Opinie na temat silnika TDI 101km 2003rok
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Niezalezny
- Nowicjusz
Witam!
Od razu przepraszam za odkop, lecz nie chcę zakładać nowego tematu.
Mam pytanie odnośnie tego silnika. Czy ten silnik też zalicza się do tych "awaryjnych" 101KM silników w których wycierały się oraz obracały panewki?
Pytam ponieważ chcę kupić sobie auto z lat około 2000-2003 i widzę kilka ofert z tymi silnikami...
Z góry dziękuję za odpowiedź
Od razu przepraszam za odkop, lecz nie chcę zakładać nowego tematu.
Mam pytanie odnośnie tego silnika. Czy ten silnik też zalicza się do tych "awaryjnych" 101KM silników w których wycierały się oraz obracały panewki?
Pytam ponieważ chcę kupić sobie auto z lat około 2000-2003 i widzę kilka ofert z tymi silnikami...
Z góry dziękuję za odpowiedź
...Chroń Mnie Boże Przed Diabłami W Mundurach o Niebieskim Kolorze...
Czasem na drodze spotykam szaleńców, którzy pędzą na złamanie karku... Naprawde - Nawet czasem ciężko ich dogonić...
Czasem na drodze spotykam szaleńców, którzy pędzą na złamanie karku... Naprawde - Nawet czasem ciężko ich dogonić...
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
To dotyczyło nowszych 1,9 TDI. I w wersji 105 km, oznaczenie silnika BXE Po za tym sam posiadam ten motor (ATD), przebieg 450kkm, pracuje bez zarzutu i spalania bardzo mnie cieszy .
ja znam kilka AXRów z przebiegami od 450 do 550tys i jedyny problem jaki był to w większości turbina po ok 350tys dawała olej - w jednym przy przebiegu ponad 500tys nadal chodzi ta sama turbina bez remontu - więc można polecić te silnikiQ_mac pisze:Po za tym sam posiadam ten motor (ATD), przebieg 450kkm
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
I oby robiły jak najwięcej W moim też raz turbo było zmieniane.ja znam kilka AXRów z przebiegami od 450 do 550tys i jedyny problem jaki był to w większości turbina po ok 350tys dawała olej - w jednym przy przebiegu ponad 500tys nadal chodzi ta sama turbina bez remontu - więc można polecić te silniki
W tym przedziale "wiekowym" były montowane dwa silniki ATD i AXR z tą mocą - obydwa miały to samo turbo KKK ale AXR różnił się od ATD tym, że częściej sypał się serwomotor V157 od sterowania klapą gaszącą bo w ATD był on podciśnieniowo sterowany a w AXR elektronicznie. Wybrałbym zatem z tych dwóch silników ATD.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ją się gdzieś natknąlem z kolei że AXR ma lepsze pompki, oraz ponoć mocniejsze korby.
- Progresywny
- Lubie to!
Re: Opinie na temat silnika TDI 101km 2003rok
Moze jest w tym duzo prawdy, bo w moim axr padła elektorniczzna klapa gasząca.. ale mozna juz za nie duze pieniadze dorwać tą czesc i cieszyc sie dalsza jazda.Sztomel pisze:W tym przedziale "wiekowym" były montowane dwa silniki ATD i AXR z tą mocą - obydwa miały to samo turbo KKK ale AXR różnił się od ATD tym, że częściej sypał się serwomotor V157 od sterowania klapą gaszącą bo w ATD był on podciśnieniowo sterowany a w AXR elektronicznie. Wybrałbym zatem z tych dwóch silników ATD.
Tez nie na narzekam na swojego AXR-a, ma przejechane 265tkm i sprawuje sie ok. Mysle ze silnik nie zalicza sie do tych bardzo oszczednych i ekonomicznych, porownując do tych VP. Oleju tez od wymiany ok. 0,5-0,7 litra wezmie Tak czy siak chwale go bo nigdy mnie nie zawiódł rano nawet przy niskich temperaturach,podchodze i od strzala pali- najwazniejsze miec to pewne auto
A czym w praktyce oprócz turbo i programu różnią się silnik 101KM od 130KM lub 150KM?
Mają słabsze korby inne tłoki czy coś? Bo z wyglądu jeden czort.
Mają słabsze korby inne tłoki czy coś? Bo z wyglądu jeden czort.