Tak jak w temacie peknał mi wężyk ale auto jezdzi normalnie VW golf IV 1.9 TDI AHF weżyk obwiazałem tasma izolacyjna czy moge tak jezdzic? niemam możliwosci wymiany narazie ponieważ jestem za granicą.
Pękniety wężyk co to za wężyk? Z FOTO
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zaworek n75(sterowanie geometrią łopatek turbiny) przewód idzie do filtra powietrza.
Ostatnio zmieniony czw wrz 23, 2010 23:56 przez MKIII, łącznie zmieniany 1 raz.
TDI-tego nie trzeba tłumaczyć.
możesz tak jeździć, jest to wężyk niwelujący podciśnienie w układzie sterowania zmienną geometrią w turbosprężarce, istotne jest tylko to aby się wewnętrznie nie zasysał gdyż będzie to skutkować przeładowaniem turbo ale przy małym pęknięciu nie będzie tego problemu.
- arni871
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Pękniety wężyk co to za wężyk? Z FOTO
Dziekuje koledzy za zainteresowanie i informacje pozdrawiam
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Auto: Polo 9N Audi A3 8P Golf MK4
- Silnik: AHF
- Kontakt:
To on ma niwelować podciśnienie czy zapobiegać ewentualnemu zasyfieniu samego zaworu? Bo chyba po to go wsadzili za filtrem???
Re: Pękniety wężyk co to za wężyk? Z FOTO
on ma niwelować podciśnienie w układzie kiedy N75 jest przez serownik silnika wysterowany na większe lub pełne otwarcie przy zbijaniu zbyt dużego ciśnienia turbodoładowania a to, że jest on podłączony do obudowy filtra powietrza ma zapobiegać zanieczyszczeniu kanałów N75. Poza tym są nowsze typy N75, z których nie wychodzi żaden wężyk a zamiast niego znajduje się tylko mikrofiltr zaraz przy obudowie N75 tak jak na foto w tym linku :Kris-THC pisze:To on ma niwelować podciśnienie czy zapobiegać ewentualnemu zasyfieniu samego zaworu? Bo chyba po to go wsadzili za filtrem???
http://www.fotosik.pl/aukcje/aukcjaPro. ... 35aa0.html" onclick="window.open(this.href);return false;