Silnik 1,9 TDI/ALh kopci na czarno
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich,
Taki problem jak w temacie, Silnik kopci na czarno po dodaniu gazu bez rówżnicy czy jest zimny czy ciepły, czy lato czy zima. Silnik 1.9 TDI 90KM/ALH (przebieg 240tyś km). A i jeszcze czasami rozrusznik wykona kilka obrotów zanim silnik zaskoczy (tu pora roku też nie ma znaczenia) jeden majster powiedział, że to mapy startowe nowe trzeba wgrać podobo...
Czy to już wtryski klękają? Jeśłi tak czy wystarczy wymienić końcówki czy to są całe wtryski? A może to nie wtryski tylko cosinnego, może wystarczy coś wyregulować?
A dodam jeszcze, że oleju nie pobiera tzn. od wymiany do wymiany.
Z góry dzięki za odpowiedzi,
Seam28
Taki problem jak w temacie, Silnik kopci na czarno po dodaniu gazu bez rówżnicy czy jest zimny czy ciepły, czy lato czy zima. Silnik 1.9 TDI 90KM/ALH (przebieg 240tyś km). A i jeszcze czasami rozrusznik wykona kilka obrotów zanim silnik zaskoczy (tu pora roku też nie ma znaczenia) jeden majster powiedział, że to mapy startowe nowe trzeba wgrać podobo...
Czy to już wtryski klękają? Jeśłi tak czy wystarczy wymienić końcówki czy to są całe wtryski? A może to nie wtryski tylko cosinnego, może wystarczy coś wyregulować?
A dodam jeszcze, że oleju nie pobiera tzn. od wymiany do wymiany.
Z góry dzięki za odpowiedzi,
Seam28
sprawa wyglada tak:
autko za duzo paliwa dostaje a za malo powietrza. wiec mieszanka jest nie odpowiednia.
Na twoim miejscu zrobilbym nastepujace czynnosci:
Wyczyscilbym uklad dolotowy (jezeli nie wymieniales filtra powietrza to to zrob) zaslepilbym egr, wyczyscilbym ogolnie caly dolot lacznie z ic.
Jezeli to nie pomoze to koncowki wtryskow co juz jest kosztowne.
Sprawdziłbym przepływke rowniez. Jedz na kompa powiedza ci cos wiecej o wtryskach oraz przeplywce, moze bedzie tez blad egr.
Wtryski nie musza lać, najpierw posprawdzaj te tansze rzeczy.
autko za duzo paliwa dostaje a za malo powietrza. wiec mieszanka jest nie odpowiednia.
Na twoim miejscu zrobilbym nastepujace czynnosci:
Wyczyscilbym uklad dolotowy (jezeli nie wymieniales filtra powietrza to to zrob) zaslepilbym egr, wyczyscilbym ogolnie caly dolot lacznie z ic.
Jezeli to nie pomoze to koncowki wtryskow co juz jest kosztowne.
Sprawdziłbym przepływke rowniez. Jedz na kompa powiedza ci cos wiecej o wtryskach oraz przeplywce, moze bedzie tez blad egr.
Wtryski nie musza lać, najpierw posprawdzaj te tansze rzeczy.
Najpierw zrób logi dynamiczne vagiem podstawowych bloków i zobaczymy czy kopcenie nie jest wynikiem jakiejś nieszczelności między turbiną a kolektorem ssącym czy związane jest to z czymś innym, podaj jakie sa korekcje na wtryskach, kąt wtrysku i itd. Najpier diagnoza vagiem a potem szukanie przyczyn.
mam podobny problem jak kolega... tyle że zaczeło się to dziać po założeniu chipa (wersja box). dodam że auto wpada również w tryb awaryjny po przekroczeniu powiedzmy 3000obr/min ale to dzieje się też bez chipa.
Po pierwsze jak auto kopci to należy sprawdzić cały dolot pod kątem nieszczelności, po drugie zakładanie boxów na nie sprawny silnik może skończyć się jego śmiercią.
Po trzecie żeby cokolwiek zdiagnozować potrzebne są logi i odczyt błędów ze sterownika.
Najprawdopodobniej masz przeładowanie co kończy się notlaufem
Zadaniem boxu jest oszukanie sterownika a ten zwiększa dawkę paliwa. Prawie zawsze box powoduje dymienie. Nie ma to jak porządny soft...
Wrzuć logi...
Po trzecie żeby cokolwiek zdiagnozować potrzebne są logi i odczyt błędów ze sterownika.
Najprawdopodobniej masz przeładowanie co kończy się notlaufem
Zadaniem boxu jest oszukanie sterownika a ten zwiększa dawkę paliwa. Prawie zawsze box powoduje dymienie. Nie ma to jak porządny soft...
Wrzuć logi...
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
to normale przy działaniu tego typów boxów - powinien być na nim zakres min i max ustaw pomiędzy powinno lekko pomóc, są boxy które posiadają dodatkowy kabel do przepływki które nie powodują efektu czarnej chmury za tobą. Ale to wszystko kupa - wgraj mapę od 110 i się poprawią osiągi - oczywiście przez tunerasiwy17tg pisze:mam podobny problem jak kolega... tyle że zaczeło się to dziać po założeniu chipa (wersja box). dodam że auto wpada również w tryb awaryjny po przekroczeniu powiedzmy 3000obr/min ale to dzieje się też bez chipa.
Re: Silnik 1,9 TDI/ALh kopci na czarno
needved pisze:Po pierwsze jak auto kopci to należy sprawdzić cały dolot pod kątem nieszczelności
układ dolotowy sprawdzony... wszystko jak najbardziej szczelne... zostaje zrobienie logów ale z tym będzie problem:/bo nie bardzo mam gdzie i czym.... postaram się kogoś poszukać w okolicach Legnicy, Lubina, Głogowa
boxa już dawno wyrzuciłem..... turbo wyczyszczone bo stanęło w miejscu.... ale teraz męczy mnie kolejny problem:/ autko przejechało od wymiany oleju jakieś 3tys. km i zapaliła się pomarańczowa kontrolka oleju..... olej wymieniałem w tym samym dniu co czyściłem turbo..... i stąd pytanie. czy po czyszczeniu turbiny może ona przepuszczać olej???? i jak to ewentualnie sprawdzić.... ("pod blokiem" z podstawowymi narzędziami mam dostęp do kanału jakby co)
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
kontrola od oleju jest chyba czerwona
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Niski poziom oleju .. Czerwona to ciśnienie, pomarańczowa to poziom oleju.. albo masz za niski, albo czujnik w misce świruje, sprawdź też wtyczkę i kable.siwy17tg pisze:oleju jakieś 3tys. km i zapaliła się pomarańczowa kontrolka oleju...
no oleju było ciutke przed minimalnym stanem....... hm teraz pytanie gdzie ucieka olej...... mam nadzieje że to tylko jakaś nieszczelność.... jutro będę sprawdzał.... a przypuszczając brak nieszczelności gdzie szukać przyczyny ubytku oleju???? dolałem 200ml po 3tys. km
ja miałem problem z odpaleniem, i wtedy puszczał tumany dymu. u mnie okazało się że rozrząd był przestawiony o ząbek
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
1.Odmasiwy17tg pisze:... a przypuszczając brak nieszczelności gdzie szukać przyczyny ubytku oleju????
2. Turbo puszca
3. Spala olej
4. Wyciek