![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
5,14 na sto mi wyszedł z ostatniego zbiornika.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Napęd na 4 koła to jest od razu +1,5L na spalaniu w każdym zakresie pomiarów.VDO - Blink pisze:Passat 1.9 Tdi 110km 4 motion
Szosowe 235/45 R17. Napęd 4x4 rekompensuje spalanie. I średnie spalanie z ostatniego tankowania to 7 litrów i jazda w miarę dynamiczna, a u mnie 110 - 120 to norma....Piasek pisze:Jak do tego jeszcze większe niż normalnie koła i opony z bieżnikiem w lekki teren, kolejne +1,5L na każde 100 km...
ciekawa teoria.... takie stwierdzenia są nic nie warte jeśli ktoś nie poda dokładnie na jakich oponach jeździ dopiero wtedy można wyliczyć konkretna średnice koła.Stavroe pisze: Nie wiem czy wiecie ale kola 17" i 18" maja taka sama srednice jak 15"
ale tu nie chodzi o średnicę tylko o szerokość i większa powierzchnię styku z nawierzchnią.Stavroe pisze:Piasek pisze:Napęd na 4 koła to jest od razu +1,5L na spalaniu w każdym zakresie pomiarów.VDO - Blink pisze:Passat 1.9 Tdi 110km 4 motion
Jak do tego jeszcze większe niż normalnie koła i opony z bieżnikiem w lekki teren, kolejne +1,5L na każde 100 km...
Nie wiem dlaczego poszezacie teorie o wiekszych kolach. Nie wiem czy wiecie ale kola 17" i 18" maja taka sama srednice jak 15" wiec logicznie i z wszelkich wyliczen wynika ze nic sie nie zmienia procz twardosci kola.
19" jest wieksze o 1,5cm od 15", dopiero 20" w porownaniu do 15" to roznica 4,czy 5 cm w srednicy!!!!! Wtedy spalanie bedzie inne ale to dopiero od rozmiaru 19" cos sie zmienia. A jak nie wiara to zaraz zrobie fotki i wrzuce mam 15" zapasowke, 16" zimowe a letnie 18" wszystkie stoja rowno obok siebie. Aczkolwiek zludzenie optyczne robi swoje ze nadkole jest pelniejsze, niestety nie jest....
Nie mówię o większej średnicy felg a większej średnicy kół... Kiedy na 17-18" felgę zakładana jest opona o profilu 70 lub 80...Stavroe pisze:Nie wiem dlaczego poszezacie teorie o wiekszych kolach. Nie wiem czy wiecie ale kola 17" i 18" maja taka sama srednice jak 15" wiec logicznie i z wszelkich wyliczen wynika ze nic sie nie zmienia procz twardosci kola.
19" jest wieksze o 1,5cm od 15", dopiero 20" w porownaniu do 15" to roznica 4,czy 5 cm w srednicy!!!!! Wtedy spalanie bedzie inne ale to dopiero od rozmiaru 19" cos sie zmienia. A jak nie wiara to zaraz zrobie fotki i wrzuce mam 15" zapasowke, 16" zimowe a letnie 18" wszystkie stoja rowno obok siebie. Aczkolwiek zludzenie optyczne robi swoje ze nadkole jest pelniejsze, niestety nie jest....
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości