CZy można jeździć z rozpiętym przepływomierzem?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Mam uszkodzony przepływomierz w 1.9 TDI ALH bo auto jeździło wolno i słabo przyspieszało. Rozpięliśmy wtyczkę od przepływomierza i przyspieszenie oraz max szybkość bardzo wzrosło[ choć pewnie nie tak jak powinno być]. Jestem trochę " Łosiem" w tych sprawach, ale mam pytania: jak to działa, i czy można jakiś konkretny czas jeździć z rozpiętym przepływomierzem? - jakie ewentualne złe skutki?
SmutnyIndyk - VW New Beetle 19TDI,Ford C-Max 1.6TDCI[sprzedałem],PEUGEOT306 1600 8V benzyna[1997r], Stilo ABARTH Full wypas 2006r[ chyba najlepszy].
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Będzie mniej mocy pod butem. Przepływomierz to czujnik masy powietrza zasysanego przez turbo do układu dolotowego, jak przepływomierz zaniża wskazania, lub umiera na amen, to dawka paliwa jest cięta i nie ma mocy. Jak odepniesz przepływomierz to ECU przyjmie 500 "coś tam" w całym zakresie i auto będzie "jechać" . Ja tak jeździłem kilka dni zanim zamówiona przepływka do mnie dotarła.SMUTNYINDYK pisze:jakie ewentualne złe skutki?
-
- Mały gagatek
OK! Dzięki.
SmutnyIndyk - VW New Beetle 19TDI,Ford C-Max 1.6TDCI[sprzedałem],PEUGEOT306 1600 8V benzyna[1997r], Stilo ABARTH Full wypas 2006r[ chyba najlepszy].
gdyby mialo sie cos stac to by ECM nie pozwolil na uruchomienie silnika badz ograniczył obroty i moc silnika.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to