[MK4] Silnik przyśpiesza samoczynnie po zdjęciu nogi z gazu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[MK4] Silnik przyśpiesza samoczynnie po zdjęciu nogi z gazu
W moim MK4 TDI, przebieg 190 tys km, którego mam od niedawna zauwazyłem dwa dni temu następują usterkę: jadąc samochodem i w chwili gdy puszczam nogę z gazu samochód zamiast zwalniać i hamować silnikiem prawie przyśpiesza lub utrzymuje prędkość. Wygląda to podobnie jak by się zacinał gaz, ale jak nacisnę sprzęgło to silnik nie osiąga większych obrotów. Dzieje się to na wysokim biegu 5 lub 4 ale także jadąc szybko, hamując i redukując na drugi bieg też dziwnie przyspiesza tak że trzeba użyć mociej hamulca. Usterka ta nie występuje zawsze, dwa dni temu pokunując 700 km wystapiła dwa razy ale już wczoraj przy trasie 200 km ok 7 razy. Nadmieniam że 5 dni temu byłem u mechanika sparawdzić samochód na komputerze (nie robiłem tego od zakupu) i wszystko było w normie, o tej usterce nie mówiłem bo jej jeszcze nie miałem.
Pozdrawiam
Rycho
Pozdrawiam
Rycho
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Witamy na Forum.
Po 1 sprawdź jaki masz symbol motoru (na naklejce pod szmatami w bagażniku, to będzie 3literowe oznaczenie.
Może czujnik położenia pedału przyspieszenia?
Czujnik położenia pedału przyśpieszenia zwraca sygnał do zespołu sterowania, który wyznacza zasilanie paliwa na podstawie napięcia wyjściowego jednego lub większej ilości potencjometrów.
opór: 1.000 - 1.100 omów
Jedź ejszcze raz na VAGa i jeśli coś jest nie tak, na 100% wykaże błąd. Nawet jeśli problem zaniknie, błąd został zapamętany.
Pozdrawiam.
Po 1 sprawdź jaki masz symbol motoru (na naklejce pod szmatami w bagażniku, to będzie 3literowe oznaczenie.
Może czujnik położenia pedału przyspieszenia?
Czujnik położenia pedału przyśpieszenia zwraca sygnał do zespołu sterowania, który wyznacza zasilanie paliwa na podstawie napięcia wyjściowego jednego lub większej ilości potencjometrów.
Jedź ejszcze raz na VAGa i jeśli coś jest nie tak, na 100% wykaże błąd. Nawet jeśli problem zaniknie, błąd został zapamętany.
Pozdrawiam.
Grzesiekk1982 a powiedz mi albo pokaż gdzieś fote jak możesz oczywiścieGrzesiekk1982 pisze:Może czujnik położenia pedału przyspieszenia?
jak to wygląda i gdzie się znajduje w dieslach
bo w benzyniakch nazywa się to fachowo czujnik położenia przepustnicy
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
RobertP,
witam
W dieslach jako takiej przepustnicy jak w benzyniaku nie ma.
W TDI wygląda to tak:
Oto fotki i informacje.
http://images3.fotosik.pl/229/23aa7b2e177b36f7.jpg
Acceleration Pedal Position (APP) Sensor
Acceleration Pedal Position (APP) Switch
Działanie:
Czujnik położenia pedału przyśpieszenia składa się z potencjometru i przełącznika biegu jałowego. Zespół sterowania ustala zasilanie paliwa na podstawie napięcia wyjściowego potencjometru. Wykrywa on również czy pedał przyśpieszenia znajduje się w położeniu pracy jałowej.
czujnik położenia pedału przyśpieszenia:
napięcie zasilania: 5 V
opór: 800 - 1.100 omów
przełącznik biegu jałowego: opór: 700 - 1.400 omów (pomiędzy wtykiem 5 i 6, pedał w pozycji biernej)
napięcie wyjściowe: 0 V przy pedale przyśpieszenia w pozycji biernej.
napięcie wyjściowe: 4 - 5 V przy wciśniętym pedale przyśpieszenia.
Pozdrawiam.
witam
W dieslach jako takiej przepustnicy jak w benzyniaku nie ma.
W TDI wygląda to tak:
Oto fotki i informacje.
Acceleration Pedal Position (APP) Sensor
Acceleration Pedal Position (APP) Switch
Działanie:
Czujnik położenia pedału przyśpieszenia składa się z potencjometru i przełącznika biegu jałowego. Zespół sterowania ustala zasilanie paliwa na podstawie napięcia wyjściowego potencjometru. Wykrywa on również czy pedał przyśpieszenia znajduje się w położeniu pracy jałowej.
czujnik położenia pedału przyśpieszenia:
napięcie zasilania: 5 V
opór: 800 - 1.100 omów
przełącznik biegu jałowego: opór: 700 - 1.400 omów (pomiędzy wtykiem 5 i 6, pedał w pozycji biernej)
napięcie wyjściowe: 0 V przy pedale przyśpieszenia w pozycji biernej.
napięcie wyjściowe: 4 - 5 V przy wciśniętym pedale przyśpieszenia.
Pozdrawiam.
no tak o tym to wiadomoGrzesiekk1982 pisze:W dieslach jako takiej przepustnicy jak w benzyniaku nie ma.
Boże ile ja sie napracowałem zanim poznałem jak to działa w moich fordach
błagam nigdy wiecej fordów ! i przy okazji nie polecam nikomu !
i jeszcze pytanko:Grzesiekk1982 pisze:W TDI wygląda to tak:
Oto fotki i informacje.
w którym miejscu montowane jest to urządzonko ? może jakaś fotka by się znalazła
Dzięki Grzesiekk1982 za odpowiedzi, dziś dopiero mogłem sprawdzić numer o który prosiłeś ale odczytuję go z ksiażki serwisowej i nie wiem który to jest więc podaję więcej numerów: pierwszy jest numer nadwozia, a potem: 1J5 054 GOLF VAR. TDI BASIC 81KW 5-G ASU EGS LC3x--------- AH i dalej kilkanaście trzy znakowych symboli - to chyba wyposażenie samochodu.
A co do informacji które podesłałeś na temat czujnika położenia pedału przyśpieszenia to co z tym robić, sprawdzić to czy lepiej jechać na komputer?
Pzdr
Rycho
A co do informacji które podesłałeś na temat czujnika położenia pedału przyśpieszenia to co z tym robić, sprawdzić to czy lepiej jechać na komputer?
Pzdr
Rycho
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
U, dokładnie to nie wiem, wydaje mi się, że gdzieś na przegrodzie nad pedałami, czy nad nogami Pedał gazu jest zwykłą dźwignią na sprężynce (w uproszczeniu) posiadającą potencjometr, oraz czujnik położenia wyjściowego i kickdown'a. Nie ma żadnych linek. Sygnały odbiera chyba bezpośrednio ECU i wysterowuje dawkę.
Zaletą jest to, że nigdy linka nie pęknie i nie cza jej reguloać, a wadą jest jet zaje****ie wqr*****cy lllllllllllllllllLOADINGlllllllllllllllll Kich down i... nic.... po pół sekundzie obroty zaczynają roznąć. MAsakra jak się chcesz wryć z podporządkowanej. Trzeba wcześniej wcisnąć gaz. Co innego w Audi 80, Corsie 1,7 gdzie powera się dostaje w momencie wciśnięcia gazu.
Jak znajdę latarkę, to looknę czy i gdzie to jest.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 03 Lis 2006 17:05 ]
Rycho1, najpierw pojechać na komputer. Sam dokłądnie nie wiem gdzie to znaleźć, tym bardziej w MK4. Jeśli jednak znajdziesz i zechcesz się pobawić to możesz próbować, ale ja sam bym najpierw autko podpiął w celuupewnienia się że to ejst to.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 03 Lis 2006 17:08 ]
81 kW ma ASV albo AHF o ten symbol mi chodziło. W MK2 są 2 literowe, od MK3 są 3 literowe (są wyjątki, jak mój 1Z, czy 1Y, albo beznynowy 2E). Looknij pod każdego avatarem. To wiele ułatwia w rozwiązywaniu problemów.
To ASU oznacza chuna że masz ASV, tylko szwaby takie "V" napisali.
Pozdrawiam.
Zaletą jest to, że nigdy linka nie pęknie i nie cza jej reguloać, a wadą jest jet zaje****ie wqr*****cy lllllllllllllllllLOADINGlllllllllllllllll Kich down i... nic.... po pół sekundzie obroty zaczynają roznąć. MAsakra jak się chcesz wryć z podporządkowanej. Trzeba wcześniej wcisnąć gaz. Co innego w Audi 80, Corsie 1,7 gdzie powera się dostaje w momencie wciśnięcia gazu.
Jak znajdę latarkę, to looknę czy i gdzie to jest.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 03 Lis 2006 17:05 ]
Rycho1, najpierw pojechać na komputer. Sam dokłądnie nie wiem gdzie to znaleźć, tym bardziej w MK4. Jeśli jednak znajdziesz i zechcesz się pobawić to możesz próbować, ale ja sam bym najpierw autko podpiął w celuupewnienia się że to ejst to.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 03 Lis 2006 17:08 ]
81 kW ma ASV albo AHF o ten symbol mi chodziło. W MK2 są 2 literowe, od MK3 są 3 literowe (są wyjątki, jak mój 1Z, czy 1Y, albo beznynowy 2E). Looknij pod każdego avatarem. To wiele ułatwia w rozwiązywaniu problemów.
To ASU oznacza chuna że masz ASV, tylko szwaby takie "V" napisali.
Pozdrawiam.