Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ile wam pali diesel?
Golf IV ALH przebieg 185tyś,miasto zależnie od stylu jazdy (z reguły nie ma silnik ze mną lekko ) od 6,5 do 8 litrów, na trasie przy normalnej jeżdzie 5/5,5 literka.
Obczytałem wiele tematów na tym forum bo myślałem że za dużo bieże w mieście moje ALH (nie wiem co robicie że tdi pali 6 litrów na mieście) ale co niektórzy wydają fortuny na dochodzenie czego im pali litr więcej ( a to tylko 4zł na 100km) co jest nie adekwatne do korzyści z minimalnie mniejszego spalania.
Obczytałem wiele tematów na tym forum bo myślałem że za dużo bieże w mieście moje ALH (nie wiem co robicie że tdi pali 6 litrów na mieście) ale co niektórzy wydają fortuny na dochodzenie czego im pali litr więcej ( a to tylko 4zł na 100km) co jest nie adekwatne do korzyści z minimalnie mniejszego spalania.
mxsebek
Ile wam pali diesel?
mk3 AHU 800km na baku czyli ok 7l na 100km, za dużo ale but jest w podłodze, muszę sprawdzić jak tam pod vagiem jest, czy wszystko w porządku.
Re: Ile wam pali diesel?
a jest jakies auto ktore pali 4 L z butem w podlodze ?ffsapher pisze:mk3 AHU 800km na baku czyli ok 7l na 100km, za dużo ale but jest w podłodze, muszę sprawdzić jak tam pod vagiem jest, czy wszystko w porządku.
Ile wam pali diesel?
no tak;) 190 raz się jechało, 180 kilka a 160 to standard po trasie sądzę że przy 130 spalanie wzrasta ponad 6 l i to ostro;p
Ile wam pali diesel?
Tez mam ALH i przez pare miesiecy po zakupie tez kombinowałem dlaczego pali w miescie 8 , teraz juz mi przeszło i tak ja wspomniał mxsebek walka o cztery złocisze na setke nie ma najwiekszego sensu:)
Ile wam pali diesel?
bo ci co pisza ze po miescie im pali 6 to mieszkaja w koziej wólce chyba z jednym skrzyzowaniem -nie obrażajac ludzi z koziej wólki ,wiec jak komus po miescie pali 7 a trasa 5 ,6 litrów tzn ze jest wszystko ok ,pozdro
Ja mieszkam w Wałbrzychu - ok. 130 tys. mieszkańców i jest sporo skrzyżowań - jedna główna droga do centrum i jak nie jeżdżę krótkich odcinków (np. 2-3 km i gaszę silnik) to mój ALH spala właśnie około 6L/100km. Z tym, że Seacik po mieście praktycznie nie wie co to but w podłogę, jeżdżę spokojnie (nie mylić z wolno!) i tak wychodzi. Zimny silnik trzeba oszczędzaćodzim pisze:bo ci co pisza ze po miescie im pali 6 to mieszkaja w koziej wólce chyba z jednym skrzyzowaniem -nie obrażajac ludzi z koziej wólki ,wiec jak komus po miescie pali 7 a trasa 5 ,6 litrów tzn ze jest wszystko ok ,pozdro
Natomiast w trasie po Polsce generalnie w 5 litrach się mieszcze, natomiast jak jeżdżę świadomie oszczędnie to np. jak w wakacje byłem na Mazurach, to z całej trasy niecałe 1200 km (na 1 zbiorniku paliwa) spalanie wyszło ok. 4,1L/100km. No i jeszcze było z 10 litrów paliwa (do zbiornika wchodzi 57 ltr po wciśnięciu odpowietrznika). No ale jechałem spokojnie w nocy. Rekord to na odcinku 70 km do Wrocławia - 3,4L/100km wg BC (a w trasie zgadza mi się w 100%) - ale to było na 4 biegu i było wtedy -18 stp - złe warunki
Na autostradzie do 130 km/h spalanie ok. 5-5,3L/100km - i tu co dziwne - dużo zależy od nawierzchni gdzie się jedzie - na polskich autostradach auto więcej pali, niż np. po niemieckich (z tym samym paliwem). Także duży wpływ ma też sama nawierzchnia.
Ogólnie ALH bardzo oszczędny silnik ale oszczędnie jeździć - nie oszukujmy się - nie każdy potrafi. Bo to że ktoś wolno jedzie nie oznacza, że mało mu auto spali
pozdrawiam wszystkich i TDI RULEZ
Ile wam pali diesel?
Nigdy jeszcze nie osiągnąłem 6l na mieście (Koszalin) dużo skrzyżowań, przejść dla pieszych ,stanie na postoju grzanie tyłka itd. jeżdze raczej dynamicznie ale jak próbowałem oszczędzać to i tak w.....ił mój ALH 8 litersonów także nie wiem czy ja nie umiem oszczędzać czy moja golfizna za dużo pali.
Generalnie jestem zadowolony ze swojego TDI i na wiosnę wtryski 216 +wirus potestuje i pochwale się jak ze spalaniem
Generalnie jestem zadowolony ze swojego TDI i na wiosnę wtryski 216 +wirus potestuje i pochwale się jak ze spalaniem
mxsebek
Ile wam pali diesel?
kurcze producent podaje ze
dla 90ps
Weitere technische Daten
Hubraum:
1896 cm³
Anzahl Sitzplätze:
5
Kraftstoffverbr. kombiniert:
ca. 5,0 l/100km
Kraftstoffverbr. innerorts:
ca. 6,6 l/100km
Kraftstoffverbr. außerorts:
ca. 4,2 l/100km
Anzahl der Türen:
4/5 Türen
dla 90ps
Weitere technische Daten
Hubraum:
1896 cm³
ca. 4,9 l/100km
ca. 6,5 l/100km
ca. 4,1 l/100km
CO2-Emissionen kombiniert:
ca. 132 g/km
Anzahl der Türen:
2/3 Türen
dla 110ps
Weitere technische Daten
Hubraum:
1896 cm³
Anzahl Sitzplätze:
5
ca. 4,9 l/100km
ca. 6,5 l/100km
ca. 4,0 l/100km
ca. 132 g/km
Anzahl der Türen:
4/5 Türen
dla 115 ps
Weitere technische Daten
Hubraum:
1896 cm³
Anzahl Sitzplätze:
5
ca. 5,3 l/100km
ca. 7,0 l/100km
ca. 4,4 l/100km
ca. 143 g/km
Anzahl der Türen:
4/5 Türen
a im pali 6 i mniej po miescie skoro wiadomo ze jeszcze w zadnym tescie nie udalo sie uzyskac spalania deklarowanego przez producenta lub mniejszego wiec prosze nie oszmieszjcie się , pozdro
dla 90ps
Weitere technische Daten
Hubraum:
1896 cm³
Anzahl Sitzplätze:
5
ca. 5,0 l/100km
ca. 6,6 l/100km
ca. 4,2 l/100km
Anzahl der Türen:
4/5 Türen
dla 90ps
Weitere technische Daten
Hubraum:
1896 cm³
ca. 4,9 l/100km
ca. 6,5 l/100km
ca. 4,1 l/100km
ca. 132 g/km
Anzahl der Türen:
2/3 Türen
dla 110ps
Weitere technische Daten
Hubraum:
1896 cm³
Anzahl Sitzplätze:
5
ca. 4,9 l/100km
ca. 6,5 l/100km
ca. 4,0 l/100km
ca. 132 g/km
Anzahl der Türen:
4/5 Türen
dla 115 ps
Weitere technische Daten
Hubraum:
1896 cm³
Anzahl Sitzplätze:
5
ca. 5,3 l/100km
ca. 7,0 l/100km
ca. 4,4 l/100km
ca. 143 g/km
Anzahl der Türen:
4/5 Türen
a im pali 6 i mniej po miescie skoro wiadomo ze jeszcze w zadnym tescie nie udalo sie uzyskac spalania deklarowanego przez producenta lub mniejszego wiec prosze nie oszmieszjcie się , pozdro
Ile wam pali diesel?
czemu uważasz że ktoś się ośmiesza, to że Tobie się nie udało to akurat nic dla mnie nie znaczy, i nie wiem czemu mam zakładać że ktoś kłamie? Skoro pisze ze tak ma to tak, dziećmi nie jestesmy. Ja wychodzę z takiego założenia.odzim pisze:nie oszmieszjcie się
kolego ja pisze o testach wykonanych przez ekspertów motoryzacyjnych ze nie moga nigdy uzyskac tego co producent podaje a nie osobie , czytaj ze zrozumieniem zreszta kazdy kto sie zna na motoryzacji troche wiecej niz jazda swoim samochodem to wie o czym mówie- a ze ktos pisze ze tak ma to nie znaczy ze tak ma tylko moze nie umie liczyc albo inne albopaja pisze:czemu uważasz że ktoś się ośmiesza, to że Tobie się nie udało to akurat nic dla mnie nie znaczy, i nie wiem czemu mam zakładać że ktoś kłamie? Skoro pisze ze tak ma to tak, dziećmi nie jestesmy. Ja wychodzę z takiego założenia.odzim pisze:nie oszmieszjcie się
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Ile wam pali diesel?
A jestem ciekawy jak wy to spalanie sprawdzacie w mieście tak dokładnie Żeby wynik był miarodajny to trzeba by jeździć 80-90% po mieście i nie 50km czy 100km, ale wypalić tak cały bak paliwa i to nie jeden czy trzy razy, bo wynik musi być miarodajny i wyciągnąć średnią z wszystkich testów.
Mnie osobiście guzik obchodzi spalanie w mieście, bo nie po to kupiłem diesla, żeby się "tylko" po mieście wozić.
Rekordy spalania to już inna bajka, bo ktoś 100- czy 200km zrobił i wyszło mu średnie 4.2 Jasne, że może wyjść, ale co to za dystans aby brać to pod uwagę w ogólnej eksploatacji. Niech ktoś zaleje cały bak i walnie średnią 4.5l/100km nawet jednym susłem w trasie, to rękę z przyjemnością uścisnę
Mnie osobiście guzik obchodzi spalanie w mieście, bo nie po to kupiłem diesla, żeby się "tylko" po mieście wozić.
Rekordy spalania to już inna bajka, bo ktoś 100- czy 200km zrobił i wyszło mu średnie 4.2 Jasne, że może wyjść, ale co to za dystans aby brać to pod uwagę w ogólnej eksploatacji. Niech ktoś zaleje cały bak i walnie średnią 4.5l/100km nawet jednym susłem w trasie, to rękę z przyjemnością uścisnę
Takie spalanie, to chyba przy 80-100km/h - raz mi się chyba udało zrobiłem coś ponad 500km w Polsce prawie jednym susłem.odzim pisze:Kraftstoffverbr. kombiniert:
ca. 4,1 l/100km
Tyle to mi spala jak jadę z Polski do Holandii z przelotową przez "Rzesze" 160km/hodzim pisze:ca. 6,5 l/100km
Jakaś obca kombinacja cyfr jak dla mnie Ciekawe jaki zakres prędkości założyli do testuodzim pisze:ca. 4,9 l/100km