Dużo pali ON !!!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dużo pali ON !!!
Witam posiadam MK3 1.9 TD 93r. wydaje mi się, że za dużo pali, bo w jeździe tylko po mieście zrobię na pełnym zbiorniku czyli na 55l (jeżeli się nie mylę) jakieś 700 km przy normalnej jeździe bez oszczędzania. Czy jest to norma czy trochę za dużo pali jak na ten silnik. Czy da się coś regulować żeby trochę mniej palił? A tak w ogóle to słyszałem, że silniki TD są bardziej paliwożerne od TDI, czy to prawda? POZDRO!!
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Zużycie paliwa miasto: 7,4L
Zużycie paliwa przy 90km/h: 4,7L
Zużycie paliwa przy 120k/h: 6,5L
To są dane fabryczne z głównej strony forum -> http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk3/
Jak spojrzysz sobie na dane TDI to litr mniej spalają. Do tego piszesz....
Zużycie paliwa przy 90km/h: 4,7L
Zużycie paliwa przy 120k/h: 6,5L
To są dane fabryczne z głównej strony forum -> http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk3/
Jak spojrzysz sobie na dane TDI to litr mniej spalają. Do tego piszesz....
orazpio76 pisze:przy normalnej jeździe bez oszczędzania
pio76 pisze:wydaje mi się, że za dużo pali
Dla mnie odpowiedz jest prosta... pali w normie. Chcesz żeby mniej auto spaliło to mniej go ciśnij. Niestety TD ma dozownik paliwa w nodze kierowcy i to od niego zależy ile spali jego auto. Moje mk2 1.6 TD pali 6.4L a też każdy na forum pisze, że max co mu pali 1.6 TD to 5L Ciekawe, że w Polsce czy to passat, czy to golf, polo, audi a4, a6 itp itd każdemu palą 5-5.5L ropy .pio76 pisze:Czy jest to norma czy trochę za dużo pali jak na ten silnik.
marcinas1983, Potrafi spalić 5 na 100, a to już różnica Mój potrafi spalić 15 na 100 i też to piszę, bez sciemy
Co do 1.9td noto niestety one dość sporo chlają, siedem coś na mieście to i tak dość mało, wszystko dlatego, że mają śmieszne sprężarki, które non stop ładują powietrze,
Można posprawdzać jeszcze szczelność układu paliwowego, zużyte wężyki przelewowe to dość częsty problem przy spadających temperaturach (silnik pompa wtryski, wszystko ma być suche) Polecam też wymianę oleju na syntetyczny.
Co do 1.9td noto niestety one dość sporo chlają, siedem coś na mieście to i tak dość mało, wszystko dlatego, że mają śmieszne sprężarki, które non stop ładują powietrze,
Można posprawdzać jeszcze szczelność układu paliwowego, zużyte wężyki przelewowe to dość częsty problem przy spadających temperaturach (silnik pompa wtryski, wszystko ma być suche) Polecam też wymianę oleju na syntetyczny.
-
- Użytkownik
- Auto: Skoda Rapid Liftback 1,0TSI 110KM MY2019
- Silnik: DKRC
- Kontakt:
No w normie wali twoj TD. Ja mam z takim samym silnikiem i ponizej 7 w miescie bardzo ciezko jest zejsc. W upalne dni wiadomo ze mniej spali, bo jest cieplo to i silnik sie szybciej rozgrzeje. W lato przy wlaczonej klimie dochodzilem do 7,5 - 7,8 ON. NA trasie przy spokojnej jezdzie mozna zejsc do poziomu 5,5 litra. Ale w miescie będzie palił niestety
- hipnox
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mi w mieście pali 5,9 przy dojeździe do pracy 10 km więc nawet dobrze się nie rozgrzeje. Trasa Kielce Wawa przy mniej więcej stałej prędkości 140km/h wyszedł równe 5 literków.
Silnik ASV 110 kucy
Silnik ASV 110 kucy
Ostatnio zmieniony śr lis 18, 2009 22:25 przez hipnox, łącznie zmieniany 1 raz.
- hipnox
- Nowicjusz
- Kontakt:
W sumie jak jadę nie przekraczam 2 tyś szkoda mi dmuchawki jak jest nie rozgrzany ale w Ck z rana nie ma za wiele korków to fakt. Po drodze do pracy mam może z 5 światełek:)
Fakt w dużych korkach spalanie sporo więcej. Ale w Cyklu mieszanym nie wychodzi mi więcej niż 6 na baku:)
Widzę że jesteś z Rz to dla porównania z Langiewicza dojeżdżałem pod Schenkera i uzyskiwałem takie spalanie:)
Fakt w dużych korkach spalanie sporo więcej. Ale w Cyklu mieszanym nie wychodzi mi więcej niż 6 na baku:)
Widzę że jesteś z Rz to dla porównania z Langiewicza dojeżdżałem pod Schenkera i uzyskiwałem takie spalanie:)
Ostatnio zmieniony śr lis 18, 2009 23:15 przez hipnox, łącznie zmieniany 1 raz.