2.0 TDI proszę o opinie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
2.0 TDI proszę o opinie
Panowie ograniczmy się do zagadnień technicznych pytania co za ile mogę kupić proszę kierować do odpowiedniego działu.
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
2.0 TDI proszę o opinie
Może i ja się wypowiem
moje zdanie na temat 2.0 tdi na PD zarówno 8V jak i 16V generalnie tykająca bomba zegarowa pod maską nigdy nie wiadomo co i kiedy... jeśli już to silnik o oznaczeniu BMM. Natomiast jeśli chodzi o 2.0 TDI na CR to problemy z: Pompą oleju, pękające wały (przerabiałem 5 przypadków i każdy rwało na 1 korbowodzie), już zaczynają się sypać głowice a konkretnie krzywki wałków siadają. wiadoma sprawa przebiegi... obliczone na 300tys i amen. Padają pompy CR (opiłkują, na szczęście tanie są), jeśli już to kupować na CR.
aha jeszcze zacierają się tłoki w cylindrach częściej w PD.
![Obrazek](http://www.fotem.pl/data/mini/male_595072d203d751068352a4254ac4f6.jpg)
![hmm :hmm:](./images/smilies/hmm.gif)
![smoke :smoke:](./images/smilies/smoke.gif)
![Obrazek](http://www.fotem.pl/data/mini/male_595072d203d751068352a4254ac4f6.jpg)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
- pawello900
- Mały gagatek
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
2.0 TDI proszę o opinie
Kup CR i przerób dół i będziesz śmigał.
- pawello900
- Mały gagatek
Re: 2.0 TDI proszę o opinie
Chyba koledze chodzi o złożenie silnika biorąc podzespoły ze starszych generacji. Np dół od ARL czyli blok silnika( układ korbowo tłokowy) a góra czyli głowica i osprzęt od nowego. Jestem ciekaw tylko od czego podpasuje bo jeśli od 1.9 to byłby to argument do kupna kiedyś takiego auta z tym silnikiem
Przerobienie go, a co za tym idzie pozbycie się zmartwień z 2.0![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Wink ;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Przerobienie go, a co za tym idzie pozbycie się zmartwień z 2.0
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
2.0 TDI proszę o opinie
Dół zrobić, jak masz wał nie zatarty to tylko zębatkę na wale wymieniasz (żeby wału nie wyciągać), pompę oleju od 1.9 z pompowtrysku, składasz do kupy i ogień.
- pawello900
- Mały gagatek
-
- Nowicjusz
2.0 TDI proszę o opinie
Czytam ten post i aż nie chce mi się wierzyć he he - wszędzie piszą że 2.0 tdi cr jest świetny, że dużo lepszy niż ten poprzedni pd...a tu jeden z pierwszych postów (który czytam) że posiada wady.Może i ja się wypowiemmoje zdanie na temat 2.0 tdi na PD zarówno 8V jak i 16V generalnie tykająca bomba zegarowa pod maską nigdy nie wiadomo co i kiedy... jeśli już to silnik o oznaczeniu BMM. Natomiast jeśli chodzi o 2.0 TDI na CR to problemy z: Pompą oleju, pękające wały (przerabiałem 5 przypadków i każdy rwało na 1 korbowodzie), już zaczynają się sypać głowice a konkretnie krzywki wałków siadają. wiadoma sprawa przebiegi... obliczone na 300tys i amen. Padają pompy CR (opiłkują, na szczęście tanie są), jeśli już to kupować na CR.
aha jeszcze zacierają się tłoki w cylindrach częściej w PD.
Widać że kolega 21Golfista21 się zna, więc raczę zapytać czy mówisz ogólnie o awariach silnika 2.0 tdi cr czy może o konkretnym kodzie?
Te usterki dotyczą wersji z mocą 110, 140, 143, 170, 177, 184? czy może którejś nie dotyczą? Jeżeli tak to której?
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
2.0 TDI proszę o opinie
w każdym z nich jest taki sam układ. nie spotkałem się z urwanym wałem w 110km może dlatego bo mało ich było.
Tak czy siak 2.0 to ryzyko w obecnych czasach i przy tym co dzieje się na rynku motoryzacyjnym. Ja osobiście nowego diesla bym nie kupił wolę jeździć starszym poczciwym 1.9 i wiem co mam.
2.0 TDI proszę o opinie
Ogólnie nie nalezy się bać nowego 2.0 TDI na CR. Zawsze te 150tys i 3 lata się w miarę spokojnie przekula. Później niech się ktoś martwi.Ja osobiście nowego diesla bym nie kupił wolę jeździć starszym poczciwym 1.9 i wiem co mam.
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;
No tak tylko nie każdego stać na nowego a mnie nie stać na auto nowe więc byłbym tym gościem który ma się jak powiedziałeś martwić.
Obecnie jeżeli naprawdę miałbym kupować coś z drugiej ręki to poszedł bym w benzynę z nowszych samochodów np koncern Mazdy czy hondy. Tam jeszcze japony umieją coś wymyślec by było w miarę dobrze i mało awaryjnie. Bo u nas to co się dzieje zawdzięczamy głównie głupiej Unii i powoli wszystkie rynki wprowadzają coś by utrudnic nam życie. Wracając do 2.0 jeżeli miałby to ktoś kupić to w używanym samochodzie można części podmienić głównie te co uchodzą za wadliwe tak jak tam kolega wyżej pisał o tych podmianach ze starszych jednostek wtedy ma to jakiś sens ale dopiero wtedy kiedy się to rozleci.
Obecnie jeżeli naprawdę miałbym kupować coś z drugiej ręki to poszedł bym w benzynę z nowszych samochodów np koncern Mazdy czy hondy. Tam jeszcze japony umieją coś wymyślec by było w miarę dobrze i mało awaryjnie. Bo u nas to co się dzieje zawdzięczamy głównie głupiej Unii i powoli wszystkie rynki wprowadzają coś by utrudnic nam życie. Wracając do 2.0 jeżeli miałby to ktoś kupić to w używanym samochodzie można części podmienić głównie te co uchodzą za wadliwe tak jak tam kolega wyżej pisał o tych podmianach ze starszych jednostek wtedy ma to jakiś sens ale dopiero wtedy kiedy się to rozleci.
2.0 TDI proszę o opinie
Czyli kolega wspomniał o typowym poprawieniu fabrykiWracając do 2.0 jeżeli miałby to ktoś kupić to w używanym samochodzie można części podmienić głównie te co uchodzą za wadliwe tak jak tam kolega wyżej pisał o tych podmianach ze starszych jednostek wtedy ma to jakiś sens ale dopiero wtedy kiedy się to rozleci.
![bigok :bigok:](./images/smilies/bigok.gif)
Jeśli ktoś musi posiadać ten silnik to proponuje odmiany które nie maja awaryjnej pompy oleju: BMM, BGW, BSY, BKD, AZV, BUY i BMN. Przynajmniej to co najgorsze w skutkach odpada. Jest tam żywotny napęd z 1.9 PD
Najgorszą miną jest odmiana BKP, ale ten był montowany głównie tylko w Passacie B6 w latach 2005-2008. Jak wiadomo to zagadnienia typowo teoretyczne, reszta zależy od tego na jak wyeksploatowany egzemplarz trafimy.
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;