MK4 1.9 SDI gaśnie podczas jazdy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam
Jestem posiadaczem VW Golfa 1.9 SDI, i mianowicie, w ostatnim tygodniu zrobilem kompletny remont tego silnika oprócz wału korbowego, wymienilem rowniez wszystkie filty pompe paliwa, sprzegło i rozrząd na wzmacniany, i nadal i przed występował taki problem, że jechałem i zapaliła sie czerwona kontrolka oleju i silnik gasł, nic nie ma to wspólnego z niskim poziomem oleju bo jest dobry sprawdzałem, podpinany byl pod vag kilku krotnie i jedynie co wykazuje to zbyt duze ładowanie alternatora mimo tego, że był robiony 2 miesiace temu bo zalała mi pompa wtrysków i obie rzeczy były robione. Alternator na tescie pokazał tak : BEZ OBC. 14.65V, POD OBC. 14.48V, dwoch elektryków, powiedziało mi, że takie ładowanie jest dobre, a błąd po skasowaniu pokazuje sie nadal, drugą rzeczą co wykazało jest czujnik temperatury, bo skacze mi raz na 90 i raz na 0 przy rozgrzanym silniku, ale to nie problem juz go zamówiłem, co może być przyczyną takiego problemu w moim aucie. Dużo czytałem i na wszelki wypadek zamówiłem czujnik położenia wału, ale okaze sie to w środe czy to cos da, AUTO gaśnie jak jest rozgrzane i od razu można go odpalić.
Dodam, że auto jest na dotarciu i po nagrzaniu sie jest bardzo gorące, ale z tego co sie dowiedziałem, zanim sie dotrze bedzie sie tak rozgrzewać
Pozdrawiam i prosze o pomoc.
Jestem posiadaczem VW Golfa 1.9 SDI, i mianowicie, w ostatnim tygodniu zrobilem kompletny remont tego silnika oprócz wału korbowego, wymienilem rowniez wszystkie filty pompe paliwa, sprzegło i rozrząd na wzmacniany, i nadal i przed występował taki problem, że jechałem i zapaliła sie czerwona kontrolka oleju i silnik gasł, nic nie ma to wspólnego z niskim poziomem oleju bo jest dobry sprawdzałem, podpinany byl pod vag kilku krotnie i jedynie co wykazuje to zbyt duze ładowanie alternatora mimo tego, że był robiony 2 miesiace temu bo zalała mi pompa wtrysków i obie rzeczy były robione. Alternator na tescie pokazał tak : BEZ OBC. 14.65V, POD OBC. 14.48V, dwoch elektryków, powiedziało mi, że takie ładowanie jest dobre, a błąd po skasowaniu pokazuje sie nadal, drugą rzeczą co wykazało jest czujnik temperatury, bo skacze mi raz na 90 i raz na 0 przy rozgrzanym silniku, ale to nie problem juz go zamówiłem, co może być przyczyną takiego problemu w moim aucie. Dużo czytałem i na wszelki wypadek zamówiłem czujnik położenia wału, ale okaze sie to w środe czy to cos da, AUTO gaśnie jak jest rozgrzane i od razu można go odpalić.
Dodam, że auto jest na dotarciu i po nagrzaniu sie jest bardzo gorące, ale z tego co sie dowiedziałem, zanim sie dotrze bedzie sie tak rozgrzewać
Pozdrawiam i prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony wt mar 12, 2013 09:51 przez kocikgoja1990, łącznie zmieniany 3 razy.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
VW GOLF IV 1.9 SDI
Sprecyzuj tytuł tematu.
Dobrze Ci powiedzieli.Ładowanie powinno wynosić ok.14,5V.Chciałbym mieć tak dobre ładowanie.kocikgoja1990 pisze: BEZ OBC. 14.65V, POD OBC. 14.48V, dwoch elektryków, powiedziało mi, że takie ładowanie jest dobre
Poruszaj wtyczką i wiązką przy czujniku temperatury.Już w kilku mk4 widziałem problem z wiązką i wskazaniami temperatury.kocikgoja1990 pisze:czujnik temperatury, bo skacze mi raz na 90 i raz na 0 przy rozgrzanym silniku
-
- Nowicjusz
VW GOLF IV 1.9 SDI GAŚNIE podczas jazdy
Jeśli chodzi o czujnik temperatury to wtyczka i wiazka byla ruszana duzo razy, bo silnik byl cały rozbierany i skladany z nowymi podzespolami, wiec i wszystkie kable kabelki wtyczki byly czyszczone i wkladane na nowo, wymienie tak czy siak ten czujnik bo przed remontem juz skakały temperatury.
Co do ładowania, to zastanawialismy sie czy nie jest za wysokie i czy alternator nie powodowałby palenia czujników np. halla, temperatury, żarówek itd., ale wynika ze z tym nie powinno byc problemów, kolega w oplu ma 15V i nic mu sie nie dzieje.
Co do ładowania, to zastanawialismy sie czy nie jest za wysokie i czy alternator nie powodowałby palenia czujników np. halla, temperatury, żarówek itd., ale wynika ze z tym nie powinno byc problemów, kolega w oplu ma 15V i nic mu sie nie dzieje.
Ostatnio zmieniony wt mar 12, 2013 09:43 przez kocikgoja1990, łącznie zmieniany 1 raz.
Może przekaźnik 109. Ponoć niektóre sdi miały a inne nie. Zawsze można go przelutować przed wymianą.
Jak zgaśnie to odpala bez odczekania.
Jak zgaśnie to odpala bez odczekania.
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
-
- Nowicjusz
Zapomniałem dopisac, że jak zgaśnie to od razu można go odpalić, przynajmniej do tej pory tak szło, ostatnio jechalem na autostradzie w zakręcie i czujność moja, że tak powiem mnie i żone uratowała, predkość 80 i zblokowanie wszystkiego troszka mnie przerazila, jeśli chodzi o ten przekaźnik to jak go sprawdzić ?
jeśli gaśnie i od razu odpala to go nie sprawdzisz. Tylko wyciągnąć rozebrać i luty poprawić. Równie dobrze coś może nie łączyć przy kostce pompy, przy stacyjce, przy skrzynce bezpieczników. Najlepiej pod kompa podłączyć może coś pokaże . Mi jak nie łączył czujnik obrotów wąłu też gasł nagle ale to było uszkodzenie kostki po wypadku.
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
-
- Nowicjusz
hmm oby to było związane coś z tą kostką, jutro auto idzie do mechanika-elektryka i będzie sprawdzał ten przekaźnik 109, dzisiaj patrzyłem do bezpieczników i jeden bezpiecznik był źle wsadzony to go poprawiłem, przejechałem już 60 km i jeszcze nie zgasł. Jak macie jakieś pomysły co to może jeszcze być to piszcie.
-
- Nowicjusz
Witam
Wymieniłem czujnik położenia wału + czujnik temperatury, i jak na razie temperatura ustała nie faluje, a auto nie zgasło od 100 km, oby się okazało, że to była wina czujnika położenia wału.
Wymieniłem czujnik położenia wału + czujnik temperatury, i jak na razie temperatura ustała nie faluje, a auto nie zgasło od 100 km, oby się okazało, że to była wina czujnika położenia wału.