[MK3 1Y] Od czego te kabelki???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3 1Y] Od czego te kabelki???
WITAM WSZYSTKICH!!!
Na początek prosze o pomoc w znalezieniu opisu tablicy bezpieczników / przekaźników do VW Golf MK3 1,9d Kombi '97r. Kupiłem go niedawno a już okazało sie że ktoś zrobił reczne sterowanie świec i są jakieś powyciągane kabełki a nigdzie nie moge znaleźć jednego konkretnego schematu instalacji elektrycznej bym mógl to doprowadzić do porządku. I gdzie jest przekaźnik sterowania świec żarowych jak ktoś iwe niech pisze
Na początek prosze o pomoc w znalezieniu opisu tablicy bezpieczników / przekaźników do VW Golf MK3 1,9d Kombi '97r. Kupiłem go niedawno a już okazało sie że ktoś zrobił reczne sterowanie świec i są jakieś powyciągane kabełki a nigdzie nie moge znaleźć jednego konkretnego schematu instalacji elektrycznej bym mógl to doprowadzić do porządku. I gdzie jest przekaźnik sterowania świec żarowych jak ktoś iwe niech pisze
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt lis 07, 2006 10:49 przez Persil, łącznie zmieniany 1 raz.
To jest zwykly D czy SDI ? Ponoc D ma bezpiecznik od swiec w komorze silnika , na podszybiu. Na pierwszej fotce widac bezpiecznik swiec w oddzielnym gniezdzie nad przekaznikami (80A). Tak jest w TDI i SDI chyba tez...
Chyba error Nr 5 to Tempomat, a przekaznik od swiec to pozycja nr 12.leo... pisze:właśnie tam gdzie wchodzi gruby kabel (gniazd nr 5) powinien być przekaźnik świec żarowych...
Zrob fotke silnik ato sie okaze.Persil pisze:To ja już nie wiem. Nie wiem jaki mam silnik D czy SDI i od czego te wszystkie przekaźniki
leo..., sie chyba pomylilo.luis pisze:boz tego co piszecie to w gnieżdzie numer 5 powinem być ten przekaźnik.
5 jest od tempomatu, a 12 od swiec Jaki ma indeks ? To roznie bywa. Jedno jest pewne - pozycja nr 12.
Z reszta na schemacie bialek83 masz wszysto opisane...
Pewnie było tak : w silniku 1.9D i TD jest dogrzewanie silnika które trwa ok 2,5 min po odplaeniu zimnego silnika dopiero swiece sie wyłączaja mimo ze na desce nie swieci sie kontrolka. Zadko ale sie zdarza ze moduł który tym steruje sie kopie i nie wyłącza swiec i pala sie non stop powoduje to ze szybko sie przepalaja moduł ten kosztuje ok 600-900zł i moze dlatego ktos zrobił sterowanie reczne. Albo słabo mu palił na ciepło a to normalne w silnikach z komorą wstępną ale mozna to zrobc ze swiece beda sie paliły przy każdym odpaleniu. Pominiecie przekaznika moim zdaniem powiązane jest z tym modułem. Mryga kontrolka swiec bo wykryto przerwę w systemie sterowania świec- tak jest w D i TD.
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Nie, nic z tym wspolego. Jezeli swiece beda sie grzaly za slabo czy krotko, to bedzie problem zapalic, jezeli za mocno lub zbyt dlugo, to w najgorszym przypadku sie popala, ale nie ma to zwiazku z iloscia spalanego paliwa. Tu moze byc problem z rozrzadem, katem wtrysku, moze pompa. Takze uklad pobierania powietrza. Stan szczelnosci tlokow (stopien sprezania) itp.