Dziwne wibracje
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwne wibracje
Witam,
szukam przyczyny dziwnych i bardzo irytujacych wibracji odczuwalnych TYLKO I WYŁĄCZNIE podczas przyspieszania (kazdy bieg) w przediale 2000-2500 rpm. Wibracjom towarzyszy glosniejszy dzwiek silnika... Sa odczuwalne np. na drazku zmiany biegow.
Czy ktos moglby mi dac jakas podpowiedz od czego to moze byc? Ja sam nie mam pojecia - moze półosie? Cos ze skrzynia?
a) dwumas wymieniony 300 km temu razem z kompletnym sprzeglem (ori LUK).
b) poduszki silnika ogladal mi mechanik i mowil ze sa w porzadku
(robilem test - auto na zaciagnietym recznym a ja lekko ruszalem do przodu i tylu a mechanior ogladal z dolu)
Auto to alh seryjne z 2002r 190tys przelotu.
z gory dzieki
szukam przyczyny dziwnych i bardzo irytujacych wibracji odczuwalnych TYLKO I WYŁĄCZNIE podczas przyspieszania (kazdy bieg) w przediale 2000-2500 rpm. Wibracjom towarzyszy glosniejszy dzwiek silnika... Sa odczuwalne np. na drazku zmiany biegow.
Czy ktos moglby mi dac jakas podpowiedz od czego to moze byc? Ja sam nie mam pojecia - moze półosie? Cos ze skrzynia?
a) dwumas wymieniony 300 km temu razem z kompletnym sprzeglem (ori LUK).
b) poduszki silnika ogladal mi mechanik i mowil ze sa w porzadku
(robilem test - auto na zaciagnietym recznym a ja lekko ruszalem do przodu i tylu a mechanior ogladal z dolu)
Auto to alh seryjne z 2002r 190tys przelotu.
z gory dzieki
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
- italiano_83
- V.I.P.
Jak się wolne koło alternatora podda to tak stuka- klekocze- diabeł wie jak to nazwać, ale wkurzający strasznie to odgłos- bywa, że zanika i powraca po jakimś czasie. Warto sprawdzić bo jak padnie wolne koło to po czasie rozwali się napinacz i koszty rosną.konstant pisze:slychac takie jakby cykanie.
Dokladnie tak jak mowisz. Z dwa tygodnie temu pamietam jak tykało (cykało) a dzis np. nie.italiano_83 pisze:Jak się wolne koło alternatora podda to tak stuka- klekocze- diabeł wie jak to nazwać, ale wkurzający strasznie to odgłos- bywa, że zanika i powraca po jakimś czasie. Warto sprawdzić bo jak padnie wolne koło to po czasie rozwali się napinacz i koszty rosną.konstant pisze:slychac takie jakby cykanie.
A co do napinacza - nie wydaje on zadnego rodzaju piskow itd...
ps. wolne kolo to inaczej koło pasowe alternatora ?
Ostatnio zmieniony śr maja 26, 2010 22:43 przez konstant, łącznie zmieniany 1 raz.
- italiano_83
- V.I.P.
Stan tego koła mozna zobaczec? Sprawdzic jakos? Zdiagnozowac? Czy jestem skazany na wymiane w ciemno?
Jest opcja zeby to byla wina przegubów ?
Jest opcja zeby to byla wina przegubów ?
Ostatnio zmieniony czw maja 27, 2010 13:28 przez konstant, łącznie zmieniany 1 raz.