[MK3 1.9D] zle wskazanie temperatury

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

vislaw
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

[MK3 1.9D] zle wskazanie temperatury

Post autor: vislaw » czw paź 19, 2006 13:59

Witam!!!
Posiadam Golfa 3 1,9D z 1993 roku. Mam pytanko czy to normalne że wskaznik od temperatury po przekreceniu stacyki zaczyn sie podnosić i staje na 90*. Jak odpale to wzrasta do 100 110. Jak odpiołem czujnik temperatury i przekreciłem kluczyk było to samo czyli wzrosło do 90*.Co mam jeszce sprawdzić bo wiem że napewno sie silnik nie przegrzewa. Z góry dziekuje za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony czw paź 19, 2006 14:46 przez vislaw, łącznie zmieniany 1 raz.

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Re: zle wskazanie temperatury w golfie 3 1.9d

Post autor: RobertP » czw paź 19, 2006 14:04

vislaw pisze:Witam!!!
Posiadam Golfa 3 1,9D z 1993 roku. Mam pytanko czy to normalne że wskaznik od temperatury po przekreceniu stacyki zaczyn sie podnosić i staje na 90*. Jak odpale to wzrasta do 100 110. Jak odpiołem czujnik temperatury i przekreciłem kluczyk było to samo czyli wzrosło do 90*.Co mam jeszce sprawdzić bo wiem że napewno sie silnik nie przegrzewa. Z góry dziekuje za odpowiedź.
czy napewno odpinałes czujnik temperatury ?
opisz co odpinałeś i gdzie ...

mi kiedyś pokazywał max z 80 stopni C po wymianie na nówkę
pokazuje "prawie OK" ale jakby coś zawyżało ...

vislaw
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: vislaw » czw paź 19, 2006 14:08

Wydaje mi sie że tak.odpiołem wtyczke na prawo (jak stoje przodem do auta) od chłodnicy taka biała kostka z czerwonymi kablami. Wychodzą 3 kable. Jak nie to to gdzie szukać tego czujnika??

Awatar użytkownika
krystek007
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: krystek007 » czw paź 19, 2006 14:10

Temperatura powinna podnieśc się po przejechaniu około 5-7km na 90 i utrzymywać się na stałe, napewno nie mniej ewentualnie więcej przy przeciążeniach, termostat do wymiany jeśli źle pokazuje!Było niedawno na forum.

[ Dodano: 19 Paź 2006 14:11 ]
looknij tu: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=67427

Pozdrawiam.

vislaw
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: vislaw » czw paź 19, 2006 14:13

Dziek!!!

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » czw paź 19, 2006 14:29

vislaw pisze:Wydaje mi sie że tak.odpiołem wtyczke na prawo (jak stoje przodem do auta) od chłodnicy taka biała kostka z czerwonymi kablami. Wychodzą 3 kable. Jak nie to to gdzie szukać tego czujnika??
to jest co odpiąłeś to kostaka czujnika włączenia wentylatora
a czujnik temperatury który masz na desce rozdzielczej w zegarach
jest on wmonowany przy głowicy silnika włączone do kroća (rozdzielacza)
gdzie dochodzi wąż wodny, czyli jak stoisz przodem do auta to mniej
wiecej na środku silnika na górze ...
jak nie bardzo złapałeś gdzie to trzeba poszukać fotki ... :-)

znalazłem w książce pomocną fotkę, zerknij, zaznaczyłem strzałką, gdzie masz szukać
Obrazek

vislaw
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: vislaw » czw paź 19, 2006 15:31

Odpiołem tę kostke.przekeciłem kluczyk na około 15s i temperatura na liczniku pokazywała 80 stopni.Dłużej nie mogłem czymać bo grzeje mi się strasznie przwud od zasilania świec żarowych a po odpięciu tej kostki nie gasło mi podgrzewanie. Więc co wymieniać termostat czy szukać gdzieś indziej?? licznik mam nowyy więc raczej odpada.a zaczeło sie to dziać z tego co zauważyłem jak wypiołem ten stary żeby zmienić żarówki od podświetlania.

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » czw paź 19, 2006 22:07

vislaw pisze:Odpiołem tę kostke.przekeciłem kluczyk na około 15s i temperatura na liczniku pokazywała 80 stopni.Dłużej nie mogłem czymać bo grzeje mi się strasznie przwud od zasilania świec żarowych a po odpięciu tej kostki nie gasło mi podgrzewanie. Więc co wymieniać termostat czy szukać gdzieś indziej?? licznik mam nowyy więc raczej odpada.a zaczeło sie to dziać z tego co zauważyłem jak wypiołem ten stary żeby zmienić żarówki od podświetlania.
kurcze chyba masz cos porypane w instalacji po zmianie "licznika"
przewód nie może sie strasznie grzać, chyba że nie jest oryginalny i z kabla 0,5
termostat zostaw na razie w spokoju mało prawdopodobne lub wcale nie jest aby był zły !
Ostatnio zmieniony pt paź 20, 2006 19:23 przez RobertP, łącznie zmieniany 1 raz.

vislaw
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: vislaw » pt paź 20, 2006 19:11

Z tym przewoedem dałem se spokuj bo był jakiś elektryk i stwierdził że ten kabelek musi się grzać ale po chwili jest odlanczany i stygnie. Wiec co może być przewody czy termostat czy cos jeszcze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”