[Mk4] Dziwny problem, coś się przypala?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Dziisja zajrzałęm pod maske aby zobaczyć czy wszystko w porządku jest, niestety coś poczułęm jakby coś się przypalało, poszukałem i z prawej strony koło silnika jak są 3 takie jakby świece czy co to jest, jedna po odpaleniu auta bardzo się nagrzewa a pozostałe nie, i przy tej nagrzewajacej się widac przypalony plastik. Czy to cos poważnego? Olać ten problem czy lepiej pójść z tym do mechanika? NIe wiem co to moze być, ktoś miał moze podobny problem kiedys albo wie w czym problem?
Wszytsko widać na zdjeciu. te 3 takie wystające jakby świece, pierwsza od spodu przypalona i po odpaleniu nagrzewa sie mocno, a pozostałe zimne po odpaleniu. Czy to coś groźnego?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Dziisja zajrzałęm pod maske aby zobaczyć czy wszystko w porządku jest, niestety coś poczułęm jakby coś się przypalało, poszukałem i z prawej strony koło silnika jak są 3 takie jakby świece czy co to jest, jedna po odpaleniu auta bardzo się nagrzewa a pozostałe nie, i przy tej nagrzewajacej się widac przypalony plastik. Czy to cos poważnego? Olać ten problem czy lepiej pójść z tym do mechanika? NIe wiem co to moze być, ktoś miał moze podobny problem kiedys albo wie w czym problem?
Wszytsko widać na zdjeciu. te 3 takie wystające jakby świece, pierwsza od spodu przypalona i po odpaleniu nagrzewa sie mocno, a pozostałe zimne po odpaleniu. Czy to coś groźnego?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Re: [Mk4] Dziwny problem, coś się przypala?
Są to świece od podgrzewania płynu chłodniczego, ja bym tego tak nie zostawiał bo jeszcze jakiś pozar będzie, scągnij to fajke z tej swiece i obejrzyj, moze wystarczy tylko swiece wymienic na nową bo powiedziała papa, a jak juz wymieniać to raczej wszystkie trzy.
-
- Mały gagatek
kolega wyżej ma racje coś z tym zrób, bo mi w mk3 tdi , sie zrobił mały pożar spłoneły kable przy podszybiu oraz ten bezpiecznik od tych świec auto staneło i kłopot był nie mały :/
Rozumiem :/ Dzwoniłe do mechanika powiedział, żebym odłączył tą fajke od tego czujnika a jutro podjechał to sprawdzi czy gdzies zwarcie sie robi. A ja mam teraz pytanie czy jak to odłączyłem to czy będą tego jakieś negatywne skutki? Bo nie bardzo rozumiem, czy teraz mi się poprostu płyn chłodniczny nie bedzie podgrzewał? A co za tym idzie nie będzie mi sie silnik prawidłowo chłodził? Nic z tego nie czaje... MOżna tak długo jeździc majac to odłączone?
- gluchy1984
- Mały gagatek
cześć, na przykład tutaj cos jest o tym.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=88322" onclick="window.open(this.href);return false;
jak trochę pogrzebiesz w forum to napweno cos więcej znajdziesz. Generalnie służą do tego żeby szybciej Ci sie autko przy niskich temp. nagrzało, ale przaktycznie chyba niewiele dają.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=88322" onclick="window.open(this.href);return false;
jak trochę pogrzebiesz w forum to napweno cos więcej znajdziesz. Generalnie służą do tego żeby szybciej Ci sie autko przy niskich temp. nagrzało, ale przaktycznie chyba niewiele dają.
O dzięki dzięki wam Bo już się martwiłem, że to coś powżniejszego to poki co oddczepie to i będe tak jeździł:) dzięki wam serdeczne!
Odgrzewam troche tego kotleta... Panowie czy ktoś mógłby mi znaleźć na allegro albo innej stronie te świece od podgrzewania płynu chłodniczego? Bo nieumiem sobie znaleźć coś... a mechanik zaśpiewał 70zł za sztukę! ! !
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
A to nie są przypadkiem zwykłe świece żarowe, ETKA nic nie rozróżnia.
Nie rozumiem... W innym temacie czytałem, że te świece mają inny numer i mają inne rozmiary, wieć nie wiem co szukać i gdzie bo na allegro chyba nic nie ma... :/guziolek pisze:A to nie są przypadkiem zwykłe świece żarowe, ETKA nic nie rozróżnia.
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
No właśnie w ETCE i znajduje tylko te zwykłe więc tez nie wiem czy to tak na 100% dlatego zapytałem czy to nie te same będą, chyba że inaczej się to nazywa fachowo niż świeca żarowa. Przeglądałem kilka rysunków i nigdzie ich nie mogłem znaleźć razem z jakimś numerem. Może niech ktoś jeszcze coś podpowie. Wiem że jak kolega wymieniał to też coś sporo za to płacił i zakładał sam...
- gluchy1984
- Mały gagatek
Cześć
Tutaj cos o tym jest:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=136702" onclick="window.open(this.href);return false;
Tutaj cos o tym jest:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=136702" onclick="window.open(this.href);return false;