Padający rozrusznik ;)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Padający rozrusznik ;)
Witam. Od pewnego czasu mam problemy ze swoim rozrusznikiem w moim mk2 1.6 TD, a mianowicie jak zaczeły sie mrozy. rano kiedy chce uruchomić autko rozrusznik zaczyna krecic i po sekundzie jakby odbija i słychac go ale juz nie kręci, i tak pare razy ale jak już odpali to póżniej od strzału łapie i tak cały dzień dopiero po nocy albo jak długo stoi w mrozie to tak jest, latem tego nie ma czasem tylko troche przeciąga jak zakręce. Moje pytanie brzmi następująco, co to moze być???? co jest tego przyczyną ?????? i następne pytanie czy rozrusznik z golfa mk2 1.8 benzyna pasuje do golfa 1.6 TD bo mam z 1.8 i przełożył bym sobie jeśli pasuje. ale czy Pasuje ???????????????
no wtedy jest większe obciążenie i wyrzuca. A cewka to na rysunku taki walec mniejszy u góry do którego są przykręcone kable
Ostatnio zmieniony wt sty 19, 2010 21:50 przez 89Bartezz, łącznie zmieniany 1 raz.
nie chce sie spierac ale tzw bendyks i elektromagnes to 2 rozne rzeczy,chyba ze nie wiem jaka inna nazwe ma jedna z nich, wg mnie bendyks to urzadzenie z trybem które napedza koło zamachowe, elektromagnes zas zaciaga ten tryba na koło zamachowe,
u mnie padły juz 2 bendyksy, w DUZE MROZY rano był tylko Zgrzyt, poniewaz zurzyty bendyks przepuszcza jak walki w starych rowerach,jesli padnie elektromagnes to nie zaciagnie trybu wogóle badz go nie utrzyma, MOZE MOJE rady okaza sie pomocne,
PS. kupiłem kiedys niepotrzebnie bendyks BOSCHA, lezy nie uzywany, jak komus potrzebny to sprzedam tanio, napewno pasuje do DIESLI,
u mnie padły juz 2 bendyksy, w DUZE MROZY rano był tylko Zgrzyt, poniewaz zurzyty bendyks przepuszcza jak walki w starych rowerach,jesli padnie elektromagnes to nie zaciagnie trybu wogóle badz go nie utrzyma, MOZE MOJE rady okaza sie pomocne,
PS. kupiłem kiedys niepotrzebnie bendyks BOSCHA, lezy nie uzywany, jak komus potrzebny to sprzedam tanio, napewno pasuje do DIESLI,
Jeszcze jedno, jak pada bendyks to w niedługim czasie wogole nie bedzie krecił silnikiem,
[ Dodano: 19 Sty 2010 21:04 ]
wyraznie napisałem ze przy padnietym bendyksie jest zgrzyt, taki ze kazdy usłyszy, jesli go nie ma rozrusznik kreci i jest cicho to elektromagnes, nic innego nie wymyslisz.
[ Dodano: 19 Sty 2010 21:09 ]
chciałem napisac ze kupiłem kiedys elektromagnes a nie bendyks , nowka sztuka, lezy od dwoch lat, jak pasuje oddam duzo taniej,
[ Dodano: 19 Sty 2010 21:04 ]
wyraznie napisałem ze przy padnietym bendyksie jest zgrzyt, taki ze kazdy usłyszy, jesli go nie ma rozrusznik kreci i jest cicho to elektromagnes, nic innego nie wymyslisz.
[ Dodano: 19 Sty 2010 21:09 ]
chciałem napisac ze kupiłem kiedys elektromagnes a nie bendyks , nowka sztuka, lezy od dwoch lat, jak pasuje oddam duzo taniej,
jak dla mnie sytuacja prosta,elektromagnes,chyba ze przy nim nie laczy kabel ale watpie, cofa sie trybik napedzajacy i jest cicho, pozniej znow wskakuje tak jakby odnowa go uruchomil, odkrec elektromagnes( czasami sie udaje bez wymontowania calego rozrusznika jesli sruby puszcza i pozniej trzeba utrafic na widełki), i sprawdz na krotko lobuza-czyli pod akumulator bezposrednio.potem pewnie wymiana.