Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
Dowiadywałem się w sprawie litrowych baniek oleju Duron Petro Canada. Nie produkują w tak "małych" opakowaniach, ale taki koleś z Allegro mi polecił żeby kupić normalnie 4l + 1 litr Supreme 10W40 http://allegro.pl/petro-canada-supreme- ... 09838.html" onclick="window.open(this.href);return false; - z tym że ten jest do benzyny. I tu moje pytanie. Czy jeśli bym dolał te 0,3-0,5 l tego drugiego to czy nie będzie to miało jakiegoś negatywnego skutku? Pewnie ktoś powie, że to jakaś egzotyczna marka - z tego co mi wiadomo te oleje świetnie się sprawdzają w warunkach zimowych. Mam dość odgłosów jakby się tłok urywał przy - 15.
Jaki olej?
quote="piter13"]millers xfe pd z normą 505 01 do pompek[/quote] Też miałem brać, ale jak w podobnej cenie mogłem kupić Amsoila to się nawet nie zawahałem
Jaki olej?
może ale nie musi.piter13 pisze:zy zmiana marki oleju może trochę zminimalizuje zużycie
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Re: Jaki olej
czyli reasumując gra nie warta świeczki, nie kombinować z wynalazkami i dalej lać motula.
Re: Jaki olej
No jeśli chcesz. Dla mnie Motul to jedna z najbardziej niepewnych marek olejowych na Allegro.piter13 pisze:czyli reasumując gra nie warta świeczki, nie kombinować z wynalazkami i dalej lać motula.
Jaki olej?
No co Ty, płynne złoto dla silnikaJefferson pisze:Dla mnie Motul to jedna z najbardziej niepewnych marek olejowych na Allegro.
Jaki olej?
To samo tyczy się pozostałych popularnych (Mobil, Castrol, Shell coraz częściej Total). Jak się nie ma pewnego i sprawdzonego źródła tylko kupuje z najtańszych aukcji - władować się można bardzo łatwo. Nie każdy sprzedający to od razu oszust ale niestety liczba podróbek jest duża. Skala całego procederu szacowana jest na 20 do 30% ale oficjalnie żaden producent się do tego nie przyzna. Ostatnio na jednym ze "szkoleń" (czyt. ) z zakresu najnowocześniejszych olejów rzuciłem mimochodem prowadzącemu temat podróbek ich olejów z pytaniem dlaczego generalny przedstawiciel pozwala na coś takiego, żeby na serwisach aukcyjnych można było kupować identyczny olej 10-15zł taniej niż kupują go dystrybutorzy?Jefferson pisze:Motul to jedna z najbardziej niepewnych marek olejowych na Allegro
Odpowiedź:
- więcej szkody dla produktu wyrządzi oficjalna kampania walki z podróbkami (bo ludzie z obawy po prostu uciekną od produktów marki X do konkurencji) niż przymykanie na to oka i pozwolenie na to żeby jakiś tam % ogólnej sprzedaży to były podróbki. Dlatego oficjalnie co jakiś czas zmienia się nalepki, nazwy, bańki itp. Tylko od inteligencji kupujących zależy czy da sobie wmówić że olej z allegro za 80zł to ten sam olej ze sklepu za 160zł a jak wiecie przebitki na niektórych olejach są i 3x... Przykład Total INEO ECS: IC 260zł, allegro 90zł
Zatem najwyższy czas zdać sobie w końcu sprawę ze silnik nie pracuje na nalepce z bańki a na jej zawartości zatem w wielu przypadkach nie warto przepłacać za wątpliwej jakości "edża" podczas gdy można mieć org. Lotos w tej samej lepkości ze 100%-ową gwarancją pochodzenia i pewnością że to co wlewamy w silnik to faktycznie 5W-30 nie zaś coś zbliżonego do tej lepkości którego konsystencja ulegnie rozpadowi i rozwarstwieniu na różne frakcje olejowe po kilkuset kilometrach bo to jest prawdziwe zagrożenie dla silnika (i naszego portfela). Pierwsza leci turbina, później pierścienie, panewki wytrzymują najdłużej.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Jaki olej?
Zwłaszcza, że nasi producenci wypełnili lukę jaką mieli w produkcji olejów LL, lowash, 505.01 etc.Piasek pisze:mieć org. Lotos
Re: Jaki olej?
no w takim bądź razie jakie polecacie źródło kupna oleju które jest pewne, ja np kupuje z allegro ze sklepu o nazwie filtry oleje gdańsk sklep na rampie, czy oni mają pewny towar? ktoś też bierze tam?
Jaki olej?
Ja od nich biorę, trochę z przymusu. Są oficjalnym dystrybutorem np Millersa.piter13 pisze:no w takim bądź razie jakie polecacie źródło kupna oleju które jest pewne, ja np kupuje z allegro ze sklepu o nazwie filtry oleje gdańsk sklep na rampie, czy oni mają pewny towar? ktoś też bierze tam?
Ale potrafią mieć olej np Castrol Professional Slx Power Flow LL III za 35 zł za litr co nieco śmierdzi.
-
- Użytkownik
Jaki olej?
Koledzy a olej Valvoline podrabiaja czy nie bardzo?
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jaki olej?
Valvoline raczej nie jest podrabiany, a poza tym na stronie producenta jest lista autoryzowanych sprzedawców nawet z allegro. Ja w tym roku też kupowałem do swojego Valvoline i jestem bardzo zadowolony, bo od wymiany minęło już ok 6tys i jeszcze ani kropli nie dolałem, podczas gdy na poprzednich(Motul i Castrol) były dolewki po ok 04l na 15tys km.
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
- xxxGlaDxxx
- ...
Jaki olej?
W niedziele kupiłem Castrola 5w30 do Galaxy na dolewkę. Jak nalewałem go do silnika to się ciężko zdziwiłem, nie miał koloru normalnego oleju tylko najzwyczajniej w świecie mienił się na zielono fluorescencyjnie Jakichś barwników Castrol leje czy jaki grzyb ?