[MK3 TDI] Spadek mocy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3 TDI] Spadek mocy
witam! mam golfika 1.9 tdi 95 rok i mam problem kiedys juz o tym pisalem autko gorzej wkreca sie na obroty nie czuc tego zrywu kiedy turbinka sie zalacza! bylem na kompie zadnych bledow nie bylo okazalo sie ze mialem walniety zawor n75 po zalozeniu nowego jest nieznacznie lepiej, wywalilem kata bo mialem taz zawalonego ze koszmar tez troche sie poprawilo ale dalej go cos trzyma wczesniej bylo czuc jak przy okolo 1900obr auto rwalo do przodu a teraz wkreca sie na obroty duzo wolniej i nie czuc jak dostaje kopa po odpaleniu turbinki! turbinka dmucha oleje i filtry wymienione juz zgupialem i nie wiem co moze byc! moze kierownica przy turbince jest zawalona a moze zawor przy turbinie! pomocy!
Ostatnio zmieniony ndz lis 05, 2006 00:34 przez matiix, łącznie zmieniany 1 raz.
qrcze , ja mam to samo.z tym ze ja nie wymienialem N75 a na jedynce mi ciagnie tylko do 3100 obr potem juz ciagle tak samo czuc jak przy 3000obr. a tego co sie orientuje max moc jest przy okolo 4000.
no wlasnie, co blokuje powyzej 3000?
no wlasnie, co blokuje powyzej 3000?
Nie ma tego dobrego, co by na zle nie wyszlo...
Pan instruktor nauki jazdy :bigok:
Pan instruktor nauki jazdy :bigok:
jak turbo jest ded to najczęściej olej bierze i dymi na czarno. n75 powinien pstrykać jak nie pstryka to WD40 psiknij do niego i przedmuchaj, sprawdź ramie zawodu turbinki czy nie jest zapieczone (najlepiej poruszać jak nie rusza się to wd40 rozruszać i oczyścić bo to się nagrzewa musi być sucha żeby się coś nie zapaliło!!)
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
n-75 wcale nie musi cykac, to nie jest wyznacznik jego dobrego dzialania. u mnie kiedys cykal teraz nie cyka a auto smiga tak samo. n-75 ma cyknac co jakis czas podczas testow elementow wykonawczych.km22 pisze:jak turbo jest ded to najczęściej olej bierze i dymi na czarno. n75 powinien pstrykać jak nie pstryka to WD40 psiknij do niego i przedmuchaj, sprawdź ramie zawodu turbinki czy nie jest zapieczone (najlepiej poruszać jak nie rusza się to wd40 rozruszać i oczyścić bo to się nagrzewa musi być sucha żeby się coś nie zapaliło!!)
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
uwierz mi ze nie cyka nawet cicho
cyka wtedy gdy zapuszcze na Vagu test elementow wykonawczych i tak ma byc
ostatnio go wyjalem i przedmuchalem i tez nie cyka a dziala
cyka wtedy gdy zapuszcze na Vagu test elementow wykonawczych i tak ma byc
ostatnio go wyjalem i przedmuchalem i tez nie cyka a dziala
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
wszystko sie zgadza ale ja mam nowy n75 wiec napewno jest sprawny! turbinka powinna byc sprawna bo auto nie kopci i nie bierze oleju na zimnym zaraz po odpaleniu zakopci troszke ale po chwili jest spoko ale to normalne! podejrzewam ze moze to byc zapieczone ramie od zaworu upustowego przy turbince bo co moze byc innego?
Gdzie to jest to ramie :> i jak zdiagnozować czy ono działa :>.matiix pisze:podejrzewam ze moze to byc zapieczone ramie od zaworu upustowego przy turbince
Czy ten zawór to jest coś rodzaju "blowera" (dmucha przez niego jak silnik schodzi z obrotów ??
Pozdrawiam
yoobi
OSPF chodzi własnymi ścieżkami. :-)
to ramie znajduje sie przy turbinie jest tam taka powiedzmy gruszka i dochodzi do niej jeden z przewodow od zaworu n75 i to wlasnie zawor n 75 steruje tym zaworem przy turbinie krodko mowiac kiedy cisnienie doladowania jest wystarczajace to zawor n75 poprzez ten przewod otwiera zawor upustowy ten przy turbince czesc spalin jak by omija turbinke! i dlatego mysle ze w moim klekocie ten zawor sie zatarl i jest uchylony i dlatego autko nie ma kopa jak wczesniej! ale to tylko moja teoria i moge sie mylic! a moze ktos mial podobny problem z moca i to wlasnie przez ten zawor przy turbo???
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
matiix, http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=69123 tu masz wszystko. Polecam ten temacik.
Ponadto:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... padek+mocy
Pospolity problem. Niestety.
Użyj jeszcze opchji szukaj, wpisując inne słowa (N75, przepływomierz, moc, słabszy itp).
Znajdziesz co tzreba.
Pozdrawiam.
Ponadto:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... padek+mocy
Pospolity problem. Niestety.
Użyj jeszcze opchji szukaj, wpisując inne słowa (N75, przepływomierz, moc, słabszy itp).
Znajdziesz co tzreba.
Pozdrawiam.