Rolka napinacza

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

simonck
Nowicjusz
Nowicjusz

Rolka napinacza

Post autor: simonck » czw sty 27, 2011 21:35

Witam! Jestem nowy na forum, proszę o radę:). Jestem posiadaczem VW Vento 1.9TDI (90KM) 1996r. Samochód z dnia na dzień przestał palić, zmieniłem świece, listwe do świec, filtry, założyłem zawór zwrotny, wszystkie przekaźniki sprawdzone (wszystkie te operacje nic nie dały). Dzisiaj stoi u znajomego mechanika, dostałem telefon z wiadomością że rolka napinacza się rozleciała... czy ta "usterka" mogla narobić dużo bałaganu, chodzi mi o środek silnika (zawory itd)... Na chwile obecną ma być załozony nowy pasek rozrządu i rolki do wymiany... Proszę o odpowiedz. pozdrawiam

Awatar użytkownika
J.B.S.
Forum Master
Forum Master

Rolka napinacza

Post autor: J.B.S. » czw sty 27, 2011 23:26

Jeśli rozleciała się rolka rozrządu ,to jest bardzo prawdopodobne że tłoki spotkały się z zaworami.A to mogło doprowadzić do skrzywienia zaworów ,skutkiem czego jest brak ciśnienia na cylindrze gdzie doszło do zderzenia.
Ja bym zamontował nowy rozrząd i sprawdził czy silnik będzie równo pracował lub jeszcze wczesniej sprawdził ciśnienie spreżania na poszczególnych cylindrach.Co niewątpliwie da częściowy obraz uszkodzeń.

Awatar użytkownika
mara_010
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Rolka napinacza

Post autor: mara_010 » pt sty 28, 2011 22:21

Niech mechanik Tobie sprawdzi ciśnienie na cylindrach potem bedziemy myśleć co dalej bo jęsli wszytsko jest ok to może nic się nie stało.

Ruda jest moja :) Zapraszam do tematu :

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=481691

wojtas46
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Rolka napinacza

Post autor: wojtas46 » sob sty 29, 2011 08:49

Niekoniecznie coś musiało się popsuć , mialem taką samą sytuację przy wymianie rozrządu , również rozwalona była rolka napinacza a jednak nic się nie uszkodziło. Mechanik był zdziwiony sytuacją , wymienił rozrząd i wszystko jest oki , miejmy nadzieję że u Ciebie będzie tak samo

simonck
Nowicjusz
Nowicjusz

Rolka napinacza

Post autor: simonck » sob sty 29, 2011 11:23

Panowie, wszystko OK :D pozdrawiam! i dzięki wszystkim za pomoc:P

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Rolka napinacza

Post autor: KamilP » sob sty 29, 2011 11:24

Jak ja wymieniałem rozrząd u mechanika, to pokazał mi stary pasek od busa.. pewnie 3/4 zębów nie miał, ale rozrząd nowy założył, odpalił i jest gitara :) Będzie dobrze :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”