Jakie turbo najlepsze dla silnika AAZ ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Biperr0
- I choose You!
- Kontakt:
Wg mnie stopień się robi w elektronice wtedy.Wszystkie te najnowsze modele turbin oraz kompresorów są już tylko ustawiane komputerowo.
V Były staruszek "pasław" V po zasłużonej i kochanej V "zuzie" mk2 V
Doładowanie szeregowe to będzie tak jak arwam opisał, z tym, że do kolektora zakładasz K24, pod kanał obejściowy od K24 podpinasz K14, a wylot z turbiny K24 idzie do wydechu.
Na dolocie robisz tak: od filtra idzie rura do K14, wylot z K14 idzie na dolot od K24 ale tu UWAGA Na dolocie nie wiem, czy K14 be będzie wąskim gardłem dla k24, i czy nie będzie potrzebne zastosowanie dodatkowego kanału od filtra na wlot kompresora K24
W teorii ma działać do tak, że przy małym obciążeniu powietrze idzie od filtra przez K14, sprężane jest przez kompresor K24. Spaliny idą na wydech,
Przy dużym obciążeniu K24 pompuje zadane przez swój wg ciśnienie, spaliny z WG idą na K14 - która zaczyna pompować pod ciśnieniem powietrze na wlot K24, K24 podbija ciśnienie i w ten sposób mamy potężne doładowanie.
Jeśli w którymś miejscu się mylę to proszę mnie poprawić.
Taki układ o jakim piszesz w praktyce nie jest możliwy do wykonania, ponieważ żeby zasilić turbinę K24 będzie potrzebny dodatkowy kanał obejściowy, w skrócie będziesz musiał zrobić taki układ jak dałem na schemacie, inaczej padnie mała sprężarka, lub duża wogóle nie będzie pompować.
Na dolocie robisz tak: od filtra idzie rura do K14, wylot z K14 idzie na dolot od K24 ale tu UWAGA Na dolocie nie wiem, czy K14 be będzie wąskim gardłem dla k24, i czy nie będzie potrzebne zastosowanie dodatkowego kanału od filtra na wlot kompresora K24
W teorii ma działać do tak, że przy małym obciążeniu powietrze idzie od filtra przez K14, sprężane jest przez kompresor K24. Spaliny idą na wydech,
Przy dużym obciążeniu K24 pompuje zadane przez swój wg ciśnienie, spaliny z WG idą na K14 - która zaczyna pompować pod ciśnieniem powietrze na wlot K24, K24 podbija ciśnienie i w ten sposób mamy potężne doładowanie.
Jeśli w którymś miejscu się mylę to proszę mnie poprawić.
Taki układ o jakim piszesz w praktyce nie jest możliwy do wykonania, ponieważ żeby zasilić turbinę K24 będzie potrzebny dodatkowy kanał obejściowy, w skrócie będziesz musiał zrobić taki układ jak dałem na schemacie, inaczej padnie mała sprężarka, lub duża wogóle nie będzie pompować.
- Biperr0
- I choose You!
- Kontakt:
Ja myśle że jest to możliwe i coraz bardziej mi sie ten pomysł podoba.Ale jak wmontować WG w takich turbinach? Mam tu na myśli wypowiedź powyrzej
[ Dodano: 27 Lis 2009 21:25 ]
Koledzy potrzebuje porady!! Mam mianowicie taki problem:
czasami przy naciśnięciu gazu auto idzie fajnie i nic nie przeszkadza ale czasami tak jakby go muli.Turbina się włącza ale ja czuje brak paliwa a nie cisnienia.Miałem to też na tamtej turbinie.Czy może to być przez ten cały zaworek sterujący dawką paliwa?Jak założyłem silnik to ciekło mi z niego ropą to wkręciłem tam śrubke żeby sie nie lało.Wężyk mam podłączony do kolektora.A i jeszcze jedno bo pompa mi sie poci od strony rozrządu no i zapowietrza.Poprostu lecą bombelki od pompy w góre do filtra...Pomóżcie
[ Dodano: 27 Lis 2009 21:25 ]
Koledzy potrzebuje porady!! Mam mianowicie taki problem:
czasami przy naciśnięciu gazu auto idzie fajnie i nic nie przeszkadza ale czasami tak jakby go muli.Turbina się włącza ale ja czuje brak paliwa a nie cisnienia.Miałem to też na tamtej turbinie.Czy może to być przez ten cały zaworek sterujący dawką paliwa?Jak założyłem silnik to ciekło mi z niego ropą to wkręciłem tam śrubke żeby sie nie lało.Wężyk mam podłączony do kolektora.A i jeszcze jedno bo pompa mi sie poci od strony rozrządu no i zapowietrza.Poprostu lecą bombelki od pompy w góre do filtra...Pomóżcie
Ostatnio zmieniony czw lis 26, 2009 23:30 przez Biperr0, łącznie zmieniany 1 raz.
Już jest w serii, jak chcesz dodatkowe kanały robić, to trzeba już pogłówkować.Biperr0 pisze:Ale jak wmontować WG w takich turbinach?
O który chodzi dokładnie?Biperr0 pisze:zaworek sterujący dawką paliwa
O LDA?
Chyba nie wkręciłeś śróbki zamiast odpowietrzenia membrany..
Są trzy miejsca, pierwsze to zaworek regulacji ciśnienia wewnętrznego, drugie to śróba osi regulatora odśrodkowego, trzecie to simmering na wałku pompy.Biperr0 pisze:pompa mi sie poci od strony rozrządu no i zapowietrza
Jeśli masz mokrą osłonę rozrządu to raczej tylko te dwa ostatnie miejsca wchodzą w grę. Uszczelniacz na wałku trzeba wymienić, a co do ośki to można zastosować patent
Ale fajnie jakbyś dokładnie zlokalizował miejsce wycieku.
- Biperr0
- I choose You!
- Kontakt:
Tak tak chodzi mi o LDA. Wkręciłem śrubke tam gdzie jest ten odpowietrznik właśnie bo tam sie lała ropa.Ale odkąd wsadziłem silnik to tak jeżdże. W środe się już umówiłem ze znajomym pompowcem-dieselowcem bo ja sobie już z uszczelnieniem pompy nie poradze...
- Biperr0
- I choose You!
- Kontakt:
Wiesz ja mam ograniczony dostęp do światła bo niestety tylko zdąrzyłem instalacje zrobić w garażu ale jeszcze nie mam forsy na zgłoszenie tego do energetyka.Dlatego też niestety jestem zdany na kogoś innego...
co myślicie o tym turbo przy jakich obrotach będzie wstawać
http://moto.allegro.pl/item820208161_tu ... kazja.html
http://moto.allegro.pl/item820208161_tu ... kazja.html
- Biperr0
- I choose You!
- Kontakt:
Kolega chyba chce nas tu wszystkich powyprzedzać ale nic z tego pomysłu nie wyjdzie