witam,
to mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie. Jestem szczęśliwym posiadaczem VW Bory, ale jedna rzecz mnie niepokoi. W VW Bora 1.9 90km występuje szarpanie przy zmianie z 1 na 2 bieg, jak już wrzuce 2 bieg to przez chwile potrafi szarpać. Dodając sporo gazu szarpanie ustaje. Dzieje się tak tylko na 2 biegu. Poza tym przy dosyć mocnym rozbujaniu autka na 1 biegu do 3500 obr. i wrzuceniu 2 biegu szarpania nie czuć. Szarpania nie czuć również gdy zmieniam bieg z 1 na 2 praktycznie bez gazu czyli puszczając powoli sprzęgło.
Po przeczytaniu paru tematów obawiam się, że to może być koło dwumasowe ale mam nadzieje, że nie bo to kosztowne troche. Poza tym nie słyszę żadnych dziwnych odgłosów.
szarpanie po zmianie z 1 na 2 bieg
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
szarpanie po zmianie z 1 na 2 bieg
Ostatnio zmieniony pn paź 19, 2009 21:29 przez bartek_c, łącznie zmieniany 1 raz.
nie musisz się martwić na zapas, ten objaw to wina dawki paliwa, jest ustawiona ciut za mała i dlatego przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu szarpania nie czuć. Wystarczy trochę podnieść wartość dawki Vagiem i po problemie (oczywiście należy pamiętać, że podniesienie wartości dawki w Vagu odbywa się odwrotnie do wskazań tzn. im mniejsza wartość tym dawka większa i odwrotnie np. jeśli masz wartość 5 mg to zwiększając dawkę zmieniasz ją na np. 4 mg). Uwierz mi, że jak wrzucisz z drugiego na 3 bieg przy zbyt małej prędkości obrotowej silnika to i na trzecim biegu będzie poszarpywał aczkolwiek mniej odczuwalnie.bartek_c pisze:Po przeczytaniu paru tematów obawiam się, że to może być koło dwumasowe ale mam nadzieje, że nie bo to kosztowne troche
[ Dodano: 20 Paź 2009 08:09 ]
jakto co ? - nieszczelnośćRoberto11 pisze:co to może byc???
odkręć osłonę silnika i wtedy zobacz skąd cieknie.
Ostatnio zmieniony wt paź 20, 2009 08:10 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
- zajac
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
a nie wali ci skrzynia o podłogę? moze poduszka od skrzyni rozwalona i cos nie chodzi jak powinno,
a jesli dawka nie pomogła to rzeczywiscie moze byc dwumas
jak gasisz auto bez sprzęgła wciśniętego to nie wydobywa sie glośne klepanie?
a jesli dawka nie pomogła to rzeczywiscie moze byc dwumas
jak gasisz auto bez sprzęgła wciśniętego to nie wydobywa sie glośne klepanie?
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio