Dziwny dzwięk, w zimnym silniku

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

golfikpr
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziwny dzwięk, w zimnym silniku

Post autor: golfikpr » czw lis 12, 2009 17:29

Witam

zauważyłem w swoim Golfie (1.9 TDI ALH) dziwny dźwięk rano po uruchomieniu silnika jest to jakby obrotowe piszczenie lub syczenie dobiega ono z lewej strony silnika z okolicy sprężarki klimatyzacji. Po rozgrzaniu silnika ten dźwięk znika.

Ponadto od czasu do czasu przy niskich temperaturach pojawia się mi komunikat "STOP!!! KUHLMITTEL PRÜFEN BETRIEBSANLEITUNG", po przejechaniu kilku minut i ponownym uruchomieniu komunikat znika. Płyn chłodzący ma dobry poziom, wtyczka na zbiorniczku dobrze siedzi co to może być?

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » czw lis 12, 2009 17:38

Odnośnie komunikatu jaki Cię nęka == znalezione na innym forum "

Po włączeniu zapłonu lampka sprawdza prawidłowość ukł.chłodzenia przez kilka sekund.
Jeżeli lampka zapaliła się, gaśnie lub mruga w czasie jazdy i dodatkowo jest wydawany potrójny sygnał dźwiękowy, to należy natychmiast zatrzymać pojazd i sprawdzić poziom płynu chłodzącego i jego ew. za wysoką temperaturę.
Informacja na wyświetlaczu: STOP!!!KUHLMITTEL PRÜFEN BETRIEBSANLEITUNG

Jeśli poziom płynu jest OK, to nast.krokiem jest sprawdzenie bezpiecznika wentylatora i jeżeli on także jest dobry, to należy zaniechać dalszej jazdy i wezwać pomoc.
Natomiast, gdy poziom płynu chłodniczego jest w normie, a lampka sygnalizująca zgasła, to można o własnych siłach dojechać do najbliższego warsztatu, pamiętając, że należy unikać pracy silnika na wolnych obrotach i zbyt wolnej jazdy.

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

golfikpr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: golfikpr » śr lis 18, 2009 12:10

widziałem ten post na forum, ale to chyba nie to. Komunikat ten pojawia się od czasu do czasu i znika bez żadnej mojej interwencji po lekkim rozgrzaniu silnika.

Co z tym dźwiękiem ma ktoś jakieś sugestie?

Awatar użytkownika
Kris-THC
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Polo 9N Audi A3 8P Golf MK4
Silnik: AHF
Kontakt:

Post autor: Kris-THC » śr lis 18, 2009 16:53

golfikpr pisze:jest to jakby obrotowe piszczenie lub syczenie dobiega ono z lewej strony silnika z okolicy sprężarki klimatyzacji. Po rozgrzaniu silnika ten dźwięk znika.
Może pompa wody kuleje?

Moc jest w mieście Łodzi gdzie bieganie psom szkodzi.
V.A.G.-ina way :) VAGina family :) Today, tomorrow, VAGina :)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”