Błekitny dym z rury
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
naprawianie przez internet może sie nie udać. jak mi padł pompowtrysk to zrobiłem tak : wyjąłem turbo i kolektor wydechowy, zaślepiłem olej w podstawie filtra i odpaliłem auto. bylo widać z którym cylindrem jest coś nie tak bo pluł cieczą. potem zamieniłem miejscami pompowtryskiwacze i znowu sprawdziłem. i leciało z innego. metody tej nie polecam niewtajemniczonym chociażby ze względu na możliwość uszkodzenia pompki.
jeżeli uszczelniacze turbiny padły to można to sprawdzić zdejmując wężyk z gruszki sterującej : na wolnych obrotach turbo bedzie sie kręcić wolno i nie powinien dymić.zakładając wężyk z powrotem dymienie wróci
jeżeli uszczelniacze turbiny padły to można to sprawdzić zdejmując wężyk z gruszki sterującej : na wolnych obrotach turbo bedzie sie kręcić wolno i nie powinien dymić.zakładając wężyk z powrotem dymienie wróci
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
-
- Nowicjusz
cyzli usycyelke moge wzklucyzć.Zimny Chirurg pisze:Kolego sam sobie odpowiedziałeś. Wiesz co to jest wywalona uszczelka pod głowicą. Chyba nie. Zmień tego mechanik bo brednie gada. Mówił Ci ze turbo było zaolejone i takie Ci włożył spowrotem. Borze chroń mnie przed takimi paprokami. teraz jedz do niego i niech je wyciąga spowrotem bo sam sie przyznał jakiego babola dowalił.mariusz977 pisze:Zimny Chirurg pisze:Piszesz za miałaś ostatnio czyszczoną turbine. I ja bym na to stawiał. Zle coś zrobili i wali olejem przez jakiś uszczelniacz i tylko kwestia czasu jak padnie całkiem. Typowy objaw początku konća ale jeszcze działającej turbiny. Na wolnych wali na niebiesko dymem a tylko dasz mu troszke obrotów i jest ok.
A więc radze to sprawdzić. Mam nadzieje ze sie myle.
pozdro
ZC
CZyli co robić jezdzic aż padnie? czy z reklamacją do mechanika? Mechanik mówił że jak ją czyscił to strasznie była zamaraszona wilgotnym i tłustym syfem? I twierdzi że czyscił tylko komore wydechową że w ssącej nie ma co czyscic.
pozdro
ZC
jeżeli ci co czyścili to turbo mieli choć cień wiedzy to nie da sie zepsuć uszczelnienia przy czyszczeniu. kierownice są po stronie gorącej a zimna wychodzi razem z wirnikiem i przy czyszczeniu prawie sie jej nie dotyka. odepnij wydech od trubiny i zobacz czy jest mokro. od tego i sprawdzeina bip-ów zacznij
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
-
- Nowicjusz
Dzis sprawdziłem metode kolegi z odłączeniem gruszki sterującej i dalej dymił. Ale wpadłem na inny pomysł.? Bo ten dym to ma zapach nie spalonego paliwa i występuje na ciepłym silniku myślę sobie że może czujnik od temperatury cieczy bo? Mogę sie mylić Ale Może dawać sygnał do ciepłego już silnika że jeszcze jest zimny i daję większą dawkę paliwa a że silnik już jest ciepły to tego nie spala i wywala???? Może ktoś miał tai przypadek albo ktoś mnie wyprowadzi z tej teori. Aha komputer pokazuje 0 błędów nawet na 18 kanale.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=288609 tu kolega miał podobnie ,tylko dymu było więcej. sam miałem identycznie jak ty,i rozwiązanie to samo.
wejdz jeszcze raz w kanał 18 i przytrzymaj go na 2200-2500t.obr na jałowym zobaczysz czy będą 0 czy jakieś inne cyfry
wejdz jeszcze raz w kanał 18 i przytrzymaj go na 2200-2500t.obr na jałowym zobaczysz czy będą 0 czy jakieś inne cyfry
-
- Nowicjusz