regeneracja turbiny wieksze spalanie?????

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

lolek1909
Nowicjusz
Nowicjusz

regeneracja turbiny wieksze spalanie?????

Post autor: lolek1909 » czw kwie 01, 2010 21:13

Witam otóż temat jest taki ,miałem do roboty turbinke bo po pierwsze brała olej i włączał sie ten cały notlauf ,ogólnie była już strasznie zmęczona :((.Postanowiłem ją zregenerować pojechałem do warsztatu przedstawiłem cały problem mechanik podpiął pod vaga stwierdził że mam racje i bedzie trzeba turbinke regenerować ,zgodziłem sie bez żadnych oporów:)))Dobrze panowie mechanicy zrobili swoją robote TYLKO nie wiem czy mnie nie zrobili w BAMBUKO ponieważ ,autko teraz fajnie ciągnie do przodu ale strasznie wzrosło spalanie jak przed regeneracja ogólnie spalało 4,2 to teraz 6,2 także myśle że oni tylko podkrecili na vagu (nie wiem ogolnie czy tak sie da)ale na moje rozumowanie to tak zrobili co o tym sadzicie ??????

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » czw kwie 01, 2010 21:30

Więc jak regenerowali to chyba widać czy była wyciągana czy nie :bajer: Wystarczy śruby i nakrętki mocujące turbosprężarkę obejrzeć- nie da się ich odkręcić nie "kalecząc" ich.
Warto podpiąć auto pod vag-a i sprawdzić parametry - logi statyczne i dynamiczne. Wtedy będzie wiadomo jak turbo pompuje jaka jest dawka paliwa, kąt wtrysku, czy termostat nie nawala itp.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

lolek1909
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lolek1909 » czw kwie 01, 2010 21:33

no dobra okej wrto sprawdzic ale ja nie wiem jakie byly ostatnio ustawienia i moga mi powiedziec ze tak bylo i nic im nie udowodnie a śruby masz racje trzeba sprawdzic ale odkrecic mozna i przykrecic spowrotem no nie tak troche to pesymistyczne ale czuje wlasnie ze tak było :grrr:

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » czw kwie 01, 2010 21:38

Fakt nie wiemy jaka była dawka wcześniej, ale można ją skontrolować teraz - czy np nie jest za duża. Posprawdzaj wszystko - śruby od kolektora wylotowego, spływ oleju - przewód olejowy- tam przy turbo jest nakrętka. Zaciski węży do turbosprężarki- to widać czy było ruszane czy nie- śruby na turbosprężarce- jak czyścili to od strony gorącej turbo musi być widać że były odkręcane.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

lolek1909
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lolek1909 » czw kwie 01, 2010 21:45

Fakt trzeba sprawdzic wszystko bo mi sie to nie podoba ,praca silnika ,spalanie wczesniej było inaczej a przecież nie małe pieniądze zapłaciłem :( jutro pojade i zobaczymy co powiedza czy to normalne czy tak ma pracowac silnik po regeneracji czy czy ma byc takie spalanie zobaczymy co powiedza

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » czw kwie 01, 2010 22:00

Skoro sam zauważyłeś problem ze suszarą to naprawdę musiała słabo kręcić.... może wtedy się nie wkręcał tak i przez to delikatniej śmigałeś ?? a teraz po prostu śmigasz nim tak jak się należy? Sprawdź to co wyżej masz napisane i porównasz z tym jak powinno być w ori i tyle.

Awatar użytkownika
eBox
Emeryt COMPATTO
Emeryt COMPATTO

Post autor: eBox » pt kwie 02, 2010 00:38

poolak2006, sorki za OT, ale ile kosztuje mniej więcej regeneracja turbo i na ile wystarcza (zakładając prawidłowe użytkowanie TDI)

Pozdrawiam eBox

Zimny Chirurg
Użytkownik
Użytkownik
Silnik: AHF
Kontakt:

Re: regeneracja turbiny wieksze spalanie?????

Post autor: Zimny Chirurg » pt kwie 02, 2010 01:19

lolek1909 pisze:Witam otóż temat jest taki ,miałem do roboty turbinke bo po pierwsze brała olej i włączał sie ten cały notlauf ,ogólnie była już strasznie zmęczona :((.Postanowiłem ją zregenerować pojechałem do warsztatu przedstawiłem cały problem mechanik podpiął pod vaga stwierdził że mam racje i bedzie trzeba turbinke regenerować ,zgodziłem sie bez żadnych oporów:)))Dobrze panowie mechanicy zrobili swoją robote TYLKO nie wiem czy mnie nie zrobili w BAMBUKO ponieważ ,autko teraz fajnie ciągnie do przodu ale strasznie wzrosło spalanie jak przed regeneracja ogólnie spalało 4,2 to teraz 6,2 także myśle że oni tylko podkrecili na vagu (nie wiem ogolnie czy tak sie da)ale na moje rozumowanie to tak zrobili co o tym sadzicie ??????
Hehe
4,2l Chyba z przepaści. Albo o oleju mówisz. Ale poważnie Teraz pali Ci pewnie z 8 bo masz nowe turbo i deptasz. Wczesniej nie miałeś czym i jezdziłeś aby tylko jechać to palił moze ze 6. A więc nie martw sie ze pali 6 tak jak niby piszesz bo to i tak smiesznie mało. Mój AJM przy deptaniu to tak spokojnie 7-8 wezmie i nawet sie nie będe sprzeczał a w zime to i pod 9 dobiegało.

Pozdro

ZC

P.S. 4,2l\100. Dobre.

lolek1909
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: regeneracja turbiny wieksze spalanie?????

Post autor: lolek1909 » pt kwie 02, 2010 07:12

Zimny Chirurg pisze:
lolek1909 pisze:Witam otóż temat jest taki ,miałem do roboty turbinke bo po pierwsze brała olej i włączał sie ten cały notlauf ,ogólnie była już strasznie zmęczona :((.Postanowiłem ją zregenerować pojechałem do warsztatu przedstawiłem cały problem mechanik podpiął pod vaga stwierdził że mam racje i bedzie trzeba turbinke regenerować ,zgodziłem sie bez żadnych oporów:)))Dobrze panowie mechanicy zrobili swoją robote TYLKO nie wiem czy mnie nie zrobili w BAMBUKO ponieważ ,autko teraz fajnie ciągnie do przodu ale strasznie wzrosło spalanie jak przed regeneracja ogólnie spalało 4,2 to teraz 6,2 także myśle że oni tylko podkrecili na vagu (nie wiem ogolnie czy tak sie da)ale na moje rozumowanie to tak zrobili co o tym sadzicie ??????
Hehe
4,2l Chyba z przepaści. Albo o oleju mówisz. Ale poważnie Teraz pali Ci pewnie z 8 bo masz nowe turbo i deptasz. Wczesniej nie miałeś czym i jezdziłeś aby tylko jechać to palił moze ze 6. A więc nie martw sie ze pali 6 tak jak niby piszesz bo to i tak smiesznie mało. Mój AJM przy deptaniu to tak spokojnie 7-8 wezmie i nawet sie nie będe sprzeczał a w zime to i pod 9 dobiegało.

Pozdro

ZC

P.S. 4,2l\100. Dobre.
Słuchaj tyle mi pokazywało na liczniku także z nikąd tego nie wymyśliłem nie jestem facetem który kłamie i nie lubie jak mi sie zarzuca oszustwo tyle mi pokazywało i tyle napisałem teraz pokazuje i tyle napisałem kropka.

Polak
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Polak » pt kwie 02, 2010 13:57

4,2 to ci wezmie na trasie jakbyś jechał prędkością 80-90 bez nagłego przyspieszania. Napewno źle ci komputer pokazuje bo w jeździe mieszanej pewnie spala ci 5.5 -6 litrów

lolek1909
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lolek1909 » pt kwie 02, 2010 15:28

Polak pisze:4,2 to ci wezmie na trasie jakbyś jechał prędkością 80-90 bez nagłego przyspieszania. Napewno źle ci komputer pokazuje bo w jeździe mieszanej pewnie spala ci 5.5 -6 litrów
Masz racje kolego pewnie wcześniej źle pokazywał licznik teraz pokazuje tyle ile muwisz w sumie to i tak śmiesznie mało :))))))))

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”