Czujnik ciśnienia oleju VDO MK2 TDic

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
gmeras
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Czujnik ciśnienia oleju VDO MK2 TDic

Post autor: gmeras » pt sty 15, 2010 21:25

Mam problem z włożeniem dodatkowego (zastępczego 2 stykowego) czujnika ciśnienia oleju VDO (tej gruszki). Wg Etki czujnik ten jest wkręcony w podstawę filtra oleju, gwint jest ok.
Mam turbo diesla i w podstawie filtra oleju znajduje się czujnik ciśnienia oleju (ten od kontrolki oleju znajduje się bliżej bloku) i przewód do smarowania turbiny (jest centralnie nad filtrem). Właśnie przez ten przewód czujnik VDO nie wchodzi.

Czy jest może jakieś inne miejsce na czujnik VDO? Czy może wygiąć na nowo przewód od smarowania suszary i przełożyć go w drugi otwór w podstawie filtra? Co proponujecie?

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » pt sty 15, 2010 23:20

Proponuję poczytać :pub: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... zujnik+abs

I lepsza lekturka http://pics2.tdiclub.com/pdf/gauge_inst ... lf_TDI.pdf :bajer:

UPS :panna: nie zwróciłem uwagi ,że kolega posiada MK2 .. Przepraszam Mój błąd.... :pub:

Tu jest coś do MK2 http://mk2.vwgolf.pl/porada23.html z VDO
Ostatnio zmieniony pt sty 15, 2010 23:27 przez Haki, łącznie zmieniany 3 razy.

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Awatar użytkownika
krisgolf
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: krisgolf » sob sty 16, 2010 00:08

gmeras, wydaje mi się że czujnik powinien być w głowicy zamiast czujnika 0,3 bar. Jeden styk idzie na kontrolkę a drugi na wskaźnik. W innym przypadku trzeba robić trójnik.
Bo chyba chodzi Tobie o taki czujnik z jednym stykiem na kontrolkę. Jeśli tak, to w podstawie filtra nie będzie działał bo zasada działania tego czujnika jest odmienna.

Awatar użytkownika
gmeras
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gmeras » sob sty 16, 2010 00:42

Czujnik posiada jeden styka na wskaźnik i jeden na kontrolkę. Czyli wszystko się zgadza, nawet w Etce numer tej części się zgadza :chytry: i jest zamontowany w podstawie filtra oleju, ale przeszkadza przewód od smarowania turbawki.

Jeden styk ma oznaczenie G (wg schematu, który udało mi się znaleźć w necie to ten styk idzie do zegarka) a drugi styk oznaczenie WK czyli do kontrolki, chyba daje sygnał przy 1,8 Bara, ale nie jestem pewien co do tej warości.
Ostatnio zmieniony sob sty 16, 2010 00:47 przez gmeras, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krisgolf
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: krisgolf » sob sty 16, 2010 01:04

W swoim golfiku masz czujniki 0,3 bar i 0,9 bar w podstawie filtra.Wg mnie w Twoim czujniku VDO jest opcja na czujnik od niskiego ciśnienia , a nie od dynamicznej kontroli czyli 0,9 bar.
A najlepiej sprawdź miernikiem. Jeśli pomiędzy obudową i stykiem WK jest zamknięty obwód to wkręć w głowicę bo tak działa czujnik w głowicy tzn rozwiera styki przy 0,3 bara.
Mówiąc krótko zamontuj w głowicy.
Ten czujnik VDO na kontrolkę może mieć inną wartość niż 0,3 bara bo to jest bardziej uniwersalny czujnik a nie do konkretnego modelu
Ostatnio zmieniony sob sty 16, 2010 01:08 przez krisgolf, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gmeras
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gmeras » sob sty 16, 2010 01:06

W którą dziurę w głowicy wkręcić?
Bo właśnie szukam takiej dziury i nie mogę znaleźć...
Od dynamicznej zmiany jest 1 styk ten G o to Ci chodzi?
Ostatnio zmieniony sob sty 16, 2010 01:08 przez gmeras, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krisgolf
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: krisgolf » sob sty 16, 2010 01:10

W miejsce czujnika ciśnienia w głowicy. Stojąc przodem do silnika jest on z prawej strony z boku kolor pewnie czarny. Oba czujniki mają jeden styk. Od dynamicznej kontroli jest w podstawie filtra, a ten zwykły w głowicy.
Tymi editami to się wykończymy :grin:
Jeszcze raz: Wykręć czujnik ciśnienia w głowicy i zamiast niego wkręć ten VDO. Kabelek od kontrolki( ten co zdjąłeś z czujnika podłącz do WK, a do G podłącz przewód od wskaźnika VDO
Ostatnio zmieniony sob sty 16, 2010 01:19 przez krisgolf, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
gmeras
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gmeras » sob sty 16, 2010 01:17

Nie wiem może głupie pytanie... Co to znaczy od dynamicznej zmiany? I co to jest 1,8 Bara w czujniku. Bo na tym VDO mam oznaczenie 0-5 (zakres) i 1,8 Bara (tak samo jak czujnik, który teraz jest w podstawie filtra). A czujnik w głowicy ma oznaczenie 0,25 Bara.

Najważniejsze żeby posta pod postem nie pisać :rotfl:
Jutro się pobawie z tymi czujnikami. I jeszcze jak mógłbyś odpowiedzieć na pytanie z góry :chytry:
Ostatnio zmieniony sob sty 16, 2010 01:34 przez gmeras, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krisgolf
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: krisgolf » sob sty 16, 2010 01:29

Szczerze przyznam że nie spotkałem się z czymś takim że czujnik VDO ma wartość 1,8 bar
To może sugerować że masz rację i się podłącza w podstawę filtra. Tylko 1,8 bar to ma zwykły diesel i on nie ma tej rurki do smarowania turbiny. W td powinien być czujnik 0,9 bar. A jakie oznaczenie ma ten czujnik?

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » sob sty 16, 2010 01:30

A mi sie wydaje że powinieneś kupić podstawe filtra oleju z miejsami na dwa czujniki bo dodatkowy powinien być zaraz obok tego w podstawie filtra lub sam go nagwintuj

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
gmeras
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gmeras » sob sty 16, 2010 01:36

Mam podstawę filtra na dwa czujniki. W jednym jest czujnik ciśnienia, a w drugim otworze (tym od zewnątrz) jest smarowanie turbiny.
Numery czujnika 035 919 561

Awatar użytkownika
krisgolf
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: krisgolf » sob sty 16, 2010 01:58

035 919 561 powinien być na 0,3 bar, ale szukałem i wyszło że 035 919 561A jest na 1,8 bar.
Ja bym Ci proponował zamontować go w głowicy. Jeśli czujnik na kontrolkę nie będzie działał to zamontować w trójniku z oryginalnym czujnikiem (ja tak mam zrobione)
Albo wymienić czujnik na wersję 0,3 bar i wtedy bez trójnika w głowicę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”