Notlauf a sprzęgło silnik:AXR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam koledzy,
wiem, że temat notlaufu był już wałkowany i można o nim książkę napisać, ale mam pytanie na które faktycznie nie znalazłem odpowiedzi w sieci. Mam golfa IV silnik AXR (możliwe ,że chipowany bo odpycha się nienaturalnie dobrze). Gdy go kupiłem pojawiał się problem notlaufu a więc zaprowadziłem auto do mechanika, który w tym temacie zrobił już chyba wszystko co dało się zrobić, a problem nadal jest.Cały czas pokazuje na kompie błąd 1557. Jednak w moim aucie jest pewien mankament, a mianowicie mam sprzęgło już powoli na wymarciu i teraz tak: gdy auto jest na biegu jałowym wyczuwalne są delikatne szarpnięcia, a podczas jazdy zauważalne jest ślizganie się sprzęgła. Zauważyłem, że gdy na 4 lub 5 biegu mam gaz w podłogę i widzę ślizganie się sprzęgła jestem na 99% pewny, że auto wpadnie w tryb awaryjny. Są sytuacje gdy podczas jazdy to sprzęgło się nie ślizga i pracuje normalnie (brak oznak ślizgania się). Wczoraj to zauważyłem, że wtedy auto nie wpada w tryb awaryjny. Czy notlauf może zależeć od sprzęgła i podczas przyspieszania od zwiększonej liczby obrotów w stosunku do prędkości? Staram się to wytłumaczyć jak najlepiej.
Pozdrawiam
wiem, że temat notlaufu był już wałkowany i można o nim książkę napisać, ale mam pytanie na które faktycznie nie znalazłem odpowiedzi w sieci. Mam golfa IV silnik AXR (możliwe ,że chipowany bo odpycha się nienaturalnie dobrze). Gdy go kupiłem pojawiał się problem notlaufu a więc zaprowadziłem auto do mechanika, który w tym temacie zrobił już chyba wszystko co dało się zrobić, a problem nadal jest.Cały czas pokazuje na kompie błąd 1557. Jednak w moim aucie jest pewien mankament, a mianowicie mam sprzęgło już powoli na wymarciu i teraz tak: gdy auto jest na biegu jałowym wyczuwalne są delikatne szarpnięcia, a podczas jazdy zauważalne jest ślizganie się sprzęgła. Zauważyłem, że gdy na 4 lub 5 biegu mam gaz w podłogę i widzę ślizganie się sprzęgła jestem na 99% pewny, że auto wpadnie w tryb awaryjny. Są sytuacje gdy podczas jazdy to sprzęgło się nie ślizga i pracuje normalnie (brak oznak ślizgania się). Wczoraj to zauważyłem, że wtedy auto nie wpada w tryb awaryjny. Czy notlauf może zależeć od sprzęgła i podczas przyspieszania od zwiększonej liczby obrotów w stosunku do prędkości? Staram się to wytłumaczyć jak najlepiej.
Pozdrawiam
U mnie też był problem notlaufa silnik ALH, przyczyną okazała się gruszka turbiny, która nieco skorodowała i była nieszczelna. W moim przypadku auto wpadało w notlauf przy większej prędkości ok 110-120 km/h na 5 biegu około 2500 obrotów, z kolei na niższych biegach również wchodził w tryb awaryjny ale dopiero jak go mocniej przeciągnąłem np. na 3 biegu około 3500 obrotów. Notlauf jak najbardziej może pojawiać się albo przy większej prędkości obrotowej silnika na niższych biegach, lub przy niższych prędkościach obrotowych na wyższych biegach, jest wtedy większe obciążenie. Tak było u mnie. Oczywiście wszystko też zależy który z elementów układu jest uszkodzony, wtedy odczucia mogą być nieco inne.
oczywiście w Twoim przypadku ślizganie się sprzęgła może mieć wpływ na utratę mocy, obroty się wtedy zwiększają i błąd :/ Jednak wymiana sprzęgła nie rozwiąże problemu notlaufa, ewentualnie sprawi że auto nieco później straci moc.
Podsumowując masz teraz dwa problemy, 1-wymiana sprzęgła, 2-szukanie przyczyny notlaufu. A czy turbina była sprawdzana? Może zapiekła się zmienna geometria? Co to za silnik?
oczywiście w Twoim przypadku ślizganie się sprzęgła może mieć wpływ na utratę mocy, obroty się wtedy zwiększają i błąd :/ Jednak wymiana sprzęgła nie rozwiąże problemu notlaufa, ewentualnie sprawi że auto nieco później straci moc.
Podsumowując masz teraz dwa problemy, 1-wymiana sprzęgła, 2-szukanie przyczyny notlaufu. A czy turbina była sprawdzana? Może zapiekła się zmienna geometria? Co to za silnik?
-
- Nowicjusz
Re: Notlauf a sprzęgło silnik:AXR
silnik AXR. A czy była sprawdzana geometria to nie wiem. Wiem, że turbo było czyszczone i wg mechanika sztanga pracuje tak jak powinna. Dziwne jest to, że są momenty gdy notlauf nie występuje i jest to w sytuacji gdy widzę i słyszę, że sprzęgło pracuje jak należy. N75 był wymieniony. EGR czyszczony. Przewody bez zarzutu.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Masz problem z przekroczonym zakresem ciśnienia doładowania. Weź zloguj samochód, zinterpretuj wyniki lub wrzuć do działu diagnostyki. To da obraz tego co się dzieje, bez gdybania co to może być. Sprzęgło nie powinno mieć wpływu, przynajmniej bezpośrednio.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Kolego jeśli masz przeładowanie to w momencie kiedy wciskasz gaz i ono występuje to efektem ubocznym tego przeładowania jest "pik" momentu obrotowego - strzał który powoduje uślizg, a ten zaczyna się pojawiać na wysokich biegach przy dużym obciążeniu - normalny objaw upalonego sprzęgła.
I teraz to nie sprzęgło jest tu przyczyną, tylko przeładowanie - skutkiem przeładowania jest ślizgające się sprzęgło .
Zrób logi będzie widać czy jest tam w sofcie coś ruszone - następnie będziesz musiał się zając ustabilizowaniem ciśnienia doładowania - znaleźć powód, czy to kierownice czy gruszka i usunąć go.
Dalej to niestety nowe sprzęgło - przykro mi lepiej nie będzie - raz upalone będzie już tylko coraz gorzej się "kleić" .
I teraz to nie sprzęgło jest tu przyczyną, tylko przeładowanie - skutkiem przeładowania jest ślizgające się sprzęgło .
Zrób logi będzie widać czy jest tam w sofcie coś ruszone - następnie będziesz musiał się zając ustabilizowaniem ciśnienia doładowania - znaleźć powód, czy to kierownice czy gruszka i usunąć go.
Dalej to niestety nowe sprzęgło - przykro mi lepiej nie będzie - raz upalone będzie już tylko coraz gorzej się "kleić" .
-
- Nowicjusz
Re: Notlauf a sprzęgło silnik:AXR
Czyli to ślizgające się sprzęgło jest skutkiem przeładowania, a nie jak wcześniej myślałem na odwrót. Co potrzebuje, żeby zrobić logi? każdy mechanik jest w stanie mi to zrobić? Czy szukać tutaj forumowicza który by się tego podjął?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Musisz mieć interfejs diagnostyczny w dziale diagnostyka jest regulamin tam wszystko opisałem jak i które logi należy wykonać - wystarczy przeczytać i punkt po punkcie realizować. Jeśli nie masz vag-a to zapytaj na forum regionalnym czy ktoś ma i czy zrobił by ci komplet logów.
-
- Nowicjusz
dzięki za podpowiedź, spróbuję zrobić w jakiś sposób logi, wstawię je tutaj i ruszymy może dalej z tematem.