Mk1 1,5D dusi sie, dlawi, kopci

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Mroźny
Grupa Dolny-Śląsk
Grupa Dolny-Śląsk
Kontakt:

Post autor: Mroźny » ndz lut 05, 2012 18:26

Witam. Kupiłem ostatnio golfa mk1 1,5D. Po przejechaniu 50m auto zaczelo telepac, dlawil sie i obroty zaczely spadac mimo dawania gazu az zdechl. Probowalem odpalac ale trzeslo nim strasznie i jak dawałem gazu to zdychał. Pojechal do mechanika i powiedzieli ze zle przewody pod pompe podlaczone wiec zrobili, Wyjechalem od mechanika i po 3 km to samo. Auto po czasie odpala, jedzie jakies 100m i znow to samo. strasznie przy tym kopci na biało. Co to moze byc? dodam ze teraz jak mu nie dam gazu na wolnych obrotach to auto umiera. Po 100m nie ma znaczenia juz czy dam gazu czy nie. Pomocy! :pub:

Były golf viewtopic.php?f=87&t=455615
Jetta Flair viewtopic.php?f=87&t=540303
Obrazek
"Trzeba być niespełna rozumu żeby lubić szorować o asfalt" :bajer:

Baryla
...
...
Kontakt:

Post autor: Baryla » ndz lut 05, 2012 19:51

wygląda na to że zamarzła ropa, wymieniałeś filtr paliwa?

spoon83
Nowicjusz
Nowicjusz
Auto: Leon
Silnik: bcb

Post autor: spoon83 » ndz lut 05, 2012 20:05

Po pierwsze ile jest paliwa w baku, Przydało by się wymienić filtr paliwa i zobaczyć czy nie będzie po odpowietrzeniu bąbli powietrza w przewodach paliwowych, bo wygląda że się zapowietrza pompa wtryskowa, syf w baku lub przytkane przewody paliwowe

http://seifenqueen.de/96a6b

Awatar użytkownika
Mroźny
Grupa Dolny-Śląsk
Grupa Dolny-Śląsk
Kontakt:

Post autor: Mroźny » ndz lut 05, 2012 22:08

Przewody mi wymienili ten od filtra do pompy i ten powrotny. Filtr paliwa nowy zmieniałem tydzien temu. Paliwa mam pół baku wg. wskazówki oczywiście. Myślę, że jak wymienili przewody to i odpowietrzyli.

Obrazek

Awatar użytkownika
barteKKK03
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: barteKKK03 » ndz lut 05, 2012 22:11

Miałem podobne objawy w zeszłą zimę... zamarzła ropa z pompie. Auto postało 24h w garażu i naprawione ;)

anaba255
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: mk3
Silnik: 1Z
Kontakt:

Post autor: anaba255 » ndz lut 05, 2012 23:07

Podepnij na krótko z bańki, jak odpali i bedzie chodził, to wina paliwa/układu paliwowego. Jak nie to problem z pompą, raczej regeneracja/wymiana.

Awatar użytkownika
Mroźny
Grupa Dolny-Śląsk
Grupa Dolny-Śląsk
Kontakt:

Post autor: Mroźny » ndz lut 05, 2012 23:14

Nie bardzo wiem jak to podpiac. Mechanik coś mówił, że podpinał zanim jeszcze pozmieniał przewody i nie chciał zapalić. Wymienił i dobrze podpiął przewody i działa. Teraz chodz dziwnie bo przejedzie te 100m od opalenia i zaczyna sie to wszystko dziać. Jak rano np. odpale pogazuje to chodzi póki kawałek nie pojadę.

Obrazek

Awatar użytkownika
qlimax
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: qlimax » ndz lut 05, 2012 23:27

Witam;
U mnie podobna sprawa silnik w MKI z dwojki 1.6TD JR;
u mnie zapala ladnie i pracuje rowno ale jechalem w trase z grudziadza do Bydgoszczy ;
zapalalem na "ssaniu recznym" i jechalem tak okolo 7km po czym braklo mu jakby mocy schowalem ssanie (chyba troche za pozno) i nadal sie dlawil i na luzie zdechl..
odczejakem moze 5 min i zapalil od strzala potem jechalem kolejen 10 km i znow to samo ;
odczekalem chwile zapalil idealnie jechalem 70-80 na 4'rce i objawy ustaly dojechalem do Bydgoszczy i zastanawiam sie co jest nietak....
filtry wymieniane przy rozrzadzie jakies pol roku temu autkiem jerzdze na codzien do pracy i z powrotem i takie problemy niewystepuja ;

Pytanie czy to wina zamulenia z tym "ssaniem" do ropy dodaje dodatek "klean flo" i na -20 zapalal na 3 grzanie i jezdzi normalnie
ale w weekend stal od piatku do niedzieli i potem w trase i przygody....kazda rada mile widziana

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=239807

anaba255
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: anaba255 » pn lut 06, 2012 00:08

Mroźny,
Odpinasz przewód od filtra paliwa, wkładasz go do bańki z paliwem i odpalasz.
Jak nastepnym razem, po odpaleniu zgaśnie odkreć śrube przelewowa na pompie i zobacz, czy w pompie jest paliwo, powinno byc go po brzeg, nawet moze sie troszke wylac z przewodu, tylko nie pogób podkładek z pod sruby. Jest to sruba na górze pompy, mn po srodku, ta z boku przy rozrzadzie jest zasilajaca. Przy okazji zobacz jaka to sruba, powinno na niej pisać OUT, cos w ten desen z germanskiego, w srodku śruba nie jest pusta, jak przelewowa na zasilaniu, tylko ma plastik. To ważne, utrzymuje ona cisnienie wewnatrz pompy.
Jesli odpalisz z bańki, zamocuj ja porządnie i przejedz sie kawałek, jak jest ok, to jak pisałem wyzej, jak nie problem z pompą, na wykończeniu.
qlimax,
Wydaje mi sie, że to wina mrozu i ropa mogła sie ściąć(wytracic parafina) w przewodach lub filtrze, jesli teraz jest w porządku, to bym sie tym nie przejmował, ostatni sam miałem taki przypadek, -20'C, autko odpaliło, przejechałem 20km, nagle sie zaczeła ksztusić, (ona Jetta), jeszcze na skrzyrzowaniu, ale przejechałem kawałek i przeszło. Ssanie, nie ma tu nic do rzeczy, przestawia tylko kat wtrysku podczas zapalania i przy niskich obrotach.
Dobrze jest założyc kawałek bezbarwnego przewodu(igielitowego) na odcinku od filtra do pompy, wtedy widac, czy jest paliwo.
Do starych diesli spokojnie można dolewać benzyny, nawet do 30%, przy temp. poniżej -20'C, tak pisze w ori ksiazce VW obsługi Golfa z 1980r.
Mam tez swój patent na takie niespodzianki :hmm: , bańka 5L z mieszanka 70%ON i 30%PB w bagazniku, w razie zamarzniecia paliwa w przewodach, podpiać wąż zasilajacy i powrotu(powrotu, bo pompa szybko przetoczy te 5L, paliwa starczy na kilka km), dobrze umocować bańkę i spokojnie dojedzie sie do domu.

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Post autor: KamilP » pn lut 06, 2012 00:09

Mroźny, bardzo podobnie miałem ostatnio z siostry Mercedesem, przejechałem jakieś 4 km i auto zaczęło sie dławić, aż zgasło. Odpaliłem przejechałem kawałek i dalej to samo, kilka razy powtórka aż samochód odpalił, wszedł na 3 tyś obrotów i zgasł. Zamknąłem, poszedłem do domu, kogoś na stopa złapałem, na hola do domu na drodze odpaliłem wjechałem do garażu i zaraz samochód zaczął nierówna chodzić i zgasł. Wydaje mi się że to ropka zamarzła bo auto nie było jeżdżone parę dni i nie było za dużo ropy w zbiorniku, a i filtr w tym roku zmieniany nie był. Więc odstaw go do jakiegoś ocieplanego garażu na parę godzin i powinno być dobrze :bajer:

Awatar użytkownika
Mroźny
Grupa Dolny-Śląsk
Grupa Dolny-Śląsk
Kontakt:

Post autor: Mroźny » pn lut 06, 2012 00:33

anaba255,
Jutro coś pomodze z ta bańka. Mam nadzieje, że to nie pompa. I z tą śrubą coś popatrze ;]

KamilP,
Ciężko będzie mi wykombinować taki garaż ale może się uda :bigok:

Dzięki wam, jutro dam znać :pub:

Obrazek

Awatar użytkownika
qlimax
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: qlimax » pn lut 06, 2012 00:39

Również dziekuje za pomoc :bigok: :pub:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=239807

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Post autor: KamilP » pn lut 06, 2012 00:39

Mroźny pisze:KamilP,
Ciężko będzie mi wykombinować taki garaż ale może się uda
Z jakimś mechanikiem spróbuj pogadać, może jakby miał garaż wolny to by Ci udostępnił :) Albo na noc :)

anaba255
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: anaba255 » pn lut 06, 2012 00:57

A, w mk1 jest jeszcze filterek siatkowy w baku widac go po wyjęciu czujnika poziomu paliwa, pod deklem, pod tylnia kanapa, dobrze go czasami wyjać i wyczyscic, zobaczysz wtedy co masz w baku, jak ropa bardzo zmetniała, widac w niej białe smugi to parafina, kiepskie paliwo.
Bez garażu idzie sobie poradzic, grzejniki pod auto, zwłaszcza bak i przewody, obstawic, co by ciepło nie uciekało, nowy filtr paliwa, filtr i pompa zalane ropa, jak masz kompresor przedmuchaj przewody. Po 2-3 godzinach powinno sie wszystko rozpuscic.
I obejzyj jeszcze przewody pod podłoga, czy nie są pogiete, to tez utrudnia przepływ paliwa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”