Oryginalny pasek rozrządu i rolki.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Panowie, mam mały problem. Czeka mnie wymiana paska rozrządu. Obecnie mam Golfa Tdi ASZ i słyszałem w sklepie że są dwa rodzaje, czy można to jakoś sprawdzić po numerze VIN który do mnie pasuje? I druga sprawa, czy warto wywalać kaskę w sklepie na miejscu (około 700 zł) czy można zamówić coś z allegro. Gdybyście mi mogli koledzy kogoś z allegro polecić to byłbym wdzięczny bo zaoszczędzone pieniądze można zainwestować w inne gadżety a ceny są sporo niższe. Generalnie nie zależy mi na jak najtańszym zestawie, wolę porządny i jeżeli trzeba zapłacić te 700 zł to najwyżej to zrobie ale pewnie jesteście w tym temacie bardziej obeznani.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
byla zmiana w osprzecie rozrzadu. Poczatkowo dawali napinacz z takim silownikiem olejowym a pozniej juz tylko samą rolke napinajaca ze sprezyną. Musisz to sprawdzic naocznie najlepiej i potem zakupic odpwiiednie czesci. Paski i reszta to to samo. Mozesz brac z allegro. Wezmiesz conti pasek i rolki tez dobrej marki i bedzie okej. Napinacza olejowego nie trzeba zmieniac tak jak i pompe wody- chyba ze chcesz albo z powodu ze ma luzy lub wyje.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
tak, po nr vin sprawdzisz czy twoj ASZ ma hydrauliczny tłumik drgań ale lepiej zdjąć plastikową pokrywe i zerknąć co pod nią sie znajduje.
Moj tłumik drgań sie rozciekł i lał sie z niego olej, a pompa była OK jednak nie dziadowałem i też ja wymieniłem
poczytaj viewtopic.php?f=35&t=498611" onclick="window.open(this.href);return false;
Moj tłumik drgań sie rozciekł i lał sie z niego olej, a pompa była OK jednak nie dziadowałem i też ja wymieniłem
poczytaj viewtopic.php?f=35&t=498611" onclick="window.open(this.href);return false;
kolega sie juz naciął i tez bral po vinie i niestety zostal mu ten napinacz hydrauliczny. Lepiej kuknąć bo mozliwe ze ktoś przeszedl juz przy wczesniejszej wymianie na ten nowszy typ.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Nowicjusz
Byłem dziś w sklepie i ceny nie są złe tutaj na miejscu. Za zestaw bez hydraulicznego napinacza 450 zł (pasek gates xs, rolki ina, pompa wody ruville) a z napinaczem 200 zł więcej ale mogę ją oddać jeśli nie będzie potrzebna tylko teraz kwestia czy da się sprawdzić czy jest sprawna (czy od razu lepiej wymienić) Koszt dosyć wysoki a ta opcja z 450 zł mi pasuje
Pasek może być gatesa czy lepiej conti?
Dziękuję wam serdecznie za odpowiedzi, dzisiaj sprawdzę co siedzi u mnie pod tą plastikową pokrywą
Dodatkowo powiedzcie mi czy poza wymianą rozrządu należy także zrobić "synchronizację" vagiem? Bo gdzies takie coś wyczytałem i się zastanawiam czy mój mechanik też to robi czy nie jest to konieczne?
Pozdrawiam
Przemek
Pasek może być gatesa czy lepiej conti?
Dziękuję wam serdecznie za odpowiedzi, dzisiaj sprawdzę co siedzi u mnie pod tą plastikową pokrywą
Dodatkowo powiedzcie mi czy poza wymianą rozrządu należy także zrobić "synchronizację" vagiem? Bo gdzies takie coś wyczytałem i się zastanawiam czy mój mechanik też to robi czy nie jest to konieczne?
Pozdrawiam
Przemek
Nie mam przekonania do gatesa (może takie osobiste uprzedzenie bo zbyt wiele widziałem tych pasków popękanych), znaczy się silników po tych paskach...marakuja88 pisze:Pasek może być gatesa czy lepiej conti?
Conti z kolei absurdalnie drogi. Od lat stosuję tylko Dayco, kosztuje 30% mniej od Conti a też 2x przeciągnie termin wymiany
znaczy korekcję konta wtrysku: tak powinno się to kontrolnie sprawdzić bo zimą mogą pojawić się problemy z odpalaniem.marakuja88 pisze:czy poza wymianą rozrządu należy także zrobić "synchronizację" vagiem?
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
-
- Nowicjusz
Hmmm a jakie wartości powinien mieć kąt wtrysku? Czy lepiej sprawdzić przed wymianą rozrządu i potem porównać po wymianie? Jeśli tak to w jakiej grupie to sprawdzę?
Druga sprawa: Autko słabo się zbiera do 1800 rpm czy to normalne dla tych silników? Jeździłem B5 4motion z silnikem 130 bhp i się ładnie od zera zbierał (fakt faktem przebieg miał oryginalny 140 tyś km)
Pozdrawiam
Przemek
Druga sprawa: Autko słabo się zbiera do 1800 rpm czy to normalne dla tych silników? Jeździłem B5 4motion z silnikem 130 bhp i się ładnie od zera zbierał (fakt faktem przebieg miał oryginalny 140 tyś km)
Pozdrawiam
Przemek
- ja4rqu
- Gadatliwa bestia
w asz nie ma kata wtrysku tylko kąt synchronizacji walka. Ustaw między 0.0 a minus 2
-
- Nowicjusz
- CzapCzap
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Oryginalny pasek rozrządu i rolki.
Nawiazujac do tematu , ostatnio bralem ori rozrzad i pasek byl Gates, rolki NTN, pompa vw mexico
Po kolejnej wymianie rozrządu kilka spostrzeżeń odnośnie trwałości stosowanych materiałów zamieściłem w temacie
viewtopic.php?f=35&t=314117&p=6184569#p6184569" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=35&t=314117&p=6184569#p6184569" onclick="window.open(this.href);return false;
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128