Diesel pracuje na 3 cylindrach

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

enter26
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Diesel pracuje na 3 cylindrach

Post autor: enter26 » sob paź 10, 2009 22:51

Witam wszystkich. Mam problem co prawda nie z VW ale tez diesel i chciał bym usłyszeć opinię innych użytkowników. Od dwóch lat jeżdże ASTRA F 1.7 diesel (silnik oplowski) do dziś nie miałem z tym samochodem najmniejszego problemu nagle dziś przestał pracować czwarty cylinder silnik kuleje, poluzowywałem przewody ciśnieniowe żeby ustalić który cylinder gra wariata, i wyszło że czwarty nie reaguje. Więc wykręciłem ten wtryskiwacz i podłączyłem do przewodu odpaliłem silnik i zero pylenia, rozkręciłem go dokładnie umyłem końcówkę i skręciłem go. Podłączyłem go do przewodu ale nie wkręcałem go do cylindra i odpaliłem silnik na trzech, i wtryskiwacz nie pyli, tylko ledwie kapie. Końcówka nie jest zapieczona jest ładna biała i błyszcząca. Gdy kupiłem ten samochód dwa lata temu auto było obiema nogami w grobie, silnik robiłem cały i (wymieniałem końcówki wtryskiwaczy w warsztacie) mają przelatane jakieś 80tyś km ale to nie była najwyższa półka bo płaciłem 40zł za szt. Silnik trochę jeszcze kilka miesięcy temu jeździł na bioesterze czy jak tam ta ropa z rzepaku się nazywa. Prosił bym o sugestie czy to końcówka czy może pompa i czy możliwe żeby pompa zaczęła słabiej pompować tylko jeden cylinder (dwa lata temu wtryski zmieniłem ale pompy nie zaczepiałem nie regenerowałem itp) i czy te wtryskiwacze sie reguluje bo jakoś jak go rozbierałem to tam nic do regulacji twardości tej sprężyny nie ma. więc pomyślałem że może wkłada sie nową końcówkę do wtryskiwacza skręca go i tyle, pytam o to bo pompiarz w pobliskiej miejscowości chce pieniądze za regulację wtryskiwaczy a nie chcę płacić za regulację czegoś czego się nie reguluje. Prosił bym znawców tematu czy bardziej padła końcówka od tak praktycznie w jednej chwili, czy może to pompa, i czy te wtryski się reguluje.

Awatar użytkownika
maryjan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: maryjan » sob paź 10, 2009 23:41

Tak te wtryski się reguluje. Tak mógł paść jeden z nich szczególnie, że :

bo płaciłem 40zł za szt.

Silnik trochę jeszcze kilka miesięcy temu jeździł na bioesterze

Dokładnie bioester. Nie jest za zdrowy i każd o tym wie, no chyba, że nie chce wiedzieć.

Co do pompy - rzadko kiedy się zdaża, ża pada na jeden wtryskiwacz przwaznie "równo" zgładza wszystkie. Powinieneś podjechać na sprawdzenie do serwisu diesla, bynajmniej na konsultacje.

Pozdrawiam

Dziki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”