To_mas pisze:ŁukaszBed pisze:Silnik bierze normalnie ,8 litra oleju na 10 KKM
to raczej do normalnych nie należy tyle ile było po wymianie ma być przy następnej wymianie.... dopuszczalne minimalne różnice a to masz prawie LITR
Widać w moim to normalne (może przesadziłem z tym 0,8 ale pół litra bierze znika zawsze)- z opinii "rożnorakich" ponoć każde auto z turbiną gdzieś po drodze trochę oleju wszama.
Poza tym zrobiłem od zakupu autka 5 wymian oleju, a robię co 10-11 tysiecy i silnik w żadnym przypadku nie zachowuje się dziwnie tzn kopci czy robi jakieś numery.
Jak ktoś okazję kupić ALE to polecam - miałem tylko jeden zonk - jak wymieniałem pasek od alternatora to ten od 1Z był ciut za krótki czy za długi ( nie pamiętam bo to dawno było)
[ Dodano: 08 Mar 2010 08:47 ]
FollowMe pisze:Jak z tym pobieraniem oleju w 1z ? Przyznam sie szczerze ze mi dziubnal jakies 0.5L po 10 tys. jakies. Czy to w normie?
W normie - oeju Ci zawsze może trochę ubyć przez jakąś uszczelkę, podkładkę po miską etc - zresztą normalne że stare diesle się pocą. tylko w wielkoposlce mozna dostać błysk silnik `94
Zużycie oleju zależy też od stylu jazdy (tylko proszę mnie tu nie butować
)
Znajomy pracuje w serwisie w częstochowie. Ostatnio opowiadał o dwóch nowych paskach. Jeden u przedstawiciela handlowego (wiadomy styl jazdy i 60 tys na rok) bierze 1,5 -2 syntetytku na wymianę, jego zaś prywatny około ,5. A silniki takie same i w bardzo dobrym stanie - tam już (chyba)na kompie bardzo wiele rzeczy widać i niespecjalnie da się komputra oszukać
pozdrawiam
i sory za spam