2,5td - spadek mocy i twarda praca silnika zpompą VE37

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Cieplik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Cieplik » czw lut 10, 2011 21:51

Witam kolegów! Jestem tu nowy i chciałem poprosić Was o pomoc, bo na naszym (citroenowym) forum niestety nikt nie ma właściwych doświadczeń.
Chodzi o dość stary (1998r) silnik diesla z komorą wstępną, 2,5 dm3, zasilany pompą Bosch VP36 (u VW będzie to pompa VE37).
Silnik chodził rewelacyjnie (nigdy też nie zawiódł), palił "na dotyk" przy mrozach i przy upale, aż tydzień temu nie chciał wcale odpalić. Jakoś udało mi się napompować paliwo gumową gruszką (francuski wynalazek), silnik zapalił ale przejechałem raptem 300-500m. Stawiałem na przewód paliwowy i nie pomyliłem się, ale zanim go wymieniłem musiałem jeszcze ze dwa razy odpalić auto przy pół-zapowietrzonej instalacji paliwowej. Po wymianie wężyka silnik zapalił natychmiast, ale już pracował bardzo brzydko: wprawdzie równo ale b. twardo i głośno, zgoła inaczej jak wcześniej. Podczas jazdy odczuwam silne drgania na nadwoziu, znacznie głośniejszą, twarda pracę silnika, słabe przyśpieszanie no i delikatne dymienie (przedtem nie dymił w ogóle).

Zrobiłem diagnostykę silnika (niestety, XM nie doczekał się obd2) ale diagnosta niczego złego nie mógł stwierdzić, poza jakimś "błędem przejściowym - nieprawidłowa dawka rozruchowa". Próbował korygować tę dawkę ale silnik nadal zapalał b. twardo i trzasł budą, jakby miał mocno wyprzedzony kąt wtrysku. Nawet dobre rozgrzanie silnika generalnie nie poprawia jego pracy, zachowuje się jakby był silnikiem z traktora z lat 70-tych. Z pewnym wyjątkiem: Gdy uruchamiam ciepły (ale nie goracy, po ok 2 godz.) silnik zapala miękko, po czym przez ok 10 min. (ok. 1-2 km jazdy miejskiej) zachowuje sie tak, jakby mu nic nie było - buda się nie trzęsie, silnik jest cichy i żwawy. Niestety radość nie trwa długo, za chwile wracają opisywane objawy...

Być może winna jest pompa wtryskowa i zdaję sobie sprawę, że będę musiał ponieść pewne koszty (raczej spore, równe połowie wartości auta)ale równie dobrze przyczyna może leżeć gdzie indziej. Pompiarz chętnie przyjmie zlecenie ale boje się sytuacji, w której silnik nadal nie będzie dobrze pracował, a on powie mi: "no przecież oczyściłem i/lub naprawiłem (wyregulowałem) pompę, teraz trzeba szukać gdzie indziej..."
pozdr. Wojtek,
Wrocław

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » pt lut 11, 2011 02:12

VE to pompy mechaniczne.
Ja bym zaczął od wtrysku sterującego i sprawdzenia rozpylaczy (przy wymianie wężyka mogły dostać się zanieczyszczenia).
Powietrze pompie nie powinno zaszkodzić, na sucho na pewno nie pracowała, tym bardziej że gruszką pięknie się odpowietrza.
Jakie ma korekcje na wtryskach?

arwam

Post autor: arwam » pt lut 11, 2011 21:20

t0mal,
nie w korekcjach bym upatrywał problemu tylko w samych wtryskiwaczach lub w systemie regulacji ciśnienia w pompie.
Cieplik, daj foto pompyi zobacz czy pod spodem nie ma również zaworka elektrycznego.

arwam

Post autor: arwam » pt lut 11, 2011 21:22

Cieplik, opisz jeszcze kolor dymu i sytuację kiedy się pokazuje

arturo
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arturo » ndz lut 13, 2011 19:03

Jak masz tam elektrozawór od regulacji wyprzedzenia wtrysku to zasil go prosto z aku i potestuj co się dzieje jak odłączasz go i podłączasz do zasilania, jak silnik zmienia pracę to jest ok. Napisz co i jak.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”