Problem z zapaleniem Diesla podczas niewielkiego mrozu

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

wojtas7054
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtas7054 » wt lut 09, 2010 21:13

chce zacząć kręcić i nie ma siły porządnie nim zakęcić co jest nie tak wadliwy aku? czy też coś innego? Pozdrawiam
wadliwy aku, najlepiej pożycz jak masz od kogo pewny i sprawdź a jak nie to masz gdzieś zwarcie i Ci rozładowuje ?? a jak odpali następnym razem już dobrze kręci czy słabo ??

Wojtas:):)

suhhar
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: suhhar » wt lut 09, 2010 21:14

rozrusznik zatarty to moze byc przyczyna.

sq9cwd
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sq9cwd » wt lut 09, 2010 21:18

Pow wykluczeniu tak oczywistych usterek o jakich wcześniej pisaliśmy pozostaje aku, bądź regulator ładowania.
Ostatnio zmieniony wt lut 09, 2010 21:22 przez sq9cwd, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam.

lukalex
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lukalex » wt lut 09, 2010 21:24

Na biegu jałowym gdy podłączyłem miernik ładowanie pokazuje w granicach 13,8-14V czy tojest dobre ładowanie?. Zastanawiałem się czy coś nie rozładowuje aku jak można szybko i bezboleśnie to sprawdzić czy coś pobiera prąd? Jak już chwile pochodzi lub jak się nagrzeje to kręci ładnie. Dzisiaj taka akcja temp. ok -12 w nocy rano -9 i schodze do auta i pkręcił mi raz kilka obrotów nawet się nie odezwał, podgrzałem świece drugi raz i już nie miał siły kręcić. Wtedy linka ojciec mnie zaciągnoł, przejechałem z 5m bo zgasł ojcu samochód i z ciekawości podgrzałem świece i zacząłem go odpalać i odziwo miał siłe kręcić ale trawło to pierwszym razem ok 8s a drugim ok 5 aż odpalił ale z tyłu chmura czarnego dymu. Nie wiem o co chodzi od czego zacząć sprawdzanie?

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » wt lut 09, 2010 21:25

lukalex, ja bym raczej stawiał na rozrusznik/klemy/kable :bajer: ...
mam podgrzewanie świeć na przycisk co sądzicie o takim rodzaju podgrzewania świeć?
W skrajnym przypadku może być,lecz brakuje cyklu dogrzewania po odpaleniu silnika...powinny jeszcze kilka sekund grzać,ale jak masz na "ostro",to niestety...
Pomyśl nad ori podłączeniem :wink: ...

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

sq9cwd
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sq9cwd » wt lut 09, 2010 21:29

Myślę, że mechanik jest nieunikniony-bardzo nieładnie świadczy ten dym...
Przy okazji jak już ktoś wcześniej wspomniał spróbuj pożyczyć na tydzień (nawet na zasadzie na zamianę) od kogoś pewny akumulator. Sprawdzisz swój aku i ładowanie.
Upewinj się, że wszystkie połączenia elektryczne nie są zaśniedziałe.
Ostatnio zmieniony wt lut 09, 2010 21:31 przez sq9cwd, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam.

wojtas7054
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtas7054 » wt lut 09, 2010 21:33

wyłącz wszystkie odbiorniki prądu w samochodzie i zdejmij kleme + i załóż spowrotem i jak bedzie iskrzyć znaczy ze coś pobiera prąd. a co do odpalania to przytrzymaj chwile jeszcze jak kręcisz i bedzie miał zawsze lżej.

Wojtas:):)

Awatar użytkownika
Mieniu_69
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mieniu_69 » wt lut 09, 2010 21:34

ze tak sie wtrace :grin: , mam tez osiolka, napisze tak, jak sprawdziles swiece? kontrolka? na zwarcie? a co do odpalania, wez aku do domu, naladuj i z rana wloz i zobacz jak kreci, jak ponizej -15 wyciagam aku bo rano ociezale kreci, a jak przyniose z domu i wloze to zawsze zapala :grin:

sq9cwd
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sq9cwd » wt lut 09, 2010 22:18

Mieniu, rydwan poinien odpalić za każdym razem. Wszelkie atrapy w stylu wynoszenia aku do domu, to tylko półśrodek-nie rozwiązują problemu, a tylko jego objawy.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mieniu_69
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mieniu_69 » wt lut 09, 2010 22:27

sq9cwd pisze:półśrodek-nie rozwiązują problemu,
aku mi strzela ponizej -15, tym bardziej jak auto nie jezdzi pare dni, potem kreci jak ociezaly, zreszta pewnie wiesz ze w czasie mrozow sprawnosc aku spada?? moze i nie wiesz. Co do swiec to moze Ci napisze nowosc bo sprawdzajac swiece kontrolka jestes zadowolony ze dzialaja bo kontrolka sie zaswiecila ale do konca nie masz pewnosci jak sie rozgrzewa, mialem u siebie dwie swiece ktore wizualnie grzaly ale nie na koncu tylko w obudowie takze nie spelnialy swojej roli, tylko nie napisz mi ze byly nie markowe bo byly

sq9cwd
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sq9cwd » wt lut 09, 2010 22:37

Mieniu_69 pisze:
sq9cwd pisze:półśrodek-nie rozwiązują problemu,
aku mi strzela ponizej -15, tym bardziej jak auto nie jezdzi pare dni, potem kreci jak ociezaly, zreszta pewnie wiesz ze w czasie mrozów sprawnosc aku spada?? moze i nie wiesz. Co do swiec to moze Ci napisze nowosc bo sprawdzajac swiece kontrolka jestes zadowolony ze dzialaja bo kontrolka sie zaswiecila ale do konca nie masz pewnosci jak sie rozgrzewa, mialem u siebie dwie swiece ktore wizualnie grzaly ale nie na koncu tylko w obudowie takze nie spelnialy swojej roli, tylko nie napisz mi ze byly nie markowe bo byly
Troszkę źle wybrałeś rozmówcę. Jestem praktykiem, jeśli chodzi o użytkowanie pojazdów. Wiem, o zależności pomiędzy temperaturą, a sprawnością baterii. Pierwsze słyszę, żeby kontrolka była wskaźnikiem działania świec. Czy moje poprzednie wypowiedzi sugerowały, że masz niemarkowe świece?
Ostatnio zmieniony wt lut 09, 2010 22:40 przez sq9cwd, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mieniu_69
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mieniu_69 » wt lut 09, 2010 22:43

sq9cwd pisze:żeby kontrolka była wskaźnikiem działania świec
kontrolka=probówka samochodowa (nie ta zolta w liczniku :grin: )

[ Dodano: 09 Lut 2010 21:45 ]
sq9cwd pisze:Czy moje poprzednie wypowiedzi sugerowały, że masz niemarkowe świece
wyprzedzam pytania

[ Dodano: 09 Lut 2010 21:47 ]
sq9cwd pisze:Troszkę źle wybrałeś rozmówcę. Jestem praktykiem, jeśli chodzi o użytkowanie pojazdów
to wytlumacz dlaczego koledze nie zapala silnik, co na to wplywa?

Awatar użytkownika
munior
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: munior » wt lut 09, 2010 22:50

lukalex pisze:pogrzeje 10s chce zacząć kręcić i nie ma siły porządnie nim zakęcić
A może rozrusznik ?a konkretnie nieszczesna tulejka w skrzyni .Z racji trudnego dostępu mało kto porywa się na jej wymianę .A czasami po wyjeciu rozrusznika okazuje sie że jej prawie nie ma .Wyciągnij rozrusznik i zaobserwuj czy nie jest wytarty wirnik o stojan co by jednoznacznie potwierdzało zużytą tulejke .Aku najprościej wyeliminować podmieniając od kogoś.

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

Awatar użytkownika
Mieniu_69
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mieniu_69 » wt lut 09, 2010 22:53

Dla mnie sprawa trzyma sie tak, golf jest z 89r (niby bo nie wiadomo co za silnik tam siedzi),
powiedzmy ze ma plytki, czy ma on odpowiedni luz zaworowy?
Czy jest odpowiednio kat wtrysku ustawiony?
czy ma odpowiednie cisnienie na cylindrach?
czy wtryki nie "leja"?
czy pompa wtryskowa jeszcze jest wydajna?
czy nie cofa sie paliwo? (filtr paliwa, os gazu nie cieknie?)
co powiecie na temat gestnienia oleju?
czy zlacza elektryczne typu masa silnika, rozrusznik sa sprawne? klemy akumulatora maja dobra przewodnosc?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”