Wskażnik temperatury wody
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam do was małe pytanko ponieważ nie znalazłem nic co mnie interesuje zdecydowałem się was poradzić. W moim golfiku III leży wskazówka od temperatury wody i to obojętnie ile przejadę czy 10 km czy 100 km, podniesie się delikatnie jak wyłączę nawiew a jak włączę ponownie to znów opada. Czytając inne tematy zdecydowałem się na wymianę termostatu i efektów żadnych. Przy tym mam ogromne spalanie bo jak na baku robiłem przynajmniej 900 km to obecnie już tylko kreska mi została a przejechane mam 600 możne do 700 dociągnę i skończy się tank.Co mu może być obstawiam że to czujnik temperatury lecz nie chciał bym wydawać kasy na darmo.
Powiem że wiatrak się włącza bo nie raz już to zaobserwowałem po przejechaniu jakiś 20km wychodząc z autka słyszałem jak chodziły wiatraki. Znalazłem temat o zimnych lutach może one dolegają mojemu golfikowi, jak ich sprawdzić czy są dobre i ewentualnie naprawić?
I ile by mnie wyniosła diagnoza VAGiem?
I ile by mnie wyniosła diagnoza VAGiem?
Witam mam pytanie odnośnie Wskaźnika temperatury . Podczas jazdy temperatura idzie deczko do góry spada i znowu do góry a potem już normalnie 90 stopni.Co może odpowiadać za takie skoki,termostat raczej by powodował nie dogrzanie lub przegrzanie silnika a nie takie wielorazowe skoki. Zaznaczę że latem jest podobnie z tym że trzyma temperaturę 90 stopni i nie przegrzewa sie , ale skoki wskaźnika także wystepują.
Dzieki
Dzieki
Re: Wskażnik temperatury wody
Karol 8114 Seat Alhambra 1.9 Tdi PD 115...Troszke dziwi mnie to zachowanie i zastanawiam sie czy walnięty czujnik temp może mieć w pływ na kopcenie po rozruchu...A pali na dotyk.
Właśnie wróciłem z od mechanika i co mogę powiedzieć kolejne 130zł w plecy wymieniony czujnik temperatury lecz to nie jest przyczyna. Lecz w biurze trochę jeszcze pogadałem na ten temat i czujników jest kilka kolorów może mam podmieniony kolor i dlatego nie dogrzewa do 80? jest jakaś możliwość sprawdzenia jaki miałem kolor czujnika po vin?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
W ASO spokojnie dobiorą po vinPLayBoy pisze: kolor czujnika po vin
Jak wskazówka temperatury się "kładzie" i wstaje jak chce to na początek sprawdza się vagiem co podaje czujnik na zegary i co do ECU.
Następnie dokładnie sprawdza się kostkę przy czujniku i okablowanie, bo zabrudzona/zaśniedziała/zawilgocona kostka daje takie same efekty jest "sygnał" pyk i nie ma i wskazówka sobie tańczy.
Pod VAGiem podpinałem się na starym czujniku i wskazania były takie jak na liczniku 72 a na liczniku w połowie 70-80. A ma ktoś może numer do ASO volkswagena ?
Panowie wczoraj vagowałem silnik i wyszedł błąd czujnika temp opis (cos jak czujnik temperatury zwarcie do plusa)
ale wykasowałem błąd .Sprawdzałem na Vagu i temperatura podczas pracy idzie w górę, ale sprawdzałem tylko do 17 stopni dalej bateria poległą jak stonka po oprysku...Natomiast dręczy mnie to że w samochodzie to normalnie jest lodówka 10 stopni to góra co sie odczuje a na klimatroniku dałem 24 ...Więc cs nie tak ...Może termostatt zbadac , to chyba najbardziej prawdopodobne, tylko że jak ząłpie 80 to juz ładnie trzyma juz nie wiem....Podpowiecie?
ale wykasowałem błąd .Sprawdzałem na Vagu i temperatura podczas pracy idzie w górę, ale sprawdzałem tylko do 17 stopni dalej bateria poległą jak stonka po oprysku...Natomiast dręczy mnie to że w samochodzie to normalnie jest lodówka 10 stopni to góra co sie odczuje a na klimatroniku dałem 24 ...Więc cs nie tak ...Może termostatt zbadac , to chyba najbardziej prawdopodobne, tylko że jak ząłpie 80 to juz ładnie trzyma juz nie wiem....Podpowiecie?
U mnie (mk IV 1.6 APF) było podobnie: czyli duża chmura z wydechu po włączeniu silnika, spalanie z kosmosu, wskazówka temp ani drgnęła, ogrzewanie nie grzało (ustawione na maxa na climatronicu i lodówka dalej). Po miesiącu takiej jazdy konieczna była wymiana uszczelki pod głowicą więc proponuje rozwiązać szybko ten problem. U mnie padł i czujnik temp.(nie warto oszczędać na tej części, kupować tylko oryginał) i termostat. Po wymianie tych części wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam!
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
czujnik do wymiany, miałem identycznie w Lupo żony, u ciebie też chyba jest czujnik zielony 4 PIN, 2 PIN idą do ECU a drugie 2 PIN idą do licznika, czujnik kosztuje ponad 20 zł, łatwo go samemu wymienićrichi9 pisze:Panowie wczoraj vagowałem silnik i wyszedł błąd czujnika temp opis (cos jak czujnik temperatury zwarcie do plusa)?
wydaje mi się że będziesz miał taki sam http://allegro.pl/czujnik-temperatury-a ... 39794.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
PLayBoy, zawsze będzie różnica we wskazaniach na VAGu w ECU a na liczniku, na liczniku możesz mieć 90 st a na VAG w ECU pokaże na przykład 82
no jest wałaśnie problemik jest 2 pinowy czujnik, a temperatura skacze jak głupia...Idzie na 46 a potem 45, 44, 41 i do góry potem od 60 w dół...
Zasłononiłem chłodnice kartonem i dalej jest słabo z ciepłem, ale jest tam jakis postep...Pytanie czy czujnik temperatury może odpowiadac za zawyżone spalanie , u mnie na 150 km w tym 100 trasa wyszło 12 litrów...A to katastrofa moja Xantia 2.1 Td na mieście brała max 8 litórw i to bez emeryckiej jazdy a tu na emeryta i takie spalanie ? No puki co citroen kontra Alhambra 2 do 0 1 spalanie 2 ogrzewanie...
Zasłononiłem chłodnice kartonem i dalej jest słabo z ciepłem, ale jest tam jakis postep...Pytanie czy czujnik temperatury może odpowiadac za zawyżone spalanie , u mnie na 150 km w tym 100 trasa wyszło 12 litrów...A to katastrofa moja Xantia 2.1 Td na mieście brała max 8 litórw i to bez emeryckiej jazdy a tu na emeryta i takie spalanie ? No puki co citroen kontra Alhambra 2 do 0 1 spalanie 2 ogrzewanie...