Uderzenie przy zapalniu silnika 1,9 tdi ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Uderzenie przy zapalniu silnika 1,9 tdi ?
witam podpinam sie pod temat mam taki dziwny stukot rano lub jak dlugo stoi auto przy odpalaniu auta wyczuwam go tak jak by pod nogami coto moze byc
VW PONAD WSZYSTKO
To i ja odświeżę temat. Wymieniłem komplet sprzęgło + dwumase po niecałym roku pękła łapa sprzęgła, ponowny demontaż i wymiana łapy + docisk sprzęgła i sprawdzenie w serwisie Bosch czy dwumasa jest ok bo mi delikatnie silnik podryguje na luzie co kilka sekund po rozgrzaniu silnika a po wciśnięciu sprzęgła ustaje. Według nich dwumasa jest ok. Wymiana wszystkich trzech poduszek. Podrygiwanie na luzie delikatniejsze da się przeżyć. Jednak auto szarpnie dość mocno podczas odpalania szczególnie na zimnym, te szarpnięcie występuje w momencie jak silnik zaskakuje (bez różnicy czy z wciśniętym sprzęgłem czy nie). Obstawiam już tylko rozrusznik ? Parę lat temu miałem z nim problem, że po przekręceniu kluczem wcale nie reagował, wymienili mi bendix jakiejś made in china firmy. Przeglądam rozruszniki i znalazłem jedynie QAP i jakiś noname od Skodexim. Nie chciałbym zamontować jakiegoś szitu. Dodam, że skacze napinacz paska wielorowkowego przez kilkadziesiąt sekund po odpaleniu na zimnym. Wymieniany był 75 tys. km temu z rozrządem i sprzęgiełkiem alternatora.
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
zrzuć pasek altka i zobacz czy nadal takie uderzenie występuje
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
Re: Uderzenie przy zapalniu silnika 1,9 tdi ?
Witam temat stary, ale u mnie powodem uderzania podczas odpalania, chociaż nie zawsze czasem odpalał ładnie był zużyty napinacz alternatora. Musiałem go wymienić bo trochę rzęził. Po wymianie jak ręką odjął,czysty przypadek mechanicy rozkładali ręce. Teraz chodzi jak żądełko zero problemów z odpalaniem. Może komuś to pomoże.