moto_psycho pisze:wystarczy lac dobrej jakosci paliwo i wszystko bedzie git, ja nie rozumiem takiego czegos
paliwo i tak drogie to po co jeszcze przeplacac tymbardziej dziwi mnie takie postepowanie przy juz wiekowych pojazdach
No tak, ale nie zawsze wiadomo co lejesz, nawet na stacji w ktorej tankujesz od 5 lat, nagle moze pojawic sie cos bardzo dziwnego - wystarczy ze zmieni sie obsluga czy wlasciciel. Te drozsze paliwa rzadziej sa mieszane z 'dodatkami'
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Wieksze ryzyko i mniejszy zysk (mniej sprzedaje sie tego drozszego, poza tym to drozsze czesciej jest tankowane do nowych fur gdzie silniki sa znacznie delikatniejsze i wszelkie dodatki szybko wychodza). Jest jeszcze jedna sprawa - widziales jak zapchany taka lepka mazia moze byc kolektor dolotowy? Tak ze powietrze ledwo sie przeciska. Takze w wielu innych miejscach odkladaja sie rozne nagary, osady i mazie. To wszystko pochodzi z zanieczyszczen znajdujacych sie w paliwie, nawet tym nieoszukiwanym. Paliwa typu Ultimate sa znacznie dokladniej oczyszczane. Ja z tego powodu kupuje Ultimate Diesel. Jest ok. 10 gr. drozsze od zwyklego (zauwaz ze paliwo stanialo o 30-40gr w stosunku do poczatku wakacji), czyli srednio na tankowaniu 50l place wiecej o 5zl. Jezeli tankuje 2 razy w miesiacu, to kosztuje mnie to drozsze paliwo 10zl. miesiecznie. Znacznie wiecej wydaje na myjnie czy samochodowe gadzety, a silnik - ma szanse byc czystszy (zreszta to glowna reklama tego paliwa - czysty silnik) - duzo czystszy czy chocby troszke. Roznicy w mocy silnika nie zauwazylem, natomiast jest nieznacznie cichszy. Paliwa typu Ultimate czy V Power maja wyzsza liczbe cetanowa. Byc moze silnik autora tematu jest tak zle ustawiony (zawory, kat poczatku wtrysku?) ze na zwyklym ON nie osiaga mocy nominalnej a przy V Power zaplon nastepuje wczesniej co daje mu 'kopa'. Ale fakt - sprawa dziwna.
[ Dodano: 08 Lis 2006 00:23 ]
moto_psycho pisze:juz nie raz przerozne instytucje np. adac czy pisma motoryzacyjne robily testy porownawcze tego typu paliw i zawsze wychodzilo to samo
Poszukaj tych testow - zobaczysz ze jest tyle samo 'nie dziala' jak i 'doskonale dziala'. Tak samo mozesz znalezc testy powaznych automobilklubow (Wrocław, Olsztyn) z ktorych wynika ze magnetyzery doskonale dzialaja, jak i testy z ktorych wynika ze 'nie dzialaja'. Podobnie mozna znalezc testy ze HT w P4 jest super jak i testy ze jest do d...
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
itd....