Żołta Kontrolka Oleju.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

razor484
Nowicjusz
Nowicjusz

Żołta Kontrolka Oleju.

Post autor: razor484 » pn gru 18, 2017 22:06

Witam ,mam zapytanie. Jest juz zimno , Zaswieciła mi się dzisiaj kontrolka oleju <zółta>. Kupiłem ten samochód jakieś pół roku temu i przejechałem nim około 3500km. Czy moze zaczynać dziać się cos powaznego ? Czy to normalne że samochodowi trochę oleju ubyło przez tyle kilometrów ? Jestem laikiem w temacie samochodów , jest to mój pierwszy samochód. Można kupić i dolać trochę oleju ? Czy trzeba olej wymienić ? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. 1.9 TDI GOLF MK4 2001 r AHF

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Żołta Kontrolka Oleju.

Post autor: wesol » pn gru 18, 2017 22:25

wyglada na to ze masz w misce czujnik poziomu oleju. Wywalil komunikat ze jest malo oleju. otworzysz maske to powinno na chwile zgasic ta kontrole ale jak dolejesz olej to juz nie powroci. To taki sygnal ze jest malo oliwy. Czerwonej trzeba sie bac bo tooznacza ze jest brak cisnienia czyli brak smarowania wszystkiego.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

razor484
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Żołta Kontrolka Oleju.

Post autor: razor484 » pn gru 18, 2017 22:28

Okej dzieki :) Jutro podjade po litr oleju i doleje ile tam trzeba :)

Hubi14
Forum Master
Forum Master

Żołta Kontrolka Oleju.

Post autor: Hubi14 » wt gru 19, 2017 21:54

każde auto bierze mniej lub więcej oleju, najlepiej to sobie kontrolować co określony czas, np co 5k km. Ja w jednym aucie na 15k km dolewam może 1L oleju, w innym na 10k nie dolewałem nic. W robocie w Sprinterze na 60k km (nie pytajcie co i jak) dolałem raz może 0.5L a tak to trzyma poziom, a łatwo nie ma :)

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Żołta Kontrolka Oleju.

Post autor: wesol » wt gru 19, 2017 23:29

Oleju może też przybywać. Dawniejsze konstrukcję aut miały nawet tak że jedna w sumie drobna awaria i silnik mógł mieć po niewielkiej jeździe cieczy tyle że na dwie wymiany by starczyło. Różne są konstrukcje ale trzeba to widzieć tak że w tym oleju to tak naprawdę po 15 tys km jest z 1 litr paliwa ale też i litr spalił sobie silnik a to na gładziach cylindrów a to uszczelniaczami zaworowymi a to odma a to turbina itd. bilans niby zerowy a olej jednak mocno odbiegający od norm i wymogów.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Żołta Kontrolka Oleju.

Post autor: grandi » śr gru 20, 2017 00:08

zalej valvoline 5w50 jaknie wiesz kiedy byl zmieniany i kontroluj

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
szefol84
Ma gadane
Ma gadane
Auto: VW Golf IV 1.6 16 V kombi
Silnik: ATN

Re: Żołta Kontrolka Oleju.

Post autor: szefol84 » pt gru 22, 2017 01:45

razor484 pisze:Witam ,mam zapytanie. Jest juz zimno , Zaswieciła mi się dzisiaj kontrolka oleju <zółta>. Kupiłem ten samochód jakieś pół roku temu i przejechałem nim około 3500km. Czy moze zaczynać dziać się cos powaznego ? Czy to normalne że samochodowi trochę oleju ubyło przez tyle kilometrów ? Jestem laikiem w temacie samochodów , jest to mój pierwszy samochód. Można kupić i dolać trochę oleju ? Czy trzeba olej wymienić ? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. 1.9 TDI GOLF MK4 2001 r AHF
Kup olej jaki masz, dolej do prawidłowego poziomu i obserwuj po ilu kilometrach znowu Ci się zapali. Będziesz wtedy wiedział ile oleju Ci bierze w przeliczeniu na kilometry. Możesz jeszcze sprawdzić czy nie ma gdzieś śladu wycieku częstym przypadkiem w mk4 jest odma która potrafi puszczać olej ale niekoniecznie tak musi być w Twoim przypadku. Najlepiej jakbyś miał dostęp do kanału lub podnośnik wtedy sobie zobaczyć całe autko można. Ciężko będzie pomóc tak tylko z tego że ci brakło oleju. Daj znać jak coś więcej będziesz wiedział. Ogólnie nasze samochody są już stare i apetyt na olej nie powinien dziwić, jednak trzeba monitorować czy to nie czasem jakaś nieszczelność.

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”