Benzyna w 1.6 tdi !
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Benzyna w 1.6 tdi !
Przez pomyłkę ojciec nalał benzyny 98 do 1,6 tdi [ auto to caddy 1,6 tdi 75 km z 2011, nie wiem czy można tu pisać również o innych autach VW, jak nie to sorry].
Przed tankowaniem było może ze 2-3 litry ON bo wskazówka całkiem opadła. Benzyny było do fula
Zanim ojciec się zorientował ujechał ok. 4 km, auto zgasło. Spuściliśmy ponad pół baku przez wężyk zasysając z baku i przez wężyk co idzie do filtra [ podłączając do niego małą elektryczną pompkę i przekręcając co jakiś czas kluczyk,[ uruchamiając przy tym pompkę w zbiorniku]. Teraz nie chce już lecieć z baku od wlewu paliwa [ nie idzie zassać przez wąż ] a od strony filtra idzie fatalnie, bo jak pompa ze zbiornika przestaje podawać to idzie powietrze i tak w kółko trzeba przekręcać stacyjkę. Auto stoi na kanale i nie zauważyłem żadnej innej możliwości spuszczenia, a wyjecie zbiornika to kupa roboty. Jak wydostać tą benzynę? Czy mogła ona zrobić już jakieś szkody w aucie ?
Przed tankowaniem było może ze 2-3 litry ON bo wskazówka całkiem opadła. Benzyny było do fula
Zanim ojciec się zorientował ujechał ok. 4 km, auto zgasło. Spuściliśmy ponad pół baku przez wężyk zasysając z baku i przez wężyk co idzie do filtra [ podłączając do niego małą elektryczną pompkę i przekręcając co jakiś czas kluczyk,[ uruchamiając przy tym pompkę w zbiorniku]. Teraz nie chce już lecieć z baku od wlewu paliwa [ nie idzie zassać przez wąż ] a od strony filtra idzie fatalnie, bo jak pompa ze zbiornika przestaje podawać to idzie powietrze i tak w kółko trzeba przekręcać stacyjkę. Auto stoi na kanale i nie zauważyłem żadnej innej możliwości spuszczenia, a wyjecie zbiornika to kupa roboty. Jak wydostać tą benzynę? Czy mogła ona zrobić już jakieś szkody w aucie ?
Benzyna w 1.6 tdi !
Jeśli auto stanęło to podejrzewam trochę kłopotów ... i bez dobrego serwisu , ewentualnie mechanika - się nie obejdzie a i koszta mogą być spore kolego ....
Nie piszę tego złośliwie - ale niestety to już nie stare poczciwe klekoty , które przepalały wszystko (w rozsądnych ilościach oczywiście ) a system CR - jest bardzo wrażliwy na zmiany paliwa i piszę o samej ON ... a o benzynie nawet nie wspominam
Co do spuszczenia paliwa - nie wiem jak jest w Caddy - ale generalnie do zbiorników można było się dostać od strony siedzeń -- tzn pod tylną kanapą jest dojście ... ( tak przynajmniej było w starszych VW )
Fakt jest taki ,że małe są szanse na uruchomienie autka ,,, ale życzę powodzenia .. tylko po spuszczeniu benzyny = należałoby przepłukać cały układ i wyczyścić - pozbyć się pozostałości benzyny ...i oczywiście wymienić filtr
Nie piszę tego złośliwie - ale niestety to już nie stare poczciwe klekoty , które przepalały wszystko (w rozsądnych ilościach oczywiście ) a system CR - jest bardzo wrażliwy na zmiany paliwa i piszę o samej ON ... a o benzynie nawet nie wspominam
Co do spuszczenia paliwa - nie wiem jak jest w Caddy - ale generalnie do zbiorników można było się dostać od strony siedzeń -- tzn pod tylną kanapą jest dojście ... ( tak przynajmniej było w starszych VW )
Fakt jest taki ,że małe są szanse na uruchomienie autka ,,, ale życzę powodzenia .. tylko po spuszczeniu benzyny = należałoby przepłukać cały układ i wyczyścić - pozbyć się pozostałości benzyny ...i oczywiście wymienić filtr
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Benzyna w 1.6 tdi !
wyjąć pompę z baku i wtedy będzie dostęp do dokładnego spuszczenia paliwa.44daro44 pisze:Jak wydostać tą benzynę?
myślę że nie ma co gdybać...trzeba spuścić benzynę, wyczyścić układ, wymienić filtr i spróbować odpalić...44daro44 pisze:Czy mogła ona zrobić już jakieś szkody w aucie ?
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
Benzyna w 1.6 tdi !
na pewno mozna otworzyc wlaz zbiornika i wyjac plywak z pompa, wtedy da rade zlac paliwo do sucha
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
Benzyna w 1.6 tdi !
Juz sobie poradzilismy, filter oczyszczony, benzyna spuszczona, caddy póki co smiga normalnie. Dzięki za odpowiedzi
Benzyna w 1.6 tdi !
Mniejszym złem dla diesla jest praktycznie czysta benzyna (bo po chwili zgaśnie) aniżeli jazda na mieszance iluś tam litrów (30% i więcej) benzyny i dolane do pełna ON aby przepalił bo przepali... ale po tym silnik jest do wyrzucenia. Aczkolwiek oba stany jak najbardziej niewskazane. Kolega tak 2.5TDI załatwił pod Hanoverem. Nim się pokapował wlał 23 litry benzyny w zbiornik i ... dotankowął do pełna prawie 50 litrów ON. Jak wrócił do domu to T4-ka już dymiła na niebiesko i zesłabła niebywale. Po rozbiórce silnika nie było czego naprawiać: dziury powypalane w tłokach, poprzycierane cylindry, denka zaworowe aż niebieskie a gniazda zaworowe miały w niektórych miejscach takie dziury powypalane że niemal zapałkę by przepchnął.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Benzyna w 1.6 tdi !
UUU szkoda T4-ki tym bardziej że motorownia 2.5 TDi to najwierniejszy z gatunku niezniszczalnych 5-cylindrowy wół roboczy do nabijania km.
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;