[MK4 AHF '99] Srzeglo - wibracje silnika

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

tigerwood
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

[MK4 AHF '99] Srzeglo - wibracje silnika

Post autor: tigerwood » pt lis 17, 2006 17:22

Witam,
powiedzcie, dobrzy ludzie co mam robić - ja jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o samochody - a swojego golfa IV naprawdę b. lubię ( '99, AHF 110 ps). Od chwili kiedy go mam (przejechałem prawie 20 tys) miał lekkie drgania na pedale sprzęgła - tylko w pewnym momencie w trakcie wciskania pedału sprzęgła - nic co by mocno denerwowało - Miał też opisywane na forach objawy w postaci drgań silnika podczas dojeżdżania do świateł - ustawały po dodaniu na sekunde obrotów.

I nagle, niespodziewanie , jadąc spokojnie 100 km/h zaczęło co wyć, pedał sprzęgla dostał permamentnych wibracji, gdy zacząłem hamować, zaczęło się walnie i zgrzyty od strony oczywiście silnika. Bez względu czy wcisnąłem pedał sprzęgła , czy wrzuciłem luz czy też był na biegu. SKończyło się trzaskaniem i zgrzytaniam - wszystko to było bardzo bardzo odczuwalne na pedale sprzęgła - Zgasiłem silnik , uruchomiłem pononie i to samo!! po ponownycm uruchomieniu coś znowu zazgrzytało poszarpało całym samochodem i zaskoczyło - zrobiło się oki. Od tego czasu bedał sprzęgła ma bardzo duże wybiracje w każdym zakresie- czasmi odczuwalne jest to na podłodze samochodu ( przy niskich obrotach) Jazda stała się moim zdaniem ryzykowna, czuć tak jakby cos sie miało rozlecieć. Silnik też cały lata - uspokaja sie na wyższych obrotach. Zrobiło sie strasznie niestabilnie.
Poza tym samochód jeździ jak opentany, żadnych problemów z ostrym przyśpieszaniem itd.
max. V prawie 200. Mechanik podpiął pod Vaga przejechał się i stwierdził że wszystko jest cool a te wibracje to prawdopodobnie koło dwumasowe ale nie mam się co stresować bo przed nim jescze długi żywot i szkoda wydawać pieniądze ( dużo pieniedzy). Nie dał sobie wytłumaczyć że już był moment krytyczny w postaci jednego wielkiego trzasku i zgrzytu.

Co to właściwie jest , co mam robić, czy ktoś tak miał? - jak tą usterkę usunąć w miarę przyzwoitych kosztach- proszę Was o szczegółowe wskazówki- gdzie, co i jak oraz za ile.

z góry dziekuję
Ostatnio zmieniony pt lis 17, 2006 20:23 przez tigerwood, łącznie zmieniany 2 razy.

tiger woods- golfista

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » pt lis 17, 2006 17:34

Na 100% koło dwumasowe, standard w nowszych TDI tak juz jest ze czasmi padają, nie warto ich regenerowac bo po roku jest to samo- ale jezeli chcesz jest wiele firm co to robi i kosztuje to ok 600zł- sprawdz Allegro. Nowe koło dwumasowe- zapomnij ok 2 tys. zł u brata w tym samym silniku było to samo kupiliśmy zamiennik koła dwumasowego do tego modelu ale jednomasowy zastepujacy dwumasowy firmy Valeo razem z kompletem sprzegłą wyszło 1100zł ale nie ma zadnej róznicy i juz do konca bedzie spokój :okej: .

tigerwood
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tigerwood » pt lis 17, 2006 19:02

Oki, więc mechanik chciał mnie tylko pocieszyć ( juz do niego dzwoniłem, że nie da sie jeździć takim traktorem). Poniżej link do aukcji allegro - czy to jest to o czym mówimy - czy cena jest "dobra" ( dobra to ona nigdy nie będzie), i czy nie właduje się na minę, coś takiego kupując??? W sklepie intercars cena takiego zestawu to około 2 000 chyba firmy luk ! nigdzie jednak nie widziałem zamiennika Valeo z kołem jednomasowy - czy ktoś ma jakieś namiary na coś takiego ???

http://moto.allegro.pl/item142419446_sp ... lf_iv.html

pozdrawiam

tiger woods- golfista

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » pt lis 17, 2006 19:12

No to cos takiego powinno byc dobre Sachs jezeli orginalny robi dobre sprzegła. Ja mam coś takiego nr 826317 na tej stronce http://valeo.tecdoc.net/valeo/de/AB6CC2 ... va13=false kliknij na zdjecie sam opis ze jednomasowe

tigerwood
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tigerwood » pt lis 17, 2006 19:50

ale się wkręciłem, niedługo mechnikiem zostanę hi hi - wysłam ci linka - to będzie pasowało do mojej golfindy??? jedno pytanie : w zakładce pojazdy powiązane nie ma mojego modelu : rozumiem że są tam tylko te w których było seryjnie wkładane a w moim było dwumasowe - chociaz to tez pasuje ??? czy tak ?? powiedz mi jeszcze gdzie mozna to kupić i jakie są ceny?? z góry dzięki już za pomoc!

http://valeo.tecdoc.net/valeo/de/9B8E20 ... ava13=true

tiger woods- golfista

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » pt lis 17, 2006 20:19

Tam tez jest- w pojazdach wybiertasz VW potem Golf IV 1j1 potem wybieraqsz 1.9 TDi w latach 1.9 TDI 08.97 - 05.04 81 110 1896 AHF, ASV klikasz sprzegło a potem po prawej zestaw sprzęgłą potem masz tabelki i numer asortymentu 826317 to to jest zdjecie kliknij na nie po lewej dane dotyczace samochodu. Tylko Valeo prodikuje zamiennik dwumasowego na jednomasowe tylko tego producenta pasuje i chodzi jak dwumasowe mozna je zamieniac miedzy sobą.

[ Dodano: 17 Lis 2006 19:31 ]
Kliknij jeszcze na symbol produktu i wybierz informację serwisowa potem mas plik w PDF tam masz opisane ten komplet sprzęgła z kołem jednomasowym

tigerwood
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tigerwood » pt lis 17, 2006 20:52

wszystko się zgadza - to samo znalazłem ( nie wiedzialem że linki, które podawałem nie działają ) , bardzo mi pomogłeś pytanie gdzie to kupić, w intercars kosztuje to samo, ponad 1500 zł netto !!! Masz jakiś namiar ??? - mówiłeś coś o 1100 zł. Link, który ci podałem do gości z allegro- ma te części ( no może nie w wersji ze stałym kołem VALEO tylko - sachs- z kołem dwumasowy ) - również dużo taniej niż na intercars ( tam 1990 netto) - więc nie wiem skąd takie różnice i jaka peność orginalnej części?

pozdro.

tiger woods- golfista

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » pt lis 17, 2006 21:14

pewności przez allegro nigdy nie ma jeżeli jest nie dalego do 200km to warto pojechac i samemu odebrac obejrzec wczesniej czesc. Mój tesc ma hurtownie motoryzacyjna i po wszytskich rabatach valeo wyszło 1100 zł a zrobiłem potem wszystko sam. Ale w inter carsie tez maja valeo jednomasowe. Ale jezeli jest to sachs i założysz nowe nie regenerowane to nastepne ze 150 tys km mozesz na nim przejechac.

tigerwood
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tigerwood » pt lis 17, 2006 22:20

tigerwood pisze:wszystko się zgadza - to samo znalazłem ( nie wiedzialem że linki, które podawałem nie działają ) , bardzo mi pomogłeś pytanie gdzie to kupić, w intercars kosztuje to samo, ponad 1500 zł netto !!! Masz jakiś namiar ??? - mówiłeś coś o 1100 zł.

właśnie o tym mówiłem - w intercar mają to za 1540 zł - sachsa natomiast za 1900 zł - różnice są bo na allegro sachs jest za 1300 - tyle że sprzedawca jest z łodzi. A gdzie jeśli wolno spytać masz teścia z hurtownią?

tiger woods- golfista

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”