szarpanie po zmianie z 1 na 2 bieg

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

bartek_c
Nowicjusz
Nowicjusz

szarpanie po zmianie z 1 na 2 bieg

Post autor: bartek_c » pn paź 19, 2009 21:07

witam,
to mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie. Jestem szczęśliwym posiadaczem VW Bory, ale jedna rzecz mnie niepokoi. W VW Bora 1.9 90km występuje szarpanie przy zmianie z 1 na 2 bieg, jak już wrzuce 2 bieg to przez chwile potrafi szarpać. Dodając sporo gazu szarpanie ustaje. Dzieje się tak tylko na 2 biegu. Poza tym przy dosyć mocnym rozbujaniu autka na 1 biegu do 3500 obr. i wrzuceniu 2 biegu szarpania nie czuć. Szarpania nie czuć również gdy zmieniam bieg z 1 na 2 praktycznie bez gazu czyli puszczając powoli sprzęgło.

Po przeczytaniu paru tematów obawiam się, że to może być koło dwumasowe ale mam nadzieje, że nie bo to kosztowne troche. Poza tym nie słyszę żadnych dziwnych odgłosów.
Ostatnio zmieniony pn paź 19, 2009 21:29 przez bartek_c, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » wt paź 20, 2009 08:07

bartek_c pisze:Po przeczytaniu paru tematów obawiam się, że to może być koło dwumasowe ale mam nadzieje, że nie bo to kosztowne troche
nie musisz się martwić na zapas, ten objaw to wina dawki paliwa, jest ustawiona ciut za mała i dlatego przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu szarpania nie czuć. Wystarczy trochę podnieść wartość dawki Vagiem i po problemie (oczywiście należy pamiętać, że podniesienie wartości dawki w Vagu odbywa się odwrotnie do wskazań tzn. im mniejsza wartość tym dawka większa i odwrotnie np. jeśli masz wartość 5 mg to zwiększając dawkę zmieniasz ją na np. 4 mg). Uwierz mi, że jak wrzucisz z drugiego na 3 bieg przy zbyt małej prędkości obrotowej silnika to i na trzecim biegu będzie poszarpywał aczkolwiek mniej odczuwalnie.

[ Dodano: 20 Paź 2009 08:09 ]
Roberto11 pisze:co to może byc???
jakto co ? - nieszczelność :grin:
odkręć osłonę silnika i wtedy zobacz skąd cieknie.
Ostatnio zmieniony wt paź 20, 2009 08:10 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

bartek_c
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bartek_c » wt paź 20, 2009 08:36

dzięki za informacje, spróbuje tak zrobić i dam znać czy pomogło

bartek_c
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bartek_c » śr lis 11, 2009 22:01

witam ponownie, niestety szarpanie nie ustało po zmianie dawki na 4,7, wyczyszczony został również nastawnik. Szarpanie jak było tak jest nadal, po zmianie dawki tak jakby trochę się szarpanie zmniejszyło ale dalej występuje. Ma ktoś może pomysł co to jeszcze może być ?

Awatar użytkownika
zajac
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: zajac » śr lis 11, 2009 22:36

a nie wali ci skrzynia o podłogę? moze poduszka od skrzyni rozwalona i cos nie chodzi jak powinno,

a jesli dawka nie pomogła to rzeczywiscie moze byc dwumas

jak gasisz auto bez sprzęgła wciśniętego to nie wydobywa sie glośne klepanie?

Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0

NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio

bartek_c
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bartek_c » śr lis 11, 2009 22:42

przy gaszeniu bez sprzęgła nie ma głośnego klepania, skrzynia też raczej o podłogę nie wali bo nic takiego nie słychać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”