TDI, czy TDI PD kupić?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- KonradzikIV
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- Marioprestiz
- Mały gagatek
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Gdyby brat widzial ten temat to pewnie powiedzialby co innego niz w ogole tu wszyscy, jak w marcu logi pompek mial naprawde dobre i do dzis dnia dbajac o auto lejac dobre paliwa.. 2 pompki sa do wymiany a pozostale 2 klękają powoli, nowe 700zl szt x4 ( i tak taniej niz mechanik podyktowal -1.000zl ). Ja osobiscie polecalbym VP o ILE nie bedziesz mial ochote bawic sie w dlubanie silnika na duze wyzsze moce niz np taka wersja 110konna ( dobra jednostka ) a jak masz zamiar robic zadymiacze to PD najlepiej w ASZ, ARL.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Najpierw trzeba sobie odpowiedzieć do jakiej jazdy ma on służyć. Jeżeli miasto to wybrałbym VP (dużo niższe spalanie niż PD-jazdy w korkach,częste ruszanie itd.), a jeżeli trasy to 6-biegowe PD (tak jak wspominali koledzy-wygodniej jeździ się z dużym zapasem momentu obrotowego). Jeśli chodzi o koszty utrzymania to oczywiście VP.
Z mojej strony proponowałbym Ci zakup wersji 90KM(z silnikem AGR),zmieniasz wtryski na 0.216mm oraz oprogramowanie i możesz się cieszyć bezawaryjnością,niskim spalaniem oraz przyjemnością z jazdy(chociaż dla wielu to za mało ). Pozdro
Z mojej strony proponowałbym Ci zakup wersji 90KM(z silnikem AGR),zmieniasz wtryski na 0.216mm oraz oprogramowanie i możesz się cieszyć bezawaryjnością,niskim spalaniem oraz przyjemnością z jazdy(chociaż dla wielu to za mało ). Pozdro
...a ja palę gume na wstecznym ;]
Ja tez podszedlem od strony finansowej. Po pierwsze VP tansz ejest ale trudniej dostac niezajechanego. Nie tyle tansza eksploatacja( czesci itp) ale sam wiekszosc moge zrobic w nim. Wiecej czesci dostepnych na rynku wtórnym ewentualne podciagniecie mocy tez jest tansze.
Minusy VP to nizsza norma euro co moze byc czasami klopotliew jak ktos jezdzi za granice. PD to drozsze czesci, od 115 Km w zwyz problem z dwumasa bo nie ma zdaje sie mozliwosci zamiany na jednomas jak w VP od 1Z - trzeba kupowac zestaw oryginalny albo valeo jednomas ale za grubą kase. Jak brac PD to tylko ASZ, ARL albo ewentualnie wersje 115 KM choc najlepiej te dwie pierwsze wiadomo. Jeszcze zauwazylem ze PD przy depnieciu potrafia puscic kopciucha co raczje na VP nie wystepuje ale co nas obchodzi co sie dziej za nami. Plusy PD to wyczuwalnie mocniejszy jest jak VP mimo ze mocy max moze nie miec wcale wiecej( rozlozenie niutona jest wazne).
Minusy VP to nizsza norma euro co moze byc czasami klopotliew jak ktos jezdzi za granice. PD to drozsze czesci, od 115 Km w zwyz problem z dwumasa bo nie ma zdaje sie mozliwosci zamiany na jednomas jak w VP od 1Z - trzeba kupowac zestaw oryginalny albo valeo jednomas ale za grubą kase. Jak brac PD to tylko ASZ, ARL albo ewentualnie wersje 115 KM choc najlepiej te dwie pierwsze wiadomo. Jeszcze zauwazylem ze PD przy depnieciu potrafia puscic kopciucha co raczje na VP nie wystepuje ale co nas obchodzi co sie dziej za nami. Plusy PD to wyczuwalnie mocniejszy jest jak VP mimo ze mocy max moze nie miec wcale wiecej( rozlozenie niutona jest wazne).
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Do tych ze skrzynia 6 i sprzeglem 240 mm?? Zamach ma wieksza srednice i wieniec tez czy jak to jest zrobione?mettenos pisze:podchodzi też idealnie cały zestaw od VR6wesol pisze: od 115 Km w zwyz problem z dwumasa bo nie ma zdaje sie mozliwosci zamiany na jednomas jak w VP od 1Z - trzeba kupowac zestaw oryginalny albo valeo jednomas ale za grubą kase.