Ciśnienie oleju, pompa siadła ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Marcin_268
- Nowicjusz
Witam, od jakiegos czasu zdarza mi sie ze kontrolka oleju zaczyna brzeczec. Zazwyczaj na dłuższych trasach przy stałej predkosci, gdy jednak wkrecam go na wieksze obroty zaraz gasnie. Zamontowane mam zegary cisnienia, i po zapaleniu auta wskazuje ok 4 bary, a pozniej jadac juz powoli opada i znajduje sie blizej 0 bar. Czy pompa oleju juz czasem nie domaga ?
Mam jeszcze pytanie odnosnie temp. oleju, czujnik wisi mi nie podpiety... Powinien byc zamontowany przy filtrze oleju, tak ?
Mam jeszcze pytanie odnosnie temp. oleju, czujnik wisi mi nie podpiety... Powinien byc zamontowany przy filtrze oleju, tak ?
Jeżeli na rozgrzanym silniku i jałowych obrotach ciśnienie oleju spada poniżej 1bar to albo pompa do wymiany albo silnik do remontu.
- Marcin_268
- Nowicjusz
No to nie ciekawie czyli najlepiej zaczac od wymiany pompy na nowa jezeli ona byla felerna, cisnienie powinno sie unormowac... a co do remontu silnika, jakies przypuszczenia co moglo pasc ?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Np. panewkiMarcin_268 pisze:co do remontu silnika, jakies przypuszczenia co moglo pasc ?
Zacznij od sprawdzenia ciśnienia oleju bezpośrednio manometrem. Jeżeli jest w normie sprawdź instalacje elektryczną. Ostatnio miałem taki sam problem w 1.9TD wymieniłem pompe, czujniki i dalej to samo. Okazał się przetarty kabel (izolacja) i czasami stykała do masy. Jeżeli ciśnienie na fizycznym manometrze będzie niskie przyczyny szukaj w silniku.
- Marcin_268
- Nowicjusz
Za parę dni idzie do mechanika... Będę chciał wiedzieć czy szykuje się kapa silnika czy to jakaś "błahostka". A jeżeli to grubsza robota czy warto pakować kasę w ten silnik czy lepiej pomyśleć o nowym. Zaś z kupnem "nowego" to też nie wiadomo czy nie będzie do remontu... I weź tu bądź człowieku mądry