Pompa wtryskowa vp37 AHF-skrzeczy dziwnie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Needspoon
- Mały gagatek
- Kontakt:
Pompa wtryskowa vp37 AHF-skrzeczy dziwnie
witam.
koledzy mam problem prawdopodobnie z moja pompa wtryskowa, poniewaz wydaje dziwny odglos takiego skrzeczenia,co jakis czas i myslalem ze to rolka jakas od rozrzadu ,ale wymienilem kompletny z pompa wody i skrzeczenie dalej wystepuje, mechanik ktory mi robil rozrzad mowi ze chyba to jest lozysko w pompie wtryskowej. czy mial ktos taki przypadek?? moj przebieg 206tys km
koledzy mam problem prawdopodobnie z moja pompa wtryskowa, poniewaz wydaje dziwny odglos takiego skrzeczenia,co jakis czas i myslalem ze to rolka jakas od rozrzadu ,ale wymienilem kompletny z pompa wody i skrzeczenie dalej wystepuje, mechanik ktory mi robil rozrzad mowi ze chyba to jest lozysko w pompie wtryskowej. czy mial ktos taki przypadek?? moj przebieg 206tys km
Ostatnio zmieniony pn sie 03, 2009 15:50 przez Needspoon, łącznie zmieniany 1 raz.
- Needspoon
- Mały gagatek
- Kontakt:
no ok zobacze ale to chyba nie to poniewaz ja mam to nawet na zimnym silniku i to odglos taki ni to popiskiwanie, skrzeczenie taki rotacyjny jakby wlasnie cos sie krecilo i przycieralo. kurde sorki nawet nie wiem jak dokladnie opisac . a pasek wilorowkowy by sciagany i odpalany silnik wiec nie napinacz czy rolka od alternatora, natomiast jezdze juz tak z tym troche i boje sie zeby nie padlo albo sie zatarlo na amen:(:(
Witam, Ja mam golfa w AGR i mam dokladnie to samo. Skrzeczy rzęzi coś z pompy, czasami głośniej czasami ciszej, a czasami jest spokój i na zimnym i na ciepłym. Moim zdanie to ona się zaciera. Powoli zaczynam się rozglądać na alegro za pompą. Mam też trochę bombelków w przewodach ale to chyba nie od tego zalerzy.
ludzie mówię wam że też to miałem. jak pompa może sie zacierać jak jest smarowana ropą?? przecież tam żadnego oleju nie ma. jak jest więcej pęcherzyków to głośniej skrzeczy
sprawdźcie i napiszcie
oringi kosztują 2 razy 0.25 zł a jedno będziecie mieli wyjaśnione
pompa z allegro może być o wiele w gorszym stanie jak ta co masz
sprawdz i napisz a nie od razu wymieniasz
a poza tym diagnoza vag i tez będzie jakiś pogląd
sprawdźcie i napiszcie
- fleshu
- Forum Master
- Kontakt:
Po pierwsze to przy filtrze nie ma podgrzewacza w AHF tylko zawór zwrotny > to że ori na tym zaworku siadają to się zgodze ale tylko w 20 % przypadków > głównie powietrze idzie z wadliwego układu czujnika paliwa w baku (do roku 2001) > szkrszypi i szumi głównie rolka zwrotna paska alternatora > pomiędzy kompresorem klimy a alternatorem > często jest omijana przez mechaników przy wymianie paska > dźwięk rozchodzi się bardzo myląco > można się nadziać > wskazany stetoskop lekarski > a klepanie > to odgłos napinacza paska alternatora > zawsze jest i będzie > tak została zrobiona dolna tulejka napinacza > czyba że ktoś sobie zmieni na własny patent > ja tak zrobiłem. Jeżeli odgłos pochodzi faktycznie z pompy to jest źle! A jesze po drodze jest kompresor klimy i łożysko alternatora > bez stetoskopu to ciężko powiedzieć.
[ Dodano: 05 Sie 2009 01:59 ]
Diagnoza Vag jest wskazana > logi itp > ale do odgłosów ma się ona jak piernik do wiatraka.
[ Dodano: 05 Sie 2009 01:59 ]
Diagnoza Vag jest wskazana > logi itp > ale do odgłosów ma się ona jak piernik do wiatraka.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Uwierz mi-może.Przyjedź pokażę Ci fragmenty zatartej pompyjaro860929 pisze:jak pompa może sie zacierać jak jest smarowana ropą
Needspoon, proponuję abyś podjechał do mechanika jeszcze raz i niech sprawdzi naciągnięcie paska rozrządu.Jak jest napięty zbyt mocno,to daje właśnie takie skrzeczenie.Needspoon pisze:popiskiwanie, skrzeczenie taki rotacyjny jakby wlasnie cos sie krecilo i przycieralo
Niech mechanik popuści pasek w miarę możliwości,ale tak aby się dało odpalić motor i sprawdźcie.Następnie niech napnie go tak jak trzeba,a nie na pałę.Na 90% jestem pewien,że minie.Przerabiałem to
- Needspoon
- Mały gagatek
- Kontakt:
tylko ze ja to skrzeczenie mialem przed wymiana rozrzadu a jak kupilem to nie wymienialem wiec myslalem ze to rolka jakas od rozrzadu wiec wymienilem kpl no i niestety dalej to samo:((Michaś_1977 pisze:Needspoon, proponuję abyś podjechał do mechanika jeszcze raz i niech sprawdzi naciągnięcie paska rozrządu.Jak jest napięty zbyt mocno,to daje właśnie takie skrzeczenie.
Niech mechanik popuści pasek w miarę możliwości,ale tak aby się dało odpalić motor i sprawdźcie.Następnie niech napnie go tak jak trzeba,a nie na pałę.Na 90% jestem pewien,że minie.Przerabiałem to
[ Dodano: 05 Sie 2009 09:33 ]
no chyba kurcze jest zle bo robilem taki amatorski test wtedy gdy slychac ta pompe uderzylem reka w nia i wlasnie w momencie uderzenia ze przestala skrzeczec:(fleshu pisze:Jeżeli odgłos pochodzi faktycznie z pompy to jest źle!
a czy wogole wymienia sie jakies lozysko w pompie??wybiore sie jednak do mechanika jakiegos ztym bo juz jezdze z tym z 2miesiace, a ktos wymienial lozysko w takiej pompie??
[ Dodano: 05 Sie 2009 09:41 ]
ale tam przy rozrzadzie jak jest kolo od pompy przeciez chyba jest lozysko jakies a ono nie jest smarowane ropa i wlasnie to moze skrzeczy. a z tymi werzykami patrzylem bo jakiis miesiac temu wymienialem filtr i mam nowe ori przy filtrze i pecherzykow ogolnie jak patrzylem nie ma tylko no czasami jeden 2 poleci ale to chyba normalnejaro860929 pisze:ludzie mówię wam że też to miałem. jak pompa może sie zacierać jak jest smarowana ropą?? przecież tam żadnego oleju nie ma. jak jest więcej pęcherzyków to głośniej skrzeczy
sprawdźcie i napiszcie
Ostatnio zmieniony śr sie 05, 2009 09:37 przez Needspoon, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Needspoon, ja nie twierdzę,że to wina konkretnie jednego paska,tylko zbyt mocnego naciągnięcia.Jak go napniesz jak strunę to skrzypi,trzeszczy,skrzeczy czy jak tam wolisz.Powtórzę-popuść i sprawdź.Jak ustąpi,to masz przyczynę,jak nie to trzeba szukać dalej.U mnie pomogło.Needspoon pisze:tylko ze ja to skrzeczenie mialem przed wymiana rozrzadu a jak kupilem to nie wymienialem wiec myslalem ze to rolka jakas od rozrzadu wiec wymienilem kpl no i niestety dalej to samo:((
- fleshu
- Forum Master
- Kontakt:
Michaś_1977, Śmigam tym samochodzikiem nie pierwszy rok > jeżeli chodzi o rozrząd to paska nie napina się mocniej albo słabiej > na napinaczu jest punkt znacznikowy >>> i to jest właśnie właściwa siła napięcia! Rozrąd żle napięty może pękać, przeskakiwać lub napinacz nie będzie w stanie regulować właściwie rozciągającego się paska i przestawią się znaki. Do tego > każde przestawienie napinacza bez zbijania pływającego wałka i ustawienia rozrządu na nowo nie ma sensu > silnik będzie chodził tylko gorzej.
marcin999, Dla popychaczy najczęściej jest tak że klepie dopiero jak silnik jest ciepły (gęstość oleju) > w początkowej fazie możemy rozpoznać >>> silnik 90 stopni i wciskamy gaz na 3000rpm > trzymamy tak przez 2 min > jeżeli odgłos po takiej czynności ucichnie na chwilę to na bank szklankopopychacze. W końcowej fazie będzie słyszalne bardzo wyraźne cykanie >>>> po podniesieniu wałka na ciepłym silniku będzie dokładnie widać, która szklanka siedzi >> ale to nie jest sposób > bo skoro padła jedna to koniec innych jest bliski >>> zmieniamy komplet!
marcin999, Dla popychaczy najczęściej jest tak że klepie dopiero jak silnik jest ciepły (gęstość oleju) > w początkowej fazie możemy rozpoznać >>> silnik 90 stopni i wciskamy gaz na 3000rpm > trzymamy tak przez 2 min > jeżeli odgłos po takiej czynności ucichnie na chwilę to na bank szklankopopychacze. W końcowej fazie będzie słyszalne bardzo wyraźne cykanie >>>> po podniesieniu wałka na ciepłym silniku będzie dokładnie widać, która szklanka siedzi >> ale to nie jest sposób > bo skoro padła jedna to koniec innych jest bliski >>> zmieniamy komplet!
witam,
dokładnie mam taki sam objaw.
zaczeło mi coś skrzeczeć pod maską nierównomiernie, przeważnie trwa to około 3 sekund.
Reguła jest taka że prędzej przy rozgrzanym niż przy zimnym.
Wymieniona dzisiaj rolka rolka prowadząca p.rozrządu FUR55433,
rolka prowadząca 532 016110.
Niestety nic nie pomogło. Diagnoza padła na pompe wtryskową - tylko pytanie jak ją sprawdzić? Nieco zorientowałem się cenowo to ja dziękuje....
Pozdrawiam
dokładnie mam taki sam objaw.
zaczeło mi coś skrzeczeć pod maską nierównomiernie, przeważnie trwa to około 3 sekund.
Reguła jest taka że prędzej przy rozgrzanym niż przy zimnym.
Wymieniona dzisiaj rolka rolka prowadząca p.rozrządu FUR55433,
rolka prowadząca 532 016110.
Niestety nic nie pomogło. Diagnoza padła na pompe wtryskową - tylko pytanie jak ją sprawdzić? Nieco zorientowałem się cenowo to ja dziękuje....
Pozdrawiam