Sprawdzenie turbiny-Golf 1.6 TD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Sprawdzenie turbiny-Golf 1.6 TD
Witam wszystkich, mam bardzo duży problem otóż zauważłem od pewnego czasu że moc w moim golfie II zmalała, jest słaby przy wyprzedzaniu i tego typu rzeczy, poza tym trochę więcej spala, wydaję mi sie że może być to turbina??? czy można w jakiś prosty sposób sprawdzić czy jest ona sprawna...??? a może przyczyna tego stanu leży gdzieś indziej??? bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam
sprawdzasz luz na wirniku może być niewielki poprzeczny ale nie może być wzdłużnego.
zakup sobie jeszcze manometr i sprawdź ciśnienie jakie dmucha turbo pod pełnym obciążeniem np. pod góre na 3 lub 4 przy około 3000rpm
zobacz jeszcze ile i jaki dym się wydobywa z wydechu.
a jak jest z porannym odpalaniem?
zakup sobie jeszcze manometr i sprawdź ciśnienie jakie dmucha turbo pod pełnym obciążeniem np. pod góre na 3 lub 4 przy około 3000rpm
zobacz jeszcze ile i jaki dym się wydobywa z wydechu.
a jak jest z porannym odpalaniem?
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
afcraku pisze:poza tym trochę więcej spala, wydaję mi sie że może być to turbina???
a może wtryski leja ??? obiawy - słabsza moc auta , kopcenie na czarno i zwiększony apetyt na paliwo tylko że wtedy słabiej by palił z rana a u Ciebie rano jest ok.afcraku pisze:a może przyczyna tego stanu leży gdzieś indziej???
sprawdz ten wirnik , póżniej manometr i jakie masz doładowanie bo może turbo ok a zaciety WG. Jaki masz motor 1V, JR,SB ? Jakie turbo .?
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
przecież staram sie pomóc i tak przypomniałem sobie że w moim 1V był kiedyś katalizator (zabity sadzą ) może u kolegi tez jeszcze siedzi i warto by było troche uwolnić spaliny i zarobic jeszcze na sprzedaży kata? A zarobine plny wydać na manometrarwam pisze:zwróć uwagę że kolega dołączył dopiero dzisiaj i nie wie wszystkiego.
[ Dodano: Pią Lut 27, 2009 01:20 ]
afcraku, turbo to masz na 99* k14 sterowane własnie zaworem westergate .
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
- prezes0420
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam mój problem dotyczy turbo lecz nie w golfie tylko Renault Megane 1.9 DCI, zwracam się go kolegów z forum vw ponieważ na forum renault niema zbyt kumatych gości w tym temacie i ciężko się cokolwiek dowiedzieć.
A więc do rzeczy wydaje mi się że mi pada turbo jak ścisnę wąż idący do intercoolera to przy 3 tyś obrotów jestem w stanie go ścisnąć prawie całkowicie, czuć ciśnienie że rozpiera ale mi się wydaje że jest słabe,
Co o tym sądzicie?
A więc do rzeczy wydaje mi się że mi pada turbo jak ścisnę wąż idący do intercoolera to przy 3 tyś obrotów jestem w stanie go ścisnąć prawie całkowicie, czuć ciśnienie że rozpiera ale mi się wydaje że jest słabe,
Co o tym sądzicie?
- prezes0420
- Mały gagatek
- Kontakt: