mixann pisze:ja przesiadłem sie z castrola edge 5w40 na Valvoline 5w40 durablend Diesel. Obydwa spełniają normę 505.00 i 505.01 ale na valvoline silnik chodzi wyraźnie ciszej.
Zrobiłem nawet pomiar akustyczny przed zmianą oleju i po zmianie
obydwa pomiary na zimnym silniku odpalany z rana po nocy
kolor czerwony to Castrol
kolor niebieski to valvoline
widać jak niemal w całym pasmie akustycznym silnik pracuje równiej i bardziej gładko.
Obrazek
wykres jest w skali logarytmicznej wyrazony w dB
zauwazcie że w niektórych miejscach róznica jest wieksza niż 3 dB a to ucho ludzkie odbiera jako sybiektywnie o polowę niższy poziom generowanego hałasu.
Jaki olej do silnika z pompowtryskiwaczami?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Piasek i masz rację
Pomiar ten byłby miarodajny dla oleju jeżeli byłby zrobiony co najmniej kilka razy, np co 3 tyś km, bo wiadomo że olej który w silniku przeleciał 15 tyś km i ileś tam motogodzin nie trzyma już swoich parametrów - takich jakie posiadał w chwili wlewania. Da się to zauważyć po tylko zwykłej wymianie oleju (takiego samego na taki sam ale świeży)... że silnik faktycznie ciszej pracuje...
A pomiar ten wykonany był pewnie na starym oleju przed spuszczeniem i na nowym, tuż po zalaniu - stąd słyszalna i zarejestrowana różnica...
Ja (kontynuując temat wspomnianego valvoline`a) zauważałem różnicę w szybkości napełniania szklanek przy porannym rozruchu, czy też dłuższym postoju (w porównaniu z poprzednio zalanym Castrolem) ale różnica ta była zauważalna do jakichś 8-9 tyś km przebiegu od wymiany. Później czas napełniana "na oko/ucho") wynosił już tyle samo co na Castrolu... No ale zawsze to jednak 8-9 tys km więcej...
Stąd morał taki że aby było dobrze - należałoby co te 9 tys km zmieniać olej na nowy
Tylko kto na to zarobi... bo (co już kiedyś pisałem) Valvoline`owi woda sodowa odbiła do głowy i jakoś strasznie "szybko chcą się nachapać" bo wysadzili takie ceny za swoje produkty że już nawet na allegro nie trudno znaleźć aukcję gdzie za 1 bańkę 4L Valvoline`a kupisz 2 "czwórki" Castrola czy Mobila... A dla kogoś kto przewala autem 60 tyś km rocznie to jest cholerna różnica...
Nie tędy droga panowie (i panie)... nie tędy... Bo zginiecie z rynku jak BP, Aral i paru innych którym się wydawało że można...
A pomiar ten wykonany był pewnie na starym oleju przed spuszczeniem i na nowym, tuż po zalaniu - stąd słyszalna i zarejestrowana różnica...
Ja (kontynuując temat wspomnianego valvoline`a) zauważałem różnicę w szybkości napełniania szklanek przy porannym rozruchu, czy też dłuższym postoju (w porównaniu z poprzednio zalanym Castrolem) ale różnica ta była zauważalna do jakichś 8-9 tyś km przebiegu od wymiany. Później czas napełniana "na oko/ucho") wynosił już tyle samo co na Castrolu... No ale zawsze to jednak 8-9 tys km więcej...
Stąd morał taki że aby było dobrze - należałoby co te 9 tys km zmieniać olej na nowy
Tylko kto na to zarobi... bo (co już kiedyś pisałem) Valvoline`owi woda sodowa odbiła do głowy i jakoś strasznie "szybko chcą się nachapać" bo wysadzili takie ceny za swoje produkty że już nawet na allegro nie trudno znaleźć aukcję gdzie za 1 bańkę 4L Valvoline`a kupisz 2 "czwórki" Castrola czy Mobila... A dla kogoś kto przewala autem 60 tyś km rocznie to jest cholerna różnica...
Nie tędy droga panowie (i panie)... nie tędy... Bo zginiecie z rynku jak BP, Aral i paru innych którym się wydawało że można...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Tak to zapewne albo wina modyfikatorów lepkosci i wizkozatorów przed wszystkim.Artiks pisze:ja przesiadłem sie z castrola edge 5w40 na Valvoline 5w40 durablend Diesel. Obydwa spełniają normę 505.00 i 505.01 ale na valvoline silnik chodzi wyraźnie ciszej.
Podobne efekty uzyskujemy np. po wlaniu olejów z Mos2 lub z mocnymi dodatkami molybdenowymi.
Ale jak wiadomo dodatki są tansze od dobrej i solidnej bazy olejowej oraz bardziej podatne na degradacje (wiskozatory).
Co do szybkosci napelniania szklanek może zobaczycie moj domowy test ktory przeprowadzilem pewnego pieknego niedzielnego poranka ....
Moze warto się zapytać z wiarygodnego źroódła ktore tansze oleje blenduje się ze wzgledu na koszty w Polsce....Piasek pisze:bo (co już kiedyś pisałem) Valvoline`owi woda sodowa odbiła do głowy i jakoś strasznie "szybko chcą się nachapać" bo wysadzili takie ceny za swoje produkty że już nawet na allegro nie trudno znaleźć aukcję gdzie za 1 bańkę 4L Valvoline`a kupisz 2 "czwórki" Castrola czy Mobila...
Moze tu jest pies pogrzebany, ktos juz kiedys z "branzy o tym pisał"..
Tak i dlatego moj znajomy zalewa swoj TDI w A4 olejem do cięzarowki do silnika diesla i ma juz grubo ponad 350tys km i silnik chodzi super.Piasek pisze:A dla kogoś kto przewala autem 60 tyś km rocznie to jest cholerna różnica...
Dzienni robi przeszlo 80km..
Pozdrawiam gorąco..
- gustav200
- Użytkownik
- Kontakt:
Panowie : Czy macie jakiegoś pewnego dostawcę z internetu odnośnie sprzedaży oleju ?
Muszę zakupić 8L Castrola EDGE 5w40 ...
Kogo polecacie ? w sklepie u znajomego taka ilość kosztuje 300 zł
Muszę zakupić 8L Castrola EDGE 5w40 ...
Kogo polecacie ? w sklepie u znajomego taka ilość kosztuje 300 zł
A6 C4 - Diesel [url]http://img339.imageshack.us/img339/4109/audipomiar.jpg[/url]
Diagnostyka - wszystkie marki - 509 588 494
Diagnostyka - wszystkie marki - 509 588 494
wnioskując z testu, naj bardziej płynny był jak dla mnie lotosCroom pisze:Tak to zapewne albo wina modyfikatorów lepkosci i wizkozatorów przed wszystkim.Artiks pisze:ja przesiadłem sie z castrola edge 5w40 na Valvoline 5w40 durablend Diesel. Obydwa spełniają normę 505.00 i 505.01 ale na valvoline silnik chodzi wyraźnie ciszej.
Podobne efekty uzyskujemy np. po wlaniu olejów z Mos2 lub z mocnymi dodatkami molybdenowymi.
Ale jak wiadomo dodatki są tansze od dobrej i solidnej bazy olejowej oraz bardziej podatne na degradacje (wiskozatory).
Co do szybkosci napelniania szklanek może zobaczycie moj domowy test ktory przeprowadzilem pewnego pieknego niedzielnego poranka ....
Moze warto się zapytać z wiarygodnego źroódła ktore tansze oleje blenduje się ze wzgledu na koszty w Polsce....Piasek pisze:bo (co już kiedyś pisałem) Valvoline`owi woda sodowa odbiła do głowy i jakoś strasznie "szybko chcą się nachapać" bo wysadzili takie ceny za swoje produkty że już nawet na allegro nie trudno znaleźć aukcję gdzie za 1 bańkę 4L Valvoline`a kupisz 2 "czwórki" Castrola czy Mobila...
Moze tu jest pies pogrzebany, ktos juz kiedys z "branzy o tym pisał"..
Tak i dlatego moj znajomy zalewa swoj TDI w A4 olejem do cięzarowki do silnika diesla i ma juz grubo ponad 350tys km i silnik chodzi super.Piasek pisze:A dla kogoś kto przewala autem 60 tyś km rocznie to jest cholerna różnica...
Dzienni robi przeszlo 80km..
- laputamadre
- Mały gagatek
- chester-lp
- Nowicjusz
Witam
Zakupiłem Golfa IV 1.9TDI '02 Rok, pompowtrysk, przebieg 177tys.km, sprowadzony, nie wiem jaki olej zalać?? - nie było żadnej książki, karteczki pod maską, pierwszy raz mam VW i stąd pytanie. Zawsze gdy sprowadziłem samochód z zagranicy to lałem do niego Mobila 10W40 a więc półsyntetyk i nigdy nie było ubytków... Chciałem również do niego zalać ten sam olej ale powiem szczerze, że jak zobaczyłem ten temat i wypowiedzi w nim to zrobił mi się niezły mętlik w głowie, każdy pisze inaczej... Z góry dodam, że nie chodzi mi o markę oleju a oto jaki to ma być olej, czyli, syntetyk, półsyntetyk...
Proszę o wypowiedź kogoś kto naprawdę na tym się zna
Pozdrawiam
Zakupiłem Golfa IV 1.9TDI '02 Rok, pompowtrysk, przebieg 177tys.km, sprowadzony, nie wiem jaki olej zalać?? - nie było żadnej książki, karteczki pod maską, pierwszy raz mam VW i stąd pytanie. Zawsze gdy sprowadziłem samochód z zagranicy to lałem do niego Mobila 10W40 a więc półsyntetyk i nigdy nie było ubytków... Chciałem również do niego zalać ten sam olej ale powiem szczerze, że jak zobaczyłem ten temat i wypowiedzi w nim to zrobił mi się niezły mętlik w głowie, każdy pisze inaczej... Z góry dodam, że nie chodzi mi o markę oleju a oto jaki to ma być olej, czyli, syntetyk, półsyntetyk...
Proszę o wypowiedź kogoś kto naprawdę na tym się zna
Pozdrawiam
- chester-lp
- Nowicjusz
Takchester-lp pisze:Czy podejdzie coś z palety Mobila bo w ogóle się nie orientuję?
Syntetyk będzie lepszychester-lp pisze: Nie ma to znaczenia czy to syntetyk czy półsyntetyk?
Osobiście jeżdżę na Motul. Dobre są jeszcze Mobil, Vavoline, Castrolchester-lp pisze:Jaki olej mógłbyś mi polecić?
Jeśli sprawdzony przy takim przebiegu to syntetyk, oczywiście jeśli silnik w pełni sprawny. Ja mam czwórkę na pompie 03 rok przebieg 250 tyś jeździ na pełnym syntetyku i przy bardzo ciężkiej nodze pobiera 300ml na 12 tyś km więc nie narzekamchester-lp pisze:przebieg 177tys.km, sprowadzony, nie wiem jaki olej zalać??
Ostatnio zmieniony śr lip 07, 2010 17:57 przez kris, łącznie zmieniany 2 razy.
Patrz w lusterka! Nieoznakowane radiowozy są wszędzie
-
- Użytkownik
- Auto: Seat Leon 1P
- Silnik: BKD
Witam,
Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem mkIV z silnikiem ASZ.
Mam teraz wlany olej jakis Shell Helix 5W30 LongLife i musze powoli juz zmienic olej, tylko nie wiem na jaki zmienic, tego co teraz mam za bardzo nie ma, na allegro moze tylko jeden widzialem.
Czy moge zamienic go na Motul Specific 5W40 ?
Przebieg niby oryginal 228k
Prosze o jakies porady, bo w kwesti olejow jestem slaby.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem mkIV z silnikiem ASZ.
Mam teraz wlany olej jakis Shell Helix 5W30 LongLife i musze powoli juz zmienic olej, tylko nie wiem na jaki zmienic, tego co teraz mam za bardzo nie ma, na allegro moze tylko jeden widzialem.
Czy moge zamienic go na Motul Specific 5W40 ?
Przebieg niby oryginal 228k
Prosze o jakies porady, bo w kwesti olejow jestem slaby.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
- FURMAN TDI
- Użytkownik
Jeśli przeczytasz od deski do deski choćby ten jeden temat to z olejow będziesz bystrzachaSander pisze:Prosze o jakies porady, bo w kwesti olejow jestem slaby.
Ostatnio zmieniony śr lip 07, 2010 12:31 przez FURMAN TDI, łącznie zmieniany 1 raz.
...zawsze coś