Rozbieganie się silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Rozbieganie się silnika
JABcok20, tu chodziło o to aby zagrzac motor i dojechac do warsztatu bo na zimnym nie było jazdy
silniczek zeswapowałem pomodziłem i oto co wyszło
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=394180" onclick="window.open(this.href);return false;
silniczek zeswapowałem pomodziłem i oto co wyszło
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=394180" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony sob lis 03, 2012 21:46 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Rozbieganie się silnika
nie musi miec kompletu korb, bo napisal wyraznie, ze korby sa takie same w kilku modelach tdi. jedynie sprawdzic wage kazdej korby, a potem pospinac na nowych tulejach korbowodowych i dobrac wagowo tloki do korb, zeby wszystkie zespoly korba+tlok mialy taka sama/zblizona wage. u mnie miesci sie to w granicach 2g roznicy.
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Rozbieganie się silnika
Nom,ostatnia linijka ze scana dużo mówiFahoo pisze:silniczek zeswapowałem pomodziłem i oto co wyszło
Zdaję sobie z tego sprawę,dlatego najbardziej mi tu podchodzą aukcje z kompletem korb.Fahoo pisze: musisz kupic kpl 4 korb z 1 motorowni zeby to dobrze zrobić
Ewentualnie-ważenie
souler,wiesz...z tym różnie bywa.W szkole mnie uczyli,że każdy komplet korb jest segregowany i każda korba jest doważana względem pozostałych z kompletu,także,wolę nie ryzykowaćsouler pisze:nie musi miec kompletu korb
Tak wygląda moja korba
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Rozbieganie się silnika
Ale się ugięłaMichał_1977 pisze:Tak wygląda moja korba
Jak auto dla rodziny, też bym robił z kompletu, co innego jak by miało iść do żyda- wtedy po kosztach.Michał_1977 pisze:Zdaję sobie z tego sprawę,dlatego najbardziej mi tu podchodzą aukcje z kompletem korb.
Przykra sprawa Z dwojga złego, dobrze, że kompletnie motorowni nie skasowało.
Rozbieganie się silnika
Michał_1977, z tym kupowaniem chodziło mi ze łatwiej trafisz 4 korby z 1 slinika niż szukac wagowo odpowiedników pogiętychNom,ostatnia linijka ze scana dużo mówi
swoje 2 zawsze mozesz sprobowac sprzedac
Ostatnio zmieniony sob lis 03, 2012 21:47 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozbieganie się silnika
Pytanie.Jesli dojdzie do rozbiegania sie silnika, to żeby go zatrzymać to czy skuteczne będzie ustawienie ręczne klapy kaszącej w pozycji której odcina dostęp powietrza do cylindrów? Bo zapiećie biegu i hamulec chyba jest nieskuteczne?Silnik zasysa olej z układu smarowania:d to jeśli go pozbawimy tlenu to powonien sie zatrzymać?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Rozbieganie się silnika
Pytanie czy będziesz miał na to czas.... Czytałeś jak to wyszło Michałowi... podczas zmiany biegów, bziummm i po zawodachprzemlin pisze:to jeśli go pozbawimy tlenu to powonien sie zatrzymać?
Rozbieganie się silnika
Witam. A ja mam takie pytanie. Miałem objawy rozbiegniecia tzn same obroty do konca ale udalo sie zgasic na drugi dzien po odpaleniu i rozgrzaniu chodzil ladnie po wkreceniu do 2 tys zgasl i nie chce przekrecic. Jak i od czego teraz zaczac aby to naprawiac. Napewno turbo zasalo z dolotu olej bo silnik byl po dachowaniu. Z cylindrow olej zostal odeessany ale z turbo nie
Na razie seria 1.9 TDI 90 PSI 1z BlackPearl LBL 60RH
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Rozbieganie się silnika
A wpadłeś na pomysł,żeby sprawdzić stan oleju w silniku? Może cały się wylał i teraz po prostu zatarł się...komar044 pisze:po odpaleniu i rozgrzaniu chodzil ladnie po wkreceniu do 2 tys zgasl i nie chce przekrecic.
Zdjąć tłumik szmerów ssania sprzed IC i wylać z niego olej.Z IC odessać wszystko,albo także zdjąć i wylać.Wszystko po to,że jak sie uda go odpalić,to żeby znów nie dostał dzikich obrotów.komar044 pisze:Jak i od czego teraz zaczac aby to naprawiac.
Jak się rozbiegał,to tłukł się metalicznie,czy tylko złapał wysokie obroty?
Jeszcze jedno-jak już zagada,ale będzie kopcił nadmiernie i kulawo pracował,to sprawdź VAGiem korekcję wtryskiwaczy.Jak będzie bardzo zróżnicowana,to można obstawiać,że korby pogięte. Dzieje się tak,ponieważ ECU wychwytuje niedomaganie na danym cylindrze/ach i podlewa go/je bardziej paliwem.
-
- Użytkownik
Rozbieganie się silnika
bardzo fajny temat prawie idealny z moim problemem z silnikiem ASV tylko u mnie jedyna różnica to to że korekcje na wtryskach są prawie idealne , reszta pasuje jak ulał , mam pytanie do Michał_1977
czy porozwalało ci kieliszki jak to jeszcze pamiętasz ? ---dym coraz większy zwłaszcza w czasie jazdy bo na postoju w miarę mało tego dymu . ale jutro zrzucam michę i czapę zobaczymy co to się porobiło
czy porozwalało ci kieliszki jak to jeszcze pamiętasz ? ---dym coraz większy zwłaszcza w czasie jazdy bo na postoju w miarę mało tego dymu . ale jutro zrzucam michę i czapę zobaczymy co to się porobiło
było:syrena 105.mercedes123.golf2 1,3.sierra2,3 d.reno111,6reno kango 1,4 pb.vw golf3 1,9 tdi. audi 80 tdi.vw polo 1,9 d peugeot 307 1,6 hdi. kilka innych umkło uwadze a teraz ford fokus mk 2 2,0 tdci 136 ps już 170ps i 400 niutków oraz audi a2 1,4 tdi 105,9ps 232,8nm
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Rozbieganie się silnika
Takich ekscesów nie zapomina się szybko Kieliszki/szklanki były całe,bo u mnie nie było kolizji tłoków z zaworami,tylko wrzucony olej z IC nad tłoki i przez to korby się "wygły"berthold61 pisze:czy porozwalało ci kieliszki jak to jeszcze pamiętasz ?
Odpal zimną motorownię i wtedy sprawdź korekcje. U mnie dym był w czasie jazdy z zimnym silnikiem. W miarę nagrzewania się silnika,dym malał,a po całkowitym nagrzaniu już chyba prawie wcale nie dymiłberthold61 pisze:dym coraz większy zwłaszcza w czasie jazdy bo na postoju w miarę mało tego dymu
-
- Użytkownik
Rozbieganie się silnika
to u mnie sam już nie wiem bo tak samo przez pęknięty wirnik turbiny zalało motorownie oczywiście rozbieg silnika ale żeby było lepiej to nie wyczyściłem IC i zrobiło się dokładnie to samo i znów wymiana turbiny i dopiero po tej wymianie turbo oraz czyszczeniu ic i całego dolotu , korekcje z zimnego czy ciepłego to coś około 0,09 0,12 -0,24 0,12 ale czasem to się zmienia nawet na dwóch garach do 0,50 i wraca do normy , a dym na postoju jest ale szału nie ma natomiast po ruszeniu nawet 200m idzie istny batory biało siwy niedopalona ropa , mam podejrzenie że tylko kielichy pozgniatało ,być może zawory pokrzywiło a w najlepszym razie przeskoczył pasek rozrządu nie na pompie tylko na wałku rozrządu bo początek wtrysku pokazuje dobry coś koło 54
było:syrena 105.mercedes123.golf2 1,3.sierra2,3 d.reno111,6reno kango 1,4 pb.vw golf3 1,9 tdi. audi 80 tdi.vw polo 1,9 d peugeot 307 1,6 hdi. kilka innych umkło uwadze a teraz ford fokus mk 2 2,0 tdci 136 ps już 170ps i 400 niutków oraz audi a2 1,4 tdi 105,9ps 232,8nm