Prekaźnik świec żarowych ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam.
Mam pytanie do was a mianowicie chodzi o to że po przekręceniu silnika nie pali się kontrolka świec żarowych od razu wiedziałem że chodzi to o przekaźnik świec żarowych próbuję odpalić ssilnik drży jakby poduszka się zarwałą ale jestem w trasie co teraz robić po paru próbach odpaliłem (między czasie wyszedłem do sklepu żeby ochłonąć )na 2 dzień pojechałem kupiłem przekaźnik miesiąc czasu wszystko ok ale dziś znów ten sam problem tzn. że muszę wymieniać przekaźnik po każdym miesiącu czy nie w tym tkwi problem ? posiadam Golfa 4 1.9TDI 90KM 2000r. AGR
Mam pytanie do was a mianowicie chodzi o to że po przekręceniu silnika nie pali się kontrolka świec żarowych od razu wiedziałem że chodzi to o przekaźnik świec żarowych próbuję odpalić ssilnik drży jakby poduszka się zarwałą ale jestem w trasie co teraz robić po paru próbach odpaliłem (między czasie wyszedłem do sklepu żeby ochłonąć )na 2 dzień pojechałem kupiłem przekaźnik miesiąc czasu wszystko ok ale dziś znów ten sam problem tzn. że muszę wymieniać przekaźnik po każdym miesiącu czy nie w tym tkwi problem ? posiadam Golfa 4 1.9TDI 90KM 2000r. AGR
-
- Nowicjusz
To czemu po wymianie przekaźnika świec żarowych przez miesiąc było wszystko ok ?
Bo nim poruszyłeś. Za kontrolkę od świec odpowiada przekaźnik 109. Poszukaj a się dowiesz
Wysłane z "notatnik" NOKIA 3410
-
- Nowicjusz
Tzn. że świece są grzane i tak tylko kontrolka się nie świeci a jak nie zaświeci to komputer w samochodzie nie pozwoli go odpalić ? Sorki może głupie pytanie ale naprawdę nie znam się na samochodach...
Kontrolka od świec robi tez za kontrolkę od sterowania silnikiem. . Jeżeli nie zapali sie na moment po przekręceniu stacyjki znaczy ze komputer nie dostaje napięcia. Odpowiada za to przekaźnik 109
Zazwyczaj wystarczy go rozebrać i poprawić zimne luty
-
- Nowicjusz
dołączam się do tematu szukałem schematu przekaźników do TDi golf III (1994) ponieważ miałem problem z odpalaniem. Poszukałem troszkę na forach i rozpocząłem drukowanie. Poszedłem z tym do elektryka i co się okazało że zamiast miejsca na przekaźnik na świece żarowe był wentylator
Czy macie schemat przekaźników pasujący do powyższych wytycznych golfa?
Czy macie schemat przekaźników pasujący do powyższych wytycznych golfa?
kiedyś skopiowałem sobie taki ujład i opis czy on jest ok? (szczególnie opis)
ahhh jeszcze jedna sprawa na moim zdjęciu nei są opisane gorne przekaźniki mogłbyś opisać je? moze być w wersji tex nei koniecznie zdjęcie lub przesłać na emaila [email protected]
ahhh jeszcze jedna sprawa na moim zdjęciu nei są opisane gorne przekaźniki mogłbyś opisać je? moze być w wersji tex nei koniecznie zdjęcie lub przesłać na emaila [email protected]
1- Klimatyzacja
2- Wycieraczka i spryskiwacz szyby tylnej
3- Sterowanie silnikiem (benzynowy, Diesla)
4- Włącznik zapłonu/rozrusznika
5- Nieużywane
6- Lampki kontrolne
7- Wycieraczki reflektorów głównych
8- Automatyczna wycieraczka/spryskiwacz
9- System ostrzegawczy pasów bezpieczeństwa, Sterownik
10- Reflektory przeciwmgielne
11- Sygnał dźwiękowy
12- Pompa paliwowa, Świeca żarowa
13- Podgrzewanie, kolanko ssące, Blokada jazdy wstecz
14- ABS
15- Pompa ABS
16- ABS
17- Zawory magnetyczne ABS
18- Elektrycznie przestawiane siedzenie, Klimatyzacja
19- Nieużywane
20- Blokada jazdy wstecz, reflektor do jazdy wstecz
21- Lambda czujnik
22- Nieużywane
23- Nieużywane
24- Elektrycznie uruchamiane okna
2- Wycieraczka i spryskiwacz szyby tylnej
3- Sterowanie silnikiem (benzynowy, Diesla)
4- Włącznik zapłonu/rozrusznika
5- Nieużywane
6- Lampki kontrolne
7- Wycieraczki reflektorów głównych
8- Automatyczna wycieraczka/spryskiwacz
9- System ostrzegawczy pasów bezpieczeństwa, Sterownik
10- Reflektory przeciwmgielne
11- Sygnał dźwiękowy
12- Pompa paliwowa, Świeca żarowa
13- Podgrzewanie, kolanko ssące, Blokada jazdy wstecz
14- ABS
15- Pompa ABS