[TDI PD] Nagła awaria na autostradzie,głośne terkotanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[TDI PD] Re: Nagła awaria na autostradzie,głośne terkotanie
Powinno wszystko pasować pod taką przekładkę. To jeszcze nie jest silnik z nieco innym impulsatorem pod obroty wału korbowego jak np bxe bls itp.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Coraz bardziej się zastanawiam czy by nie robić tego silnika zamiast szukać innego. Wydam 2500zł na kota w worku.Czy obrócenie panewki to rzeczywiście taka katastrofa? Jakieś większe szkody mogło to spowodować? Jeżeli wał by wymagał tylko przeszlifowania o ile nie dostał za bardzo,a nawet jeśli ,to jest tak wał do kupienia używany za ok 500zł panewki pewnie tez niewiele.
Zmdrugiej strony jeżeli te diesle asz,arl itd są tym samym co bpx,buk to dlaczego goły słupek od asz kosztuje ok 1000zł a od cupry Bpx,buk 2500zł. Nie rozumiem.
Chyba poszukam innego mechanika bo ten u którego auto stoi pomimo dobrych opinii i wydaje się ok to jakiś mało konkretny jest. Silnik od razu chciał wymieniać nawet nie zaglądając pod miskę,chyba nie mają ochoty tego rozbierać żeby chociaż wał obejrzeć. Wiadomo najłatwiej i szybciej kupić silnik i zrobić przeszczep..Po świętach działam dalej w temacie.
Muszę być na 100% pewny że asz będzie pasować w razie czego
Zmdrugiej strony jeżeli te diesle asz,arl itd są tym samym co bpx,buk to dlaczego goły słupek od asz kosztuje ok 1000zł a od cupry Bpx,buk 2500zł. Nie rozumiem.
Chyba poszukam innego mechanika bo ten u którego auto stoi pomimo dobrych opinii i wydaje się ok to jakiś mało konkretny jest. Silnik od razu chciał wymieniać nawet nie zaglądając pod miskę,chyba nie mają ochoty tego rozbierać żeby chociaż wał obejrzeć. Wiadomo najłatwiej i szybciej kupić silnik i zrobić przeszczep..Po świętach działam dalej w temacie.
Muszę być na 100% pewny że asz będzie pasować w razie czego
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Bo znając życie i twórczość większości mechaników lepiej włożyć używkę gdzie nie maczali swoich paluchów
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
To prawda, ale najpierw diagnoza, co oberwało.
Przed świętami oddałem klientowi auto, w którym musiałem zmienić słupek. Rozrząd przeskoczył i silnik prawie zmieliło. Zawór ssący 1 cylindra urwany i wbity w głowicę, wtryskiwacz sklepany, świeca tak samo. Tłok, a w zasadzie to co z niego zostało, porysowane cylindry etc. zadecydowały o zmianie słupka.
Jak zdejmowałem czapkę z niego, to myślałem, że czapka do zakładu, nowe uszczelki, nowy rozrząd i auto pojedzie. Niestety...
Postawić konkretną diagnozę to podstawa. Jeśli rozrząd o 1-2 ząbki, to ustawić i próbować. Jesli b edzie dobrze, to zmiana na nowy zestaw i szlus.
Jeśli nie będzie współpracował, to czapa w górę i znów diagnoza
-
- Mały gagatek
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Jest gdzieś napisane, że postawiono jakąś diagnozę? Nie doczytałem, czy po prostu nie ma?
Diagnoza obrócona panewka. Mechanik zaproponował wymianę silnika,koszt silnika (2500zł)z robicizną 4000zł . Powiedział,że naprawa tego będzie kosztować podobne pieniądze. Szczerze mówiąc to nie chce mi się jakoś wierzyć żeby to tyle kosztowało. Znalazłem używany wał korbowy za 600 zł akurat w mojej miejscowości więc jeżeli mój by się nie nadawał to można by spróbować kupić używany, panewki i robota chyba 3400zł kosztować nie będzie.
Nie widzi mi się wymiana silnika...
Nie widzi mi się wymiana silnika...
Tylko czy obrót panewki powoduje już głos a pracę silnika ? Raczej nie. Zapewne korba dostała też a jak nie to stopka może. Zapewne samego wału nie trzeba wymieniać jak nie to drobny szlif nawet garażowy czopu sznurówką.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Tyle to kosztuje. Przed świętami robiłem klientowi silnik ASV, tzn. wymieniałem słupek.
Słupek - 1000
Uszczelki, uszczelniacze, olej + filtr, płyn, rozrząd + pompa - 1000zł z hakiem
Robota (lekko licząc) - 1500zł
Suma - 3500zł+
Coś tam jeszcze wyjdzie po drodze i masz 4 klocki.
Ja tam wole jak takie rzeczy są niedotykane. Czyli słupek poprostu tak jak z fabryki wyszedł. Można odkręcić stopki itd by sprawdzić panewki ale nic bym nie wymieniał. Cały słupek kładziesz i tyle. Głowice też z uzywki, jeśli twoja sprawna to ja dać, nic tam nie wymieniać bo tu ludzie zawsze popadają w koszty. Jeśli już to tylko gumki na zaworach wymienić. Rozrząd jak miałeś w miarę świeży to dajesz swój tylko pasek nowy i po sprawie. Auto robisz dla siebie nie dla klienta. Wtedy spokojnie zmieścisz się w 2000 zł a może i mniej.
Podaj kod wału poszukam ci w UK i jak coś mogę wysłać
Wysłane z mojego EML-L09 przy użyciu Tapatalka
Nowy używka wał wszystkie dolne panewki nowy uszczelka korby z lewej i prawej i w 800zl powinlem się zmiescic
Tu jest jeden taki masz?