Z kołem na wałku rozrządu poradzę sobie a jakiś patent na pozostałe jak byś podał Michaś_1977 to będę wdzięczny.Michaś_1977 pisze:Ja przy wymianie rozrządu zdejmuję całkowicie koło wałka r;wałka p.i wału k;po to,żeby profilaktycznie wymienić uszczelniacze.Wychodzę z założenia,że lepiej jest to zrobić za jednym zamachem,niż po 10000km rozdzierać jeszcze raz,bo zaczął się lać olej.
Wymiana paska rozrządu i rolki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- wojtek0231
- Ma gadane
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
No i odpowiednim momentem ,jak dobrze pamiętam 90 Nm+90 stopni.Bo jak za słabo dokręci to wiadomo co może być .Ale jak nie ma potrzeby ja bym na wale nie ryuszał ,nadgorliwość czasami żle się kończy ...Michaś_1977 pisze:Śrubę na wale dobrze jest wkręcić na kleju.
Ostatnio zmieniony śr paź 21, 2009 09:28 przez munior, łącznie zmieniany 2 razy.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Skoro wiesz lepiej niż w książce piszą. Jak ''nie pamiętam ''to nie piszę i nie robię wody z mózgu czytającym ...madKOWAL pisze:n apewno nie takim momentem i zadne 90 stopni
momentem 200Nm conajmniej juz nie pamietam
Ostatnio zmieniony śr paź 21, 2009 11:29 przez munior, łącznie zmieniany 4 razy.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
Ważne jest, żeby nie przesadzić z dokręcaniem koła wałka rozrządu, mi kiedyś mechanik dowalił śrubę pneumatem i teraz koło jest na stałe zespolone z wałkiem. Przy dokręcaniu koła nie można przytrzymywać go blokadą bo nacięcie z tyłu nie jest wzmacniane, i może się obrobić.
Co do koła na wale to dokręcamy najpierw dokręcamy 90Nm, i później aż się gwiazdki w oczach pokażą :green_fuck:
Co do koła na wale to dokręcamy najpierw dokręcamy 90Nm, i później aż się gwiazdki w oczach pokażą :green_fuck:
Panowie nie jestem ekspertem ale krew mnie zalewa jak ktoś mówi, że koło wałka rozrządu dokręcać takim momentem. W książce jest napisane 45Nm i tyle żadnych "gwiazdek w oczach". Stożek i otwór w kole należy dokładnie odtłuścić przed ich złożeniem.
A jeśli chodzi o zbijanie koła to z moich doświadczeń wynika, że trzeba to robić zawsze dla własnej wygody i poprawności montażu paska. Koło zbija się przez specjalnie do tego przygotowany otwór w osłonie blaszanej od strony silnika - po uprzednim poluzowaniu o dwa obroty śruby mocującej. Jeśli koło jest zapieczone to ja podgrzewam je opalarką do ok. 65 stopni C. i schodzi jak po maśle.
Przy odkręcaniu nie blokować wałka, tylko koło zębate specjalnym kluczem.
A jeśli chodzi o zbijanie koła to z moich doświadczeń wynika, że trzeba to robić zawsze dla własnej wygody i poprawności montażu paska. Koło zbija się przez specjalnie do tego przygotowany otwór w osłonie blaszanej od strony silnika - po uprzednim poluzowaniu o dwa obroty śruby mocującej. Jeśli koło jest zapieczone to ja podgrzewam je opalarką do ok. 65 stopni C. i schodzi jak po maśle.
Przy odkręcaniu nie blokować wałka, tylko koło zębate specjalnym kluczem.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt: