w trasie bo chyba nie w miescie albo srednio bo w cadilacu mieć takie z silnikiem alh w miescie to by cud musial sie staćPiasek pisze: 5,4-5,6/100
Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ile wam pali diesel?
Ile wam pali diesel?
No ja praktycznie cały czas jak "w mieście"...
3-4km jednorazowo i gaszony...
Mam dwa takie i obydwa identycznie palą. Drugi średnio-rocznie ok 5,5 litra na 100. Zimą do 6ciu dochodzi jak go męczą.
3-4km jednorazowo i gaszony...
Mam dwa takie i obydwa identycznie palą. Drugi średnio-rocznie ok 5,5 litra na 100. Zimą do 6ciu dochodzi jak go męczą.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- Quintus
- Użytkownik
- Auto: Dodge Durango SLT
Ile wam pali diesel?
mój w takich trasach pochłania koło 9-12:p Staram sie go wyciagać głównie w trase.
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Ile wam pali diesel?
to tak odnośnie ostatniego pomiaru 6.4 l/100km 65% austostrada prędkość ok 130 reszta Wrocław
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Ile wam pali diesel?
Witam, polecam silnik AHU. Spalanie jest rewelacyjnie niskie, bezawaryjność na naprawdę wysokim poziomie, podobno jeden z najbardziej udanych diesli VAG. Kiedyś miałem 1Z który miał już nie mało na karku i też pięknie latał, sprzedałem kuzynowi i widząc jak on teraz traktuje to auto, (butowanie na zimnym, ogólnie ostra jazda) pomyślałem daję mu pół roku i to auto rozleci się w jego rękach, minęło od tej pory 1,5 roku i to auto dalej dzielnie znosi te katorgi kolega ma 1Z nakulane 350tys, turbina i wtryski oryginał, zero problemów. Mit dotyczący niezniszczalnych diesli VAG wydaje się być jednak prawdziwy biorąc pod uwagę 1Z i AHU, nie wiem jak z pozostałymi, ALE ponoć super, AGR też niczego sobie ALH - troszkę daję się słyszeć negatywnych opini, znajomy posiada audi a3 z silnikiem ALH i twierdzi że za skarby nie może zejść ze spalaniem poniżej 5l Dlaczego udoskonalone wersje popularnego 1.9 miałyby być gorsze od ich poprzedników?
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;
Ile wam pali diesel?
Problemy z długim kreceniem na ciepło to czesta przypadlosc ALH... przynajmniej z tego co obserwuje po znajomych, co do spalania to bywa róznie...ale A3 jest chyba cieższe od mk3... Pozatym kolego powiedz czym różni się 1Z od AHU ??
[...]Mam dwie kreski, - no to masz słaby zasięg
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Ile wam pali diesel?
Niestety to prawda o niezbyt pochlebnych opiniach o ALH Wynika to z lekceważącego podejścia do tego silnika "mechaników" i braku wiedzy o jego "wyjątkowości" w porównaniu do "reszty" 90KM , choćby - turbo typu VNT.markim321 pisze:ALH - troszkę daję się słyszeć negatywnych opini, znajomy posiada audi a3 z silnikiem ALH i twierdzi że za skarby nie może zejść ze spalaniem poniżej 5l
Odnośnie spalania poniżej 5l/100km to trzeba się postarać, a da radę
To efekt jazdy po Polsce w ostatnie wakacje, ale auto było już po edycji softu i na 0.216 co nie zmienia faktu, że gdybym nie pociskał po S3 to było by 5l/100km
40l zatankowane na Orlenie 777km po PL w tym korki podczas wyjazdy do Międzyzdrojów jazda po S3 i zwykłymi drogami, czyli takie odcinki dookoła trzepaka, 5.14l/100km
A to dwa rezultaty jakie udało mi się uzyskać na ori wtryskiwaczach na programie
59.74l i tak zatankowane autko przejechało pod kontrolą mojej dziewczyny uwaga… 1152km i rezerwa się nie zapaliła… co daje średnią 5.185763(8), czyli po zaokrągleniu 5.20l/100km
A tu upragniony i jedyny rodzynek
Z Kudowy do domu i trochę jazdy w okolicach, przejechane zostało 526km, a do baku wlane zostało za 25.35l co daje 4.81 l/100km jak na razie to mój rekord z 4 osobami.
*Wpisy o spalaniu to cytaty z opisów spalania zaczerpnięte z mojego tematu.
Wszystkie testy spalania są opisane w temacie o moim golfie na stronie 3. 4 oraz 15
Dotyczy to także 110KM, problem leży w sofcie i zużywających się rozrusznikach, edycja map u tunera i problem znika, wszystko zależy od modelu, ja problemu z paleniem na zimno czy też ciepło nie mam żadnegoTomek pisze:Problemy z długim kreceniem na ciepło to czesta przypadlosc ALH... przynajmniej z tego co obserwuje po znajomych
-
- Forum Master
Ile wam pali diesel?
Witam, tak jak italiano_83, pisze. Mój też czasami ciężkawo na ciepłym palił, ale przy okazji wizyty u tunera, powiedziałem mu co się dzieje i koleś wgrał nową mapę startową i autko zapala od pstryknięcia. Dodam, że to ASV.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
Ile wam pali diesel?
ahu , agr i staruszek 1z to te same silniki te same turbiny WG , alh to motor jak ahf z turbina vnt , tyle ze ma 90ps , i wszystkie problemy tego silnka sa powielane w ahf i asv 110 ps , wiec to mit ze alh to jest jakis... poprostu to nowa konstrukcja a nie jak stare 1z, ahu ,agr na zwykłej upustowej turbinie (zreszta tam tez sa problemy z nadcisnieniem i zaworkiem n75), a sapalnie powinno byc ciut wyzsze niz w tych starych bo jednak dynamika bije je na glowe dzieki turbinie vnt , notabene alh to zdławiony ahf wtryskami od sdi tak samo jak ahh jest zdławiony tymi wtryskami i ma 90ps a jezdzi jak szatan w passacie bo ma pompe tzw 11 ,jak tam zapodamy 0,216 to odrazu robi sie nam około 130 ps bez zadnych modyfikacji map
Ostatnio zmieniony pt paź 28, 2011 19:13 przez odzim, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Ile wam pali diesel?
W tych starszych wystarczyło tylko lekko dygnąć wałem i już pracuje. Nawet wykończony rozrusznik czy ledwo żyjący akumulator przy ciepłym silniku nie robił żadnych problemów. Wiem bo miałem taki przypadek, duży luz na tulejkach w rozruszniku i typowe przerzucanie wałem zamiast kręcenia. Przy ciepłym silniku nie było problemów, z pół obrotu zaskakiwał. Zimny nieco gorzej, szczególnie w temp ok. 7st gdzie świece czasami się nie włączały, potrzebował ok 6-8s kręcenia, czasami rozrusznik przerzucił trochę szybciej to zapalał od kopa. Przy -6 było już ciężko przy spalonych 4 świecach, ale odpalał, po wymianie świec odpalał z pół obrotu nawet przy -20 i to wciąż z rozkalibrowanym rozrusznikiem! Nie pisze bzdur wyssanych z palca, tylko własne doświadczeniaMój też czasami ciężkawo na ciepłym palił
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Ile wam pali diesel?
ja mam golfa III kombi syncro (odlaczony tylny naped) silnik 1Z , na oponach 205/45/16 spalanie przy predkosci 140km/h w dwie osoby i srednio zaladowany na niemcowni spalanie 6,5l , przy 120km/h tylko oponki zimowe 175/65/14 spalanie 4,7l . Najwiecej na zbiorniku 65 litrow zrobilem 1280km i tankowalem ale nie do pelna wiec nie wiem jaka srednia wyszla. Najnizsze spalanie jakie osiagnelem to 4,2 litra zeszlej zimy tez na niemcowni ale predkosc max to 80-90 km/h.
Ile wam pali diesel?
porównywanie jazdy w polsce i w niemczech nie ma sensu , jak wracam autami z niemiec wychodza ładnie a nagle w polsce staje sie cud i te same auta pala po litr wiecej , paliwo raz i płynnosc poruszania dwa
-
- Forum Master
Ile wam pali diesel?
Witam, chciałem zapytać czy Ty markim321, cytując moje słowa i pisząc
Jeśli tak to muszę Cię zaskoczyć, że to nie są bzdury wyssane z palca. Dowiedz się troszkę, poczytaj, a dopiero później zarzucaj komuś, że pisze bzdury .
Pozdrawiam.
bijesz do mnie?Nie pisze bzdur wyssanych z palca, tylko własne doświadczenia
Jeśli tak to muszę Cię zaskoczyć, że to nie są bzdury wyssane z palca. Dowiedz się troszkę, poczytaj, a dopiero później zarzucaj komuś, że pisze bzdury .
Pozdrawiam.
Tomek