Rolka napinacza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Rolka napinacza
Witam! Jestem nowy na forum, proszę o radę:). Jestem posiadaczem VW Vento 1.9TDI (90KM) 1996r. Samochód z dnia na dzień przestał palić, zmieniłem świece, listwe do świec, filtry, założyłem zawór zwrotny, wszystkie przekaźniki sprawdzone (wszystkie te operacje nic nie dały). Dzisiaj stoi u znajomego mechanika, dostałem telefon z wiadomością że rolka napinacza się rozleciała... czy ta "usterka" mogla narobić dużo bałaganu, chodzi mi o środek silnika (zawory itd)... Na chwile obecną ma być załozony nowy pasek rozrządu i rolki do wymiany... Proszę o odpowiedz. pozdrawiam
Rolka napinacza
Jeśli rozleciała się rolka rozrządu ,to jest bardzo prawdopodobne że tłoki spotkały się z zaworami.A to mogło doprowadzić do skrzywienia zaworów ,skutkiem czego jest brak ciśnienia na cylindrze gdzie doszło do zderzenia.
Ja bym zamontował nowy rozrząd i sprawdził czy silnik będzie równo pracował lub jeszcze wczesniej sprawdził ciśnienie spreżania na poszczególnych cylindrach.Co niewątpliwie da częściowy obraz uszkodzeń.
Ja bym zamontował nowy rozrząd i sprawdził czy silnik będzie równo pracował lub jeszcze wczesniej sprawdził ciśnienie spreżania na poszczególnych cylindrach.Co niewątpliwie da częściowy obraz uszkodzeń.
- mara_010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Rolka napinacza
Niech mechanik Tobie sprawdzi ciśnienie na cylindrach potem bedziemy myśleć co dalej bo jęsli wszytsko jest ok to może nic się nie stało.
Rolka napinacza
Niekoniecznie coś musiało się popsuć , mialem taką samą sytuację przy wymianie rozrządu , również rozwalona była rolka napinacza a jednak nic się nie uszkodziło. Mechanik był zdziwiony sytuacją , wymienił rozrząd i wszystko jest oki , miejmy nadzieję że u Ciebie będzie tak samo
- KamilP
- DieseL PoweR
Rolka napinacza
Jak ja wymieniałem rozrząd u mechanika, to pokazał mi stary pasek od busa.. pewnie 3/4 zębów nie miał, ale rozrząd nowy założył, odpalił i jest gitara Będzie dobrze