Uszczelka pod zaworami :]
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Uszczelka pod zaworami :]
Witam,
Czy przy wymianie uszczelki pod zaworami musze spuszczać olej z silnika? Nie chce zeby mi sie tam cos porozlewało, a pozatym narazie nie mam kasy na nowy olej a stary nie jest zly bo jest na nim zrobione ze 3 tys. km ,a chce wymienić w/w uszczelke. Jeśli temat był to prosze o podanie linku.
P.S Mam golfa II z 1990r 1.6 Diesel silnik JR (chyba z turbo)
Pozdrawiam
Czy przy wymianie uszczelki pod zaworami musze spuszczać olej z silnika? Nie chce zeby mi sie tam cos porozlewało, a pozatym narazie nie mam kasy na nowy olej a stary nie jest zly bo jest na nim zrobione ze 3 tys. km ,a chce wymienić w/w uszczelke. Jeśli temat był to prosze o podanie linku.
P.S Mam golfa II z 1990r 1.6 Diesel silnik JR (chyba z turbo)
Pozdrawiam
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Tylko kup uszczelkę Erlinga w miarę wytrzymuje
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
haston,
ale nie zapomniej że w TD-kach VW olej się wymienia nie co 10.000km tylko co 7.500km. jeśli nie chcesz za szybko zmieniać turba i szklanek od popychaczy to radzę sobie wziąć tą ostatnią wartość i to na poważnie do serca.
P.S. masz jeden z najlepszych silników w MK2 w dieslu bardzo podatne na dodawanie kucyków.
zdradź nam jeszcze który rocznik auta.
jeśli masz z przed 87' to masz spory potencjał zwłaszcza powyżej 5000rpm i można taki silnik po małych przeróbkach kręcić do 7000rpm
ale nie zapomniej że w TD-kach VW olej się wymienia nie co 10.000km tylko co 7.500km. jeśli nie chcesz za szybko zmieniać turba i szklanek od popychaczy to radzę sobie wziąć tą ostatnią wartość i to na poważnie do serca.
P.S. masz jeden z najlepszych silników w MK2 w dieslu bardzo podatne na dodawanie kucyków.
jeśli masz z przed 87' to masz spory potencjał zwłaszcza powyżej 5000rpm i można taki silnik po małych przeróbkach kręcić do 7000rpm
Witam, właśnie wczoraj wymieniałem uszczelkę pod pokrywą - wyleciała mi z rąk zaolejona nakretka - po chwili tylko usłyszałem głuche "brzdęk" i już jest w misce dodałem sobie troche roboty, ale tak to jest jak się robi wszystko na szybkoLukas-182 pisze:Potwierdzam, nie musisz, ale przy wymianie uważaj aby żadne śmieci nie wpadły do środka
Przy wymianie ważne jest, żeby wytrzeć ładnie pokrywe i głowice z oleju - no i łapy precz od silikonu
Rocznik napisałem w pierwszym pościearwam pisze:haston,
A co do obrotów to fakt cos jest takiego ze jak dam w deche to najpierw powoli przyśpiesza a przy wyższych obrotach dostaje kopa i ciągnie całkiem nieźle, na początku myślałem ze ten silnik jest całkowicie bez turba ( nie znam sie na dieslach zadobrze wczesniej mialem same benzyniaki ) ale po oznaczeniach na silniku i luknięciu w dane tech. to wyszło ze ma turbinke i 70 KM.
-----
Widze ze jest tu dużo chętnych do pomocy też sie bardzo ciesze
Co do uszczelki to mam już kupioną (taką z korka ) a wiem ze trzeba uwarzać bo to ważne aby cos nie wpadło tam gdzie nie trzeba, robiłem juz to w poprzednim aucie ,FIAT CINQUECENTO
Ostatnio zmieniony czw cze 25, 2009 13:00 przez haston, łącznie zmieniany 1 raz.
Co 7,500km wymieniało się 19 lat temuarwam pisze:ale nie zapomniej że w TD-kach VW olej się wymienia nie co 10.000km tylko co 7.500km. jeśli nie chcesz za szybko zmieniać turba i szklanek od popychaczy to radzę sobie wziąć tą ostatnią wartość i to na poważnie do serca.
Ja wymieniam co 10000km i nie narzekam na stan turbiny,powiedziałbym wręcz że ma się doskonale mimo 250000km przebiegu i mojej ciężkiej nogi
Co do oleju to wiem ze w dieslach sie wymienia przed 10k km czyli gdzies co 7500, mój poprzedni właściciel mówił mi ze wymianiał co 6000 km ale LOTOS wiec niezadobry, niedlugo sam wymienie na jakiegos mobila, i w skrzyni tez musze wymienic bo cos marnie biegi wchdzą ale to jak mi kasiorka wpadnie w łape .
P.S Uszczelke wymieniłem wszystko gra nic sie nie wylało
Dziękówa jeszcze raz za pomoc.
P.S Uszczelke wymieniłem wszystko gra nic sie nie wylało
Dziękówa jeszcze raz za pomoc.
haston,
jak Ci silnik nigdzie po za tą uszczelką nie leje to zalej potem Mobil 5W50
jest to syntetyczny olej ale możesz go śmiało lać i nic się nie ma prawa stać.
zobaczysz jaka będzie różnica między minerałem i to kiepskim a syntetykiem.
sam na takim jeżdżę i to w trzech uatach i żadne nie protestowało
jak Ci silnik nigdzie po za tą uszczelką nie leje to zalej potem Mobil 5W50
jest to syntetyczny olej ale możesz go śmiało lać i nic się nie ma prawa stać.
zobaczysz jaka będzie różnica między minerałem i to kiepskim a syntetykiem.
sam na takim jeżdżę i to w trzech uatach i żadne nie protestowało
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Pierwszo słyszę A da radę po oznaczeniach dojść jaki rocznik silnika? Bo budę mam 86r ale co do silnika to nie dam sobie ręki urwać że oryginalny...arwam pisze:jeśli masz z przed 87' to masz spory potencjał zwłaszcza powyżej 5000rpm i można taki silnik po małych przeróbkach kręcić do 7000rpm
A co do kręcenia, jest jakiś temat na forum o tym? Zaciekawiłeś mnie