I myśle tu jest błąd pomiaru bo silnik nie rozgrzany zassal gesty olej i ten olej nie zciekl do misy spowrotem.albo sprawdzasz po nocy bez odpalania albo po jeździe i 5 min postoju.wtedy to moze być miarodajne.black raven pisze:To znaczy co wyklucza co? Olej był mierzony na równym terenie po nocy po 1 uruchomieniu auta , wyjechaniu z garażu i postoju 30 minutowym po zgaszeniu silnika.
Drastyczne zwiększone zużycie oleju po wymianie EGR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
Re: Drastyczne zwiększone zużycie oleju po wymianie EGR
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
-
- Ma gadane
Sztomel mechanik uznał, że EGR nadaje się tylko do wymiany z racji tego że jest uwalony olejem patrząc na niego z zewnątrz ( z komory silnika ) i jego uszczelnienie aby olej nie leciał jest niemożliwe. Dlatego EGR został wymieniony. Dziś natomiast sprawdziłem ponownie poziom oleju przejeżdżając od założenia tego tematu ok 10 ( dziesięć ) km. Na bagnecie ubyło kolejny 1,5 mm oleju.
Gdzie więc może leżeć przyczyna problemu? Na forsie nie leżę, a obawiam się że usterka może być poważna, czyli kosztowna w usunięciu.
Maszan błąd pomiarowy wykluczam. Dziś wyprowadziłem auto z garażu pokonując dosłownie 5 metrów. Po czym zgasiłem pojazd ustawiając go na równym terenie. Sprawdziłem po tym poziom oleju po upływie godziny od zgaszenia silnika i brakowało ok 1,5 mm od poprzedniego pomiaru ( czytaj zdanie wyżej ).
Gdzie więc może leżeć przyczyna problemu? Na forsie nie leżę, a obawiam się że usterka może być poważna, czyli kosztowna w usunięciu.
Maszan błąd pomiarowy wykluczam. Dziś wyprowadziłem auto z garażu pokonując dosłownie 5 metrów. Po czym zgasiłem pojazd ustawiając go na równym terenie. Sprawdziłem po tym poziom oleju po upływie godziny od zgaszenia silnika i brakowało ok 1,5 mm od poprzedniego pomiaru ( czytaj zdanie wyżej ).
Jeśli wykluczysz wszelkie możliwe zewnętrzne wycieki oleju z silnika i jego osprzętu (zajrzyj od spodu pod silnik po zdemontowaniu jego plastikowej dolnej osłony - doprowadzenie i odpływ oleju z turbo, chłodnica oleju i obudowa wkładu filtra oleju, prowadnica bagnetu, uszczelka pokrywy zaworów, uszczelka pompy tandem) to w grę wchodzą tylko opcje, które podał Ci kolega munior. Innej możliwości nie ma.
-
- Ma gadane
Oj mam złe przeczucia znając moje szczęście Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam nadzieję że usterka będzie mało kosztowna w co wątpie. Najgorsze jest to że stało się to nagle.
-
- Gadatliwa bestia
Re: Drastyczne zwiększone zużycie oleju po wymianie EGR
No i takie sprawdzenie moim zdaniem jest do bani z przyczyn które podjąłem wcześniej- sam razu pewnego tak sprawdziłem i nipotrzebnie dolalem oleju.zimny silnik odpalony na chwile,potem po jakimś czasie sprawdzenie bagnetu i brak 2mm na miarce.ale szukaj dalej.czemu ni sprawdziłes stanu bez odpalania silnika?black raven pisze:Sztomel mechanik uznał, że EGR nadaje się tylko do wymiany z racji tego że jest uwalony olejem patrząc na niego z zewnątrz ( z komory silnika ) i jego uszczelnienie aby olej nie leciał jest niemożliwe. Dlatego EGR został wymieniony. Dziś natomiast sprawdziłem ponownie poziom oleju przejeżdżając od założenia tego tematu ok 10 ( dziesięć ) km. Na bagnecie ubyło kolejny 1,5 mm oleju.
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
-
- Ma gadane
Zawsze sprawdzam w bardzo podobnych okolicznościach i do tej pory zdawało to egzamin. Teraz ewidentnie widać że coś się dzieje i to poważnego - ubytki są potężne.
Poziom oleju powinno sie sprawdzac np po nocy,bo po godzinie nie spłynie Ci wszystko do miski,tym bardziej na zimnym oleju.
-
- Ma gadane
Skoro pomiar zawsze był dokonywany w bardzo podobnych warunkach to chyba nie ma znaczenia kiedy był on dokonywany - wynik powinien być powtarzalny. Zobaczymy czego się dowiem w przyszłym tygodniu kiedy to jestem umówiony na gruntowny przegląd i diagnozę silnika.
1,5 mm brakowało na bagnecie? przeciez to jest nie zauważalneZrób moze wiecej kilometrów i zobaczysz jak wygladaja ubytki.
Sprawdzanie po 10 km oleju,mija sie z celem
Sprawdzanie po 10 km oleju,mija sie z celem
-
- Ma gadane
Więc sprawa ma się tak po 100 km ubyło na miarce 3 mm ( sprawdzenie po całonocnym postoju ). Wycieków brak od dołu i od góry. Samochód pali od kopa, czy zimny czy ciepły.
i rozepnij jeszcze rure przy IC i sprawdz czy zbiera sie tam olej
-
- Ma gadane
Jesteś tego pewien ze w najniższym punkcie układu doładowania, przy IC nie wyciekła ani jedna kropla oleju?
to odepnij odme i wetknij ją w butelke PET i jedz w trase.
to odepnij odme i wetknij ją w butelke PET i jedz w trase.
jesli na intercoolerze jest sucho to skąd wcześniej w egr był olej?
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr