bierze olej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
bierze olej
witam mam taki problem że mój klekot bierze olej około 400 na 1000km. Co jest przyczyną? jak temu zapobiec?
Ostatnio zmieniony śr maja 27, 2009 07:41 przez PST, łącznie zmieniany 1 raz.
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Możliwe przyczyny: zużyte pierścienie lub zużyte uszczelniacze zaworów w głowicy. Co do zapobiegania to w zasadzie nic nie da się zrobić .Trzeba wymienić pierścienie lub uszczelniacze albo pogodzić się z tym i dolewać.Zapobiegawczo można też "delikatniej"obchodzić się z gazem i nie kręcić silnika wysoko to zużycie oleju powinno trochę spaść ,niektórzy piszą że wymiana oleju na lepszy zmniejsza zużycie.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
zużycie oleju.
Uważam ,że poprzednia wypowiedź jest w części słuszna, ale co do jakości oleju w takim przypadku mam odmienne zdanie.Podejrzewam że silnik ma przejechane ok. 300000km, lub dostał dobrze po garach.Jeżeli weźmiemy pod uwagę sposób polegający na dolewaniu oleju to w takich przypadkach zasadne jest stosowanie oleju o zwiększonym stopniu gęstości.W okresie letnim nie stwarza takie rozwiązanie problemu ,natomiast w zimie może powodować kłopot z rozruchem silnika.Aby sobie uświadomić przypuszczalną przyczynę nadmiernego zużycia oleju, proponuję wykonanie w odpowiednim serwisie pomiaru ciśnienia sprężania w cylindrach.Jest to niewielki koszt, a jeżeli pomiar zostanie wykonany poprawnie t.z przy ciepłym silniku /temp.robocza pracy/to będzie pewien obraz przyczyny nadmiernego zużycia oleju lub tą przyczynę trzeba będzie szukać gdzie indziej. Pozdrawiam.
A jaki olej znajduje sie w tej chwili w silniku - pelny opis i jeszcze przebieg auta
Ostatnio zmieniony śr maja 27, 2009 14:36 przez Blade88, łącznie zmieniany 1 raz.
Niektore kobiety sa bezcenne, za wszystkie inne zaplacisz karta MasterCard xD
turbo na pewno nie jest dobre bo go nie ma w silniku 1Y
kolega ma zwyklego diesla
PS umnie w TD bral 300ml na 1000 i dymil na bialo niebiesko po wymianie uszczelniaczy problem sie rozwiazal
kolega ma zwyklego diesla
PS umnie w TD bral 300ml na 1000 i dymil na bialo niebiesko po wymianie uszczelniaczy problem sie rozwiazal
Ostatnio zmieniony pt maja 29, 2009 15:41 przez Virus177, łącznie zmieniany 2 razy.
Vr6 24v http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=328873
Cięzko tak powiedzieć. O ile mi wiadomo to uszczelniacze do benzyny kosztują 30-40 zł więc do diesla pewnie podobnie. A koszt robociny zależy od tego czy trzeba zawory sciągać ale myślę że nie więcej jak 200-300 zł.PST pisze:wymiana kosztuje razem z uszczelniaczami u przeciętnego mechanika
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob maja 30, 2009 00:11 przez Svey, łącznie zmieniany 1 raz.
Svey,
koszt uszczelniaczy jest w granicach 20-25zł a robociznę trzeba liczyć około 50-70zł
PST,
zmień markę oleju bo o tym oleju nie słyszałem jeszcze dobrego zdania zwłaszcza od osób które mają dodatkowe wskaźniki i każdy potwierdza to że po zalaniu LOTOSa temp oleju drastycznie rożnie a co za tym idzie spada jego gęstość i lepkość czego skutkiem rośnie zużycie oleu i pogarsza się
smarowanie.
Ja olejów z pod tego znak nie zalałbym nawet do traktora a nie mówiąc już o silnikach D czy TD które kręcą się do ponad 5000rpm
zwirzyk, czasem przy niskiej kompresji może nie grać oleju pod warunkiem że nie wyrzuca go odmą.
proponuję wolno puścić odmę i zobaczyć wtedy czy zużycie oleju nie spadnie i jeszcze wymień filtr powietrza bo jeśli będzie brudnu to robi podciśnienie w dolocie i wtedy zasysa olej przez zawory i pierścienie oraż znacznie mocniej go wyrzuca przez odmę.
zobacz jeszcze czy przy odpalonym silniku nie zrzuca korka wlewu oleju jak go odkręcisz i położysz na wlewie.
a jeśli jest jeszcze wrażenie że go coś na wlewie trzyma to pierwszą rzeczą jaką należy zrobić to zmienić filtr powietrza
koszt uszczelniaczy jest w granicach 20-25zł a robociznę trzeba liczyć około 50-70zł
PST,
zmień markę oleju bo o tym oleju nie słyszałem jeszcze dobrego zdania zwłaszcza od osób które mają dodatkowe wskaźniki i każdy potwierdza to że po zalaniu LOTOSa temp oleju drastycznie rożnie a co za tym idzie spada jego gęstość i lepkość czego skutkiem rośnie zużycie oleu i pogarsza się
smarowanie.
Ja olejów z pod tego znak nie zalałbym nawet do traktora a nie mówiąc już o silnikach D czy TD które kręcą się do ponad 5000rpm
zwirzyk, czasem przy niskiej kompresji może nie grać oleju pod warunkiem że nie wyrzuca go odmą.
proponuję wolno puścić odmę i zobaczyć wtedy czy zużycie oleju nie spadnie i jeszcze wymień filtr powietrza bo jeśli będzie brudnu to robi podciśnienie w dolocie i wtedy zasysa olej przez zawory i pierścienie oraż znacznie mocniej go wyrzuca przez odmę.
zobacz jeszcze czy przy odpalonym silniku nie zrzuca korka wlewu oleju jak go odkręcisz i położysz na wlewie.
a jeśli jest jeszcze wrażenie że go coś na wlewie trzyma to pierwszą rzeczą jaką należy zrobić to zmienić filtr powietrza
Tzn nie lepszy a inny: np przesiadka z jakiegokolwiek oleju mineralnego na mineralny z Shell`a powoduje że silnik zaczyna brać olej... Powrót do poprzedniego - zjawisko ustępuje... W druga stronę też tak było: klient narzeka że mu silnik już minerala wciąga (taki zużyty). Zalaliśmy silnik Mobilem i ... jak ręką odjął 2-3 setki na 10 tyś km ubywa... Na Shell`u było tego 2 litry...munior pisze:niektórzy piszą że wymiana oleju na lepszy zmniejsza zużycie.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Piasek pisze:Tzn nie lepszy a inny: np przesiadka z jakiegokolwiek oleju mineralnego na mineralny z Shell`a powoduje że silnik zaczyna brać olej... Powrót do poprzedniego - zjawisko ustępuje... W druga stronę też tak było: klient narzeka że mu silnik już minerala wciąga (taki zużyty). Zalaliśmy silnik Mobilem i ... jak ręką odjął 2-3 setki na 10 tyś km ubywa... Na Shell`u było tego 2 litry...munior pisze:niektórzy piszą że wymiana oleju na lepszy zmniejsza zużycie.
o to to to właśnie mi z ust wyjąłeś